« Zpět

Citibank zavře skoro polovinu poboček

| 2. prosince 2009 - 11:58 | Zprávy | Účty

Česká Citibank, která od loňska působí jako pobočka Citibank Europe se sídlem v Irsku, brzdí aktivity pro běžné klienty a utlumí činnost téměř poloviny ze svých devíti poboček. Je to první česká banka, která k takovému kroku přistupuje. Pobočkovou síť přitom ještě nedávno rozšiřovala.
Změny Hospodářským novinám včera potvrdil mluvčí Citibank Branislav Cehlárik s tím, že částečná restrukturalizace sítě má zefektivnit podnikání firmy a zajistit služby způsobem, který od tohoto ústavu prý klienti očekávají. „Je to v souladu s celosvětovou strategií Citi, která má posílit význam našich metropolitních poboček po celém světě,“ dodal Cehlárik.

Banka bude komplexní služby pro své klienty zajišťovat jen na pěti pobočkách v Praze, Brně a Ostravě.
Česká Citibank, která od loňska působí jako pobočka Citibank Europe se sídlem v Irsku, brzdí aktivity pro běžné klienty a utlumí činnost téměř poloviny ze svých devíti poboček. Je to první česká banka, která k takovému kroku přistupuje. Pobočkovou síť přitom ještě nedávno rozšiřovala. Změny Hospodářským novinám včera potvrdil mluvčí Citibank Branislav Cehlárik s tím, že částečná restrukturalizace sítě má zefektivnit podnikání firmy a zajistit služby způsobem, který od tohoto ústavu prý klienti očekávají. „Je to v souladu s celosvětovou strategií Citi, která má posílit význam našich metropolitních poboček po celém světě,“ dodal Cehlárik.
Už toto pondělí Citibank zavřela svou pobočku v centru Prahy, v ulici 28. října. Od Nového roku pak zruší i pobočky v Plzni, Pardubicích a v Liberci. Ty se změní na obchodní zastoupení banky bez možnosti hotovostních transakcí a jen s poradenstvím pro předem objednané klienty.
Komplexní bankovní služby tak bude Citibank od Nového roku zajišťovat jen na třech pobočkách v Praze a po jedné v Brně a Ostravě.
Součástí nové strategie je i propouštění. Minulý měsíc banka už spojila pozici mluvčího pro Česko a Slovensko. V běhu je podle informací HN propouštění desítek zaměstnanců, kteří kvůli rušení poboček přijdou o práci.
„Na počet zaměstnanců nebude mít restrukturalizace poboček zásadní vliv, většina dotčených zaměstnanců přejde v rámci banky. Když bude muset někdo odejít, budou to jednotlivci,“ reagoval Cehlárik. Podle něj má banka nyní 860 aktivních zaměstnanců. Tato velikostí aktiv středně velká česká banka, patřící jedné z největších skupin na světě Citigroup, odstartovala expanzi mezi méně movité Čechy v roce 2007. Začala rozšiřovat pobočky a nabízet levné konto, na které získala mnoho klientů. Expanzí zamíchala krize, při níž Citigroup utrpěla ztráty a dostala se pod tlak reorganizace aktivit. Už loni banka v Česku levné konto zdražila trojnásobně na 299 Kč měsíčně.
Podle informací HN se Citibank v Česku nyní soustředí hlavně na kreditní karty, ve kterých patří mezi největší vydavatele a pobočky na ně nepotřebuje. I proto vybudovala poměrně solidní síť bankomatů - v celé zemi jich má podle údajů za října celkem 113, což ji řadí na šesté místo.
Dalším pilířem budou služby pro movitější klienty a firmy. Citibank také podle Cehlárika pokračuje i v investicích – například příští rok se přestěhuje do nového sídla v Nových Butovicích.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.