« Zpět

České banky krizi moc nepocítily

| 19. února 2010 - 10:08 | Zprávy | Účty

Majitelé největších tuzemských bank si mohou spokojeně mnout ruce. Finanční a hospodářská krize, která vloni naplno udeřila, se českým peněžním domům víceméně vyhnula. Akcionáři tak i za rok 2009 dostanou tučné miliardové dividendy. Platí to i pro francouzskou skupinu Société Générale, která v Česku vlastní Komerční banku (KB).

Loňské zisky největších tuzemských bank zůstávají vysoké, pohybují se okolo úrovně z roku 2007

Tato třetí největší tuzemská banka včera oznámila výsledky hospodaření za uplynulý rok. Konsolidovaný čistý zisk dosáhl 11 miliard korun. Proti roku 2008 to znamená pokles o 16,4 procenta. Hlavním důvodem podle informací KB byla zejména tvorba opravných položek. Ty banka musela vloni vytvářet kvůli nespláceným úvěrům. Výsledkem je zisk srovnatelný s tím v roce 2007.
Vyberte si Váš osobní účet na základě srovnání parametrů on-line zde
Meziroční pokles loňského zisku byl ovlivněn ještě dalšími mimořádnými operacemi zaúčtovanými v roce 2008. Šlo kupříkladu o prodej podílu v Burze cenných papírů Praha, který bance vynesl 485 milionů korun. Negativně se projevilo loňské přecenění cenných papírů v Penzijním fondu KB ve výši 239 milionů korun.
Pokud se meziročně srovná zisk banky očištěný o mimořádné položky, pokles činí jen 10,2 procenta. Úvěry nesplácí 6,7 procenta klientů Navzdory nespláceným úvěrům, kvůli kterým bance vloni poklesl čistý zisk, celkové úvěrové portfolio narostlo. Dosáhlo hodnoty 386,6 miliardy korun, což je o 3,4 procenta více než v roce 2008.
Podíl nesplácených úvěrů činil ke konci loňského roku 6,7 procenta. Podle finančního ředitele Komerční banky Pavla Čejky je podíl vyšší u úvěrů pro občany, výrazně se však neliší od firemních úvěrů. Neplatí to ale pro hypotéky, kde banka podle Čejky zatím nezaznamenává žádné problémy s jejich splácením.
Čisté úrokové výnosy, které mají největší podíl na celkových výnosech, loni vzrostly o 3,9 procenta na 22,1 miliardy korun. Naopak zhruba o stejné procento loni poklesl příjem banky z čistých poplatků a provizí. Dosáhl 7,7 miliardy korun. „Je to dáno situací našich klientů a celé české ekonomiky, nižším počtem transakcí i konkurenčním tlakem, který drží ceny na stejné úrovni,“ uvedl včera Čejka. Představenstvo Komerční banky navrhne dozorčí radě výplatu dividendy ve výši 170 korun na akcii, což je o deset korun méně než loni. Banka by tak na dividendách rozdělila 6,46 miliardy korun.
Tyto výsledky přitom odpovídají očekávání trhu. Akcie Komerční banky proto včera ani příliš na zveřejněné výsledky nereagovaly. Ve finále posílily o necelé jedno procento na 3730 korun.
„Celkově hodnotíme výsledky neutrálně. Čistý zisk mírně překonal odhady, výše dividendy je v souladu s očekáváními, na druhou stranu se poprvé v případě KB objevily výraznější odpisy investic,“ komentoval včerejší výsledky Milan Lávička, analytik společnosti Atlantik finanční trhy.
ČSOB: jako na houpačce Z hlavních konkurentů zatím zveřejnila výsledky jen skupina ČSOB. Ta za loňský rok vykázala rekordní zisk ve výši 17,4 miliardy korun. Proti roku 2008 to znamená nárůst o více než 16 miliard korun.
Tento obrovský rozdíl je způsoben mimořádnými položkami, které ČSOB zúčtovala vloni i předloni. V roce 2008 banka přecenila rizikové CDO dluhopisy na nulovou hodnotu, čímž se jí snížil zisk o 430 milionů eur. Vloni zase banka prodala svoji slovenskou sekci (ČSOB na Slovensku), čímž jednorázově vydělala asi šest miliard korun. Po zohlednění podobných mimořádných operací ČSOB vloni vydělala asi o dvě miliardy korun méně.
Třetí peněžní ústav z tuzemské „bankovní trojky“ – Česká spořitelna – své výsledky hospodaření za uplynulý rok zveřejní až v pátek 26. února. Analytici i zde odhadují mírný pokles zisku. „Podle průběžných výsledků očekávám, že se zisk banky za loňský rok přiblíží 13 miliardám korun,“ uvedl Marek Hatlapatka, bankovní analytik společnosti Cyrrus.
Silná trojka
Zisk srážela tvorba rezerv Své výsledky za loňský rok včera zveřejnila Komerční banka. Pokles zisku byl způsoben zejména tvorbou opravných položek. Ty byla banka vloni nucena vytvářet kvůli nespláceným úvěrům. Zisky ČSOB byly v letech 2008 a 2009 ovlivněny mimořádnými položkami. V roce 2008 se jednalo o přecenění rizikových CDO dluhopisů na nulu. Zisk banky kvůli této operaci poklesl o 430 milionů eur (přes 11 miliard korun). V roce 2009 byl zisk banky zase navýšen o mimořádný výnos z prodeje slovenské ČSOB (asi 6 miliard korun).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.