« Zpět

Češi jsou v rámci šetření nejčastěji ochotni omezit návštěvy restaurací a nákup oblečení a spotřebního zboží

| 20. března 2012 - 12:41 | Zprávy | Účty

Pokud by Češi museli snížit své výdaje měsíčně o tisícikorunu, sáhli by nejčastěji k omezení návštěv restaurací, úsporám při nákupu oblečení a spotřebního zboží nebo v rámci volnočasových aktivit.   

Pokud by Češi museli snížit své výdaje měsíčně o tisícikorunu, sáhli by nejčastěji k omezení návštěv restaurací, úsporám při nákupu oblečení a spotřebního zboží nebo v rámci volnočasových aktivit. 
Omnibusový průzkum ING Bank ČR se zaměřil na otázku, kde by Češi dokázali ušetřit, pokud by museli snížit své výdaje o tisícikorunu měsíčně. Téměř 80 procent dotazovaných by omezilo anebo již omezuje návštěvy restaurací a kaváren. Dále Češi šetří na nákupu oblečení a spotřebního zboží nebo na volnočasových aktivitách. Mladí lidé ve věku do 25 let jsou ochotni omezit kvůli šetření telefonování a cigarety. Na druhé straně téměř čtvrtina respondentů nejstarší generace sází na omezení spotřeby energie v domácnosti a na nákup levnějších potravin. Obecně lze ale říci, že právě potraviny a energie jsou na konci žebříčku možných omezení výdajů a Češi vidí jen malý prostor na úsporu v těchto položkách.
„Čas od času přichází období, kdy se musíme se svými výdaji uskromnit a omezit je na únosné minimum. Je zřejmé, že většinou máme nějaké rezervy a oblasti, na kterých můžeme a hlavně jsme ochotni ušetřit. Omezit návštěvu restaurací nebo si odříct nové tričko asi nedělá nikomu z nás problém. Horší jsou okolnosti, kdy lidé musejí sáhnout do výdajů na jídlo nebo bydlení. Aby k takovým mezním situacím nedocházelo, je nutné mít vytvořenu finanční rezervu. Pokud je aktuální situace jedince nebo domácnosti příznivá natolik, aby ušetřili částku i třeba jen v řádech stokorun, je důležité to udělat a spořit,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR. „Vhodným místem, kam ušetřené peníze odkládat, jsou například stále oblíbenější spořicí účty. Zde se peníze zajímavě zhodnocují, jsou neustále dostupné a jejich zřízení a vedení bývá zdarma. Účtem, který takové parametry nabízí, je například ING Konto,“ dodává Vaníček.
 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.