« Zpět

Česká spořitelna vydělala o šest procent víc

| 1. března 2010 - 11:24 | Zprávy | Účty

Největší banka v zemi zaměřená na drobné střadatele – Česká spořitelna – včera zveřejnila výsledky za loňský rok. 
I přes rozbíhající se krizi v reálné ekonomice si udržela slušnou ziskovost, meziročně jí vzrostly příjmy z poplatků a provizí, což značí větší aktivitu jejích klientů, a banka zvýšila svůj kapitál jako přípravu na možné horší časy do budoucna. 

Největší banka v zemi zaměřená na drobné střadatele – Česká spořitelna – včera zveřejnila výsledky za loňský rok. I přes rozbíhající se krizi v reálné ekonomice si udržela slušnou ziskovost, meziročně jí vzrostly příjmy z poplatků a provizí, což značí větší aktivitu jejích klientů, a banka zvýšila svůj kapitál jako přípravu na možné horší časy do budoucna.
„Loňský rok hodnotím velmi pozitivně,“ uvedl šéf České spořitelny Gernot Mittendorfer. Pokud se odečte mimořádný příjem banky v roce 2008, kdy za 4,4miliardy korun prodala Pojišťovnu ČS, tak jí loni vzrostl čistý zisk o necelých šest procent, na 12 miliard korun.
Spořitelna nepřestala půjčovat, ačkoli se o růst poskytnutých úvěrů postarali hlavně drobní klienti.
Vyberte si svůj účet zde
Spotřebitelské úvěry rostly o devět procent, stejně tak úvěry pro malé podniky. Naopak půjčky velkým společnostem klesly o víc než deset procent. Celkem má banka vydané půjčky o 1,7 procenta větší než předloni, ve výši 469 miliard korun.
Právě k úvěrům se teď váže největší riziko pro budoucí výsledky tuzemských bank s tím, jak lidé a firmy přestávají své závazky splácet. Česká spořitelna více než zdvojnásobila opravné položky na špatné úvěry a ty na konci loňského roku dosahovaly 8,6 miliardy korun.
Podle Mittendorfera měly loni největší problémy se splácením podniky, letos se do kleští dostanou hlavně domácnosti. To zejména pro retailově založenou banku znamená, že může mít větší problémy s neplatiči než loni. Spořitelna se chystá dále navyšovat kapitál. „Chceme být připraveni na možná nepříjemná překvapení ze zahraničí,“ dodal Mittendorfer.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.