« Zpět

Češi s hypotékou přestávají měnit banku

| 3. prosince 2009 - 11:10 | Zprávy | Účty

Přechod Čechů s hypotékou ke konkurenční bance zůstal letos výrazně za očekáváním. Zatímco ještě na počátku roku experti odhadovali, že při skončení úrokové fixace využije výhodnější nabídky v jiné bance každý čtvrtý klient, s hypotékou přešel ke konkurenci jen každý sedmý . „Počet klientů, kteří na konci fixace změnili banku, nepřekročí sedm tisíc,“ říká Libor Ostatek z firmy Golem Finance, která trh pravidelně analyzuje. Fixace úroků podle konzervativního odhadu této poradenské firmy přitom letos skončila zatím největšímu počtu Čechů – více než 45tisícům. Také menší hráči na trhu „přestěhování“ hypoték letos zařizují ochotněji. Ve finále je však zájem lidí menší než loni.

Banky
Přechod Čechů s hypotékou ke konkurenční bance zůstal letos výrazně za očekáváním. Zatímco ještě na počátku roku experti odhadovali, že při skončení úrokové fixace využije výhodnější nabídky v jiné bance každý čtvrtý klient, s hypotékou přešel ke konkurenci jen každý sedmý . „Počet klientů, kteří na konci fixace změnili banku, nepřekročí sedm tisíc,“ říká Libor Ostatek z firmy Golem Finance, která trh pravidelně analyzuje. Fixace úroků podle konzervativního odhadu této poradenské firmy přitom letos skončila zatím největšímu počtu Čechů – více než 45 tisícům. Také menší hráči na trhu „přestěhování“ hypoték letos zařizují ochotněji. Ve finále je však zájem lidí menší než loni.
Nečekaný vývoj potvrzuje i Jan Sadil, šéf Hypoteční banky, která je lídrem trhu. „Uváděné číslo odpovídá realitě. K vlně refinancování hypoték nedošlo,“ říká Sadil.
Banky totiž změnily taktiku a snaží se udržet klienty s hypotékou lepšími podmínkami. „Zatímco ještě před rokem mnoho ústavů při opakované fixaci nabízelo horší úrok než novým zájemcům, letos jsou úroky srovnatelné. Navíc jsou klienti zběhlejší a daří se jim s jejich bankou usmlouvat další snížení. V praxi se sleva pohybuje od desetiny až do půl procenta,“ uvedl Ostatek.
Vybírejte si nejlepší hypotéku zde.
Popisovaná nová praxe je důsledkem krize. „Udržením klientů ušetříme náklady za sjednávání nové hypotéky,“ potvrzuje Sadil. Nejde přitom o nijak malé částky, kromě vyplacení minimálně jednoprocentní provize makléřům banku něco stojí například i zpracování úvěru. „U průměrné hypotéky jsou vstupní náklady kolem 20 tisíc korun,“ uvádí Sadil. Ke změně taktiky nutí banky i ochlazení zájmu o hypotéky. Při letošních obavách o zaměstnání většina lidí nákup nemovitosti odkládá. Za tři čtvrtletí počet nových hypoték meziročně klesl o třetinu na 33,6 tisíc.
K „přátelštějším“ úrokům mají banky i větší prostor. „Současné rizikové marže na hypotékách dosahují v některých bankách až dvě procenta. Když jde o klienta, který dobře splácí, banka má polštář, ze kterého může slevit,“ vysvětluje Ostatek.
Uvažujete nad změnou banky? Porovnejte a vyberte si nejvhodnější bankovní účet zde
Zmoudření bank by nemělo být krátkodobé. „Banky se budou snažit udržet dobré klienty výhodným úrokem. A naopak se zbavit těch, kteří se v minulosti zpozdili se splátkou,“ tvrdí Ostatek. Loni podle expertů končila fixace hypotéky 35 až 40 tisícům Čechů. S půjčkou ke konkurenci z nich přešlo asi 10 tisíc.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.