« Zpět

Česká spořitelna čtyřikrát zdražila příkaz přes telefon

| 2. června 2010 - 9:11 | Zprávy | Účty

Česká spořitelna udělala největší zemětřesení ve svém sazebníku bankovních poplatků od roku 2004. Většina poplatků šla nahoru, i když položky, které lidi nejvíce rozčilovaly, zmizely. Podle banky je důvodem změny větší přehlednost. Největší česká banka, jejíchž služeb využívá přes pět milionů klientů, se přidala k dalším tuzemským peněžním domům, které v poslední době tvrdě překopaly své sazebníky.

Česká spořitelna udělala největší zemětřesení ve svém sazebníku bankovních poplatků od roku 2004. Většina poplatků šla nahoru, i když položky, které lidi nejvíce rozčilovaly, zmizely. Podle banky je důvodem změny větší přehlednost. Největší česká banka, jejíchž služeb využívá přes pět milionů klientů, se přidala k dalším tuzemským peněžním domům, které v poslední době tvrdě překopaly své sazebníky.

Česká spořitelna začne od lidí u většiny svých zpoplatněných služeb vybírat více než dosud. To by se mohlo projevit v růstu jejích výnosů z poplatků a provizí, které za loňský rok činily 11,4 miliardy korun.
Banka ale největší změny ve svém sazebníku od roku 2004 zdůvodňuje jeho zpřehledněním. Říká, že rozhodně nejde o snahu více vydělat a pojistit se tak na „horší časy“, které kvůli růstu nesplácených úvěrů bankám hrozí.
„Zjednodušení je naším hlavním cílem. Vedlejším výsledkem je v některých případech snížení či zrušení poplatků, jinde jejich navýšení,“ říká mluvčí banky Kristýna Havligerová.
Banky teď mají povinnost informovat klienty o chystaných změnách čtvrt roku dopředu, a proto Česká spořitelna představila včera sazebník, který bude platit až od září. „Zcela jednoznačně nejde o reakci na současnou ekonomickou situaci či situaci našich klientů. Česká spořitelna je v dobré kondici, vklady převyšují úvěry a na zhoršování splácení klientů jsme byli připraveni a vytvořili jsme dostatečné opravné položky,“ dodala Havligerová.
Lidé, kteří trh s bankovními poplatky detailně sledují, ale uvádějí, že spořitelna na svém kroku vydělá. „Poplatků podražila celá řada, a to i těch, které nedávají z nějakého strategického pohledu pro banku smysl, což mě nemile překvapilo. Hlavně v době, kdy téměř není inflace a zisky bank jsou stále velké,“ uvedl šéf serveru Bankovnipoplatky. com Patrik Nacher.
Podle něj jsou ale některá zdražení pochopitelná a banka si jimi chce řídit svou nákladovou či obchodní strategii. K těmto změnám řadí Nacher například zdražení operací na přepážce banky, zdražení výběru z cizího bankomatu nebo vyšší sankci za nedodržení data splatnosti úvěru z kreditní karty. Zjednodušená interpretace znamená, že banka chce co nejvíce lidí přiklonit například k internetovému bankovnictví, které jí přináší nižší náklady než obsluha na přepážkách.
Zmizel poplatek za vklad na vlastní účet na pobočce
A protože má Česká spořitelna největší síť bankomatů v zemi, je pochopitelné, že chce motivovat zákazníky, aby jí zbytečně nezvyšovali náklady výběrem jinde.
Ze sazebníku také zcela zmizel například neprůhledný poplatek za takzvanou položku nebo poplatek za vklad peněz na vlastní účet na pobočce, jenž většinu lidí podle ankety serveru Bankovnipoplatky. com nejvíc dráždil. Ke strategickému zdražení je možné počítat také převzetí platebního příkazu prostřednictvím telebankingu, jejž musí obsluhovat bankéř na telefonu. „Pokud ale klient využije automatické volby po telefonu, cena je stále stejná,“ vysvětluje mluvčí s tím, že se banka snaží maximálně hlídat náklady. „Vyšší cena tak bude tam, kde je potřeba větší podíl ruční práce,“ dodala.
Nově se však zpoplatnilo například vedení samotného sporožirového účtu. Nově bude stát dvacetikorunu, dříve bylo zdarma. Podle Havligerové jde ale pouze o malou část sporožirových účtů, které nejsou součástí například internetového bankovnictví. Celkem má banka přes dva miliony sporožirových účtů.
Podle Nachera je teď mezi bankami trend měnit sazebníky méně často, ale o to zásadněji. Naposled to udělala například Raiffeisenbank nebo Komerční banka. K masovému zlevňování v žádném případě nedošlo.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.