« Zpět

Česká spořitelna podpoří konkurenceschopnost

| 19. února 2004 - 23:24 | Zprávy | Účty

Celkové portfolio úvěrů otevřených Českou spořitelnou, a.s. (ČS) v segmentu malých a středních firem loni dosáhlo téměř  27,2 miliardy korun. Letos se Česká spořitelna zaměřuje hlavně na všestrannou podporu  konkurenceschopnosti svých klientů z řad středních a malých podniků v Evropské unii.

V roce 2003 poskytla Česká spořitelna malým a středním firmám (SME) nové úvěry v celkovém objemu 13,7 miliardy korun. Celkové portfolio úvěrů segmentu malých a středních firem dosáhlo téměř  27,2 miliardy korun. Letos se Česká spořitelna zaměřuje hlavně na všestrannou podporu  konkurenceschopnosti svých klientů z řad středních a malých podniků v Evropské unii.
?Za loňský rok jsme dále rozšířili nabídku programů pro malé a střední firmy. Vedle tradičních služeb, jako je správa a vedení účtu, správa aktiv a provozní či investiční úvěry, se nyní zaměřujeme hlavně na podporu firem v souvislosti se vstupem do EU. Chceme posílit jejich konkurenceschopnost,? řekl člen představenstva a náměstek generálního ředitele České spořitelny, Gernot Mittendorfer. 
Malé a střední firmy mají od roku 2001 k dispozici vlastní poradce v 16 komerčních centrech, která jsou rozmístěna po celé republice. Podpora malých a středních firem se odehrává ve dvou rovinách: v rovině poskytování informací pořádají tato centra od roku 2003 semináře pro firmy o otázkách EU. Seminářů se již zúčastnilo na 550 firem. Firmám je k dispozici databáze informací o EU, která obsahuje na 200 dokumentů o otázkách přistoupení.
V rovině poskytování produktů a služeb nabízí Česká spořitelna asistenci pro získání podpory ze strukturálních fondů při nalezení vhodného podpůrného programu i asistenci při přípravě projektu a při přípravě žádosti o podporu. Banka nabízí spolufinancování projektů ucházejících se o dotaci ze strukturálních fondů EU, dále  předfinancování v době mezi vynaložením výdajů a příjmem dotace a financování nedotované části projektu. Česká spořitelna zajistí i vydání úvěrového příslibu pro žádost o dotaci a financování ?nákladů vstupu do EU? (např. projekty určené ke splnění požadavků práva ES). V rámci programu TOP Podnik loni ČS otevřela 252 investiční úvěry, celkem za více než 4 miliardy korun. Program TOP Podnik zahájila banka v dubnu roku 2001 na podporu rychlého rozvoje perspektivních malých a středních podniků. Výhodou programu je, že úroková sazba u těchto úvěrů je o 300 bazických bodů nižší, než je sazba tržní.
?Program je určen na podporu rozvoje úspěšných malých a středních firem, které jsou motorem české ekonomiky. Jsem rád, že se tento záměr zdařil. Naše statistiky ukazují, že ve firmách, které se zúčastnily programu, se zvyšuje obrat o 35 %, zaměstnanost roste o 7,3 %, hrubý zisk o 49 % a export o 37 %,? konstatoval Gernot Mittendorfer, člen představenstva a náměstek generálního ředitele České spořitelny.Malým a středním podnikům jsou určeny rovněž programy TOP Kapitál, který je poskytován jako investice rizikového kapitálu, a TOP Export na podporu vývozu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.