« Zpět

Co od účtu chtít

| 1. října 2008 - 11:49 | Zprávy | Účty

Jak se rozhodovat, když jste student a zakládáte si svůj první účet? Určitě byste měli chtít, aby u něho byla platební karta a abyste ho mohli obsluhovat elektronicky. V bance vám už v podstatě ani nenabídnou účet bez karty. Jde jen o to, jakou si máte vybrat.

Jak se rozhodovat, když jste student a zakládáte si svůj první účet? Určitě byste měli chtít, aby u něho byla platební karta a abyste ho mohli obsluhovat elektronicky.

Platební karta: V bance vám už v podstatě nenabídnou účet bez karty. Jde jen o to, jakou si máte vybrat. Nezáleží na tom, jaký má na sobě obrázek, důležité je vědět, co umí. Stačit by měla „obyčejná“ elektronická či čipová karta. Její nevýhodou může být to, že s ní neuspějete všude ve světě, takže ti, kdo hodně cestují, mohou zvolit kartu embosovanou - to je ta s reliéfně vyraženými údaji. Ta je však podstatně dražší, když ji ztratíte. Místo dvou set zaplatíte za zablokování dva tisíce.

Banky vám beze všeho nabídnou i kartu kreditní - to je ta, co vám půjčí peníze, které pak musíte splatit. Máte na to takzvané bezúročné období, to bývá měsíc až dva. Když se vám podaří v této době půjčku splatit, neplatíte žádný úrok.
Pokud se to nepodaří, čekají vás měsíční splátky, roční úrok se v takovém případě pohybuje okolo 24 procent. Doplatit lze kdykoli a úroky se přestanou počítat. Na kreditní kartu si však dejte pozor - protože studentovi ji nabídne skoro každý, je zde nebezpečí, že dluhů bude víc a vy je neustojíte.

Internet

Elektronický přístup ke kontu nabízejí všechny banky. Mladí mu často dávají přednost před obsluhováním účtu přes telefon. Je to pohodlnější. Než si banku definitivně vyberete, vyzkoušejte si její internetbanking nanečisto - na webu najdete demoverzi nebo se zastavte na pobočce a požádejte o ukázku. Důležité je, aby se vám s účtem pracovalo pohodlně a aby uměl to, co si představujete - třeba Komerční banka umožňuje platit přes účet pouze faktury mobilního operátora Vodafone. Pro O2 a T-Mobile tuto službu zřízenu nemá. Můžete sice zadat jednorázový příkaz k úhradě, ale to je pomalejší.

Kontokorent: Banka vám jej téměř jistě nabídne. Když jste student, pořiďte si tuto službu jen v tom případě, že máte stálé příjmy, jinak riskujete přemíru dluhů a s nimi spojených starostí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.