« Zpět

České banky jsou odolné proti „nákaze“, domácnosti už tolik ne

| 23. června 2009 - 11:58 | Zprávy | Účty

Český bankovní sektor se nemusí obávat finančních problémů, rovněž i česká ekonomika je silná a riziko nákazy v souvislosti s problémy jiných ekonomik je malé. Česko je tak jednou z mála vyspělých zemí, které nemusely použít peníze daňových poplatníků na stabilizaci finančních institucí.

Problémy však mohou nastat jinde.

Máme se zatím dobře a hrozby zhoršení jsou malé

Česká republika, Slovensko, Polsko a Slovinsko jsou nyní vnímány jako nejstabilnější ekonomiky celého regionu střední a západní Evropy. Vyplývá to ze zprávy o finanční stabilitě 2008/2009 od České národní banky, kterou ČNB zveřejnila na tiskové konferenci. Pozice českých bank je rovněž velmi dobrá a nic nenasvědčuje tomu, že by se v dalších letech měli čeští vkladatelé obávat o své vklady. Právě naopak, i přes hospodářskou recesi hospodařily české banky se ziskem a jejich účetnictví skončilo v černých číslech.

Českým bankám v současné době rovněž nahrává dobrá vyváženost úvěrů a vkladů, jejich bilanční likvidita je velmi dobrá. Na rozdíl od některých okolních zemí, které se zmítají v problémech s hypotékami v cizí měně, Česko tento problém nezná. Ne že by naše banky neuměly poskytnout cizoměnovou hypotéku, ale nijak zásadně ji nepropagují, navíc cizoměnové úvěry jsou spíše doménou firemních zákazníků. Češi prostě koruně věří, na rozdíl například od Poláků a Maďarů, které úvěry v cizí měně tlačí. České banky navíc nejsou ani závislé na externích finančních zdrojích, což opět pomáhá jejich zdraví.

Domácnosti a podniky pod tlakem

Zatímco českému finančnímu sektoru se daří, s domácnostmi a podniky už to tak růžové není. Ne že by rapidně začaly stoupat nesplácené úvěry, ale obě kategorie zákazníků bank jsou nyní pod tlakem. Banky to vědí a musejí se podle ČNB připravit na to, že v následujících letech budou více čelit kreditnímu riziku v souvislosti s dopadem recese na trh práce ve 2. polovině roku 2009 (a tím stoupající nezaměstnaností) i vlivem výrazně negativního scénáře makroekonomického Vývoje a tím i omezování výroby a úsporným opatřením podniků.

Ceny nemovitostí by ještě mohly klesnout

ČNB poukazuje i na možnost "nadhodnocení cen bytů v relaci ke schopnosti domácností splácet úvěry na bydlení z jejich příjmů." To je způsobeno tím, že domácnosti vystavené tlaku na pracovním trhu budou v horší finanční situaci. Výsledkem bude nárůst insolvencí ve spojení s úvěry na bydlení, čímž by mohlo podle ČNB opět dojít k poklesu cen nemovitostí. Banky totiž budou muset uplatňovat zástavní práva a to ceny nemovitostí požene dolů. Mezi problematické patří zvláště hypotéky pro financování 80-90 % hodnoty nemovitosti. V současné době se již poskytují ojediněle, ale před dvěma třemi lety byly běžnou součástí nabídek hypotečních bank.

Vychytralý konkurz na Triglav pojišťovnu nevyšel

Jen několik hodin byla v insolvenčním rejstříku Triglav pojišťovna, kterou se snažil nahnat do konkurzu její bývalý obchodní partner. Zatímco některá média postupovala opatrně a informovala o probíhajícím insolvenčním řízení, "během něhož soud pouze zkoumá podklady a nemusí být prohlášený konkurz na pojišťovnu", server Měšec.cz od počátku zpochybňoval správnost takovéhoto postupu. Čtěte více: Triglav pojišťovna je terčem nátlaku.

"Je zde jednoznačně patrná snaha očernit naši společnost v očích veřejnosti. Závazek, který je předmětem sporu, považujeme za neoprávněný a insolvenční návrh za nástroj vydírání. Ve spolupráci s našimi právníky již připravujeme adekvátní kroky," uvedl v tiskové zprávě Petr Baný, generální ředitel a předseda představenstva Triglav pojišťovny. Za pojišťovnu se postavila i Česká národní banka, která ve své tiskové zprávě označila informaci o probíhajícím řízení jako mylnou.

Jenže insolvenční řízení skutečně začalo, informace médií byla správná. V insolvenčním rejstříku bylo možné rovněž stáhnout veřejně dostupné podklady navrhovatele konkurzu a údajného věřitele. Ale právě z těchto podkladů šlo snadno vyčíst, že jde o obchodní spor a ne o neschopnost pojišťovny dostát svým závazkům. Navíc, pojišťovnu pod dohledem ČNB a plnící podmínky ČNB nelze do konkurzu poslat.

Vymazání Triglav pojišťovny z insolvenčního rejstříku během pár hodin od podání návrhu je proto dobrou lekcí pro všechny "věřitele", kteří chtějí svá práva uplatňovat cestou mediálního tlaku a poškozením jména "dlužníka". Jejich prvotní kalkulace, že je to vyjde levněji, než obchodní soud, se totiž může vymstít.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.