« Zpět

Budeme prodávat jen úspěšné produkty

| 11. června 2010 - 14:31 | Zprávy | Účty

V našem rozhovoru se Petr Skok, generální ředitel AXA Bank Česká republika, zamýšlí nad úspěšným vstupem této banky na český trh. 

 
* Spořicí účet od AXA Bank je letošní novinkou na trhu, která nejvíce zaujala odborníky, a udělili jí prestižní titul Novinka roku. Co pro vás toto ocenění znamená?
 Velké uznání pro všechny naše pracovníky a pro celý projektový tým, který se podílel na rozběhu banky. Ve vztahu k zákazníkům je to obrovský závazek dále zlepšovat nabízené služby a parametry našich produktů a udržet tento trend. Pochvala zavazuje. Na druhou stranu produkty nevyvíjíme s cílem uspět v nějaké anketě, ale tak, aby co nejvíce vyhovovaly potřebám našich klientů, aby jim pomáhaly řešit jejich životní potřeby. To není možné bez detailní znalosti trhu, klientů, konkurence. Vyžaduje to i předvídavost budoucího vývoje a správný odhad, který produkt nejvíce klienty zaujme a nejlépe uspokojí jejich potřeby. K cíli lze dospět mnoha cestami, které však vedou k odlišnému obchodnímu úspěchu. To dělá naši práci nesmírně zajímavou.
* Překvapil vás jako novou banku na českém trhu zájem zákazníků? Kolik klientů za necelý půlrok již máte?
 Je to pro nás příjemné překvapení. Máme přes 20 tisíc klientů a více než 6 mld. CZK depozit. Počet klientů je v podstatě přesně na plánované úrovni, a to jak v aktuálním počtu, tak i v trendu dalšího nárůstu. Objem depozit pak především v reakci na velmi pomalu odeznívající finanční krizi a nejistotu kolem Řecka výrazně předčil naše očekávání. Těšíme se na budoucí práci s našimi klienty a na provázání potřeb bankovních služeb s produkty z oblasti pojištění a investování. Stávající produkt (spořicí účet) částečně vítězí nad v Česku dosud velmi oblíbeným tradičním produktem - „matrací“ -, ale i to je jen polovina úspěchu. Teprve trvalý příklon k pravidelnému investování do nebankovních produktů završí generační proměnu klientů v oblasti bankovnictví.
* Bylo pro vás výhodou, že finanční skupina AXA v Česku působí již delší dobu? Jak chcete dále využívat tohoto synergického efektu?
 Těžíme z něj od samého počátku. Síly finanční skupiny AXA, která si i v době krize udržela schopnost být v zisku a nikde nemusela žádat o státní pomoc, je na naší straně. V tomto směru máme v ČR unikátní postavení i s přihlédnutím k budoucím splátkám státní pomoci nebo k možným dopadům řecké krize, které čelí a budou čelit mateřské společnosti některých velkých českých bank. V těžké životní situaci se klienti i lidé obecně instinktivně přimykají k silným autoritám poskytujícím oprávněný pocit bezpečí a důvěry a nás těší, že můžeme pro takovou společnost pracovat. Podstatnou výhodou pak byla rovněž skutečnost, že skupina AXA měla již v době našeho vstupu na trh velké portfolio klientů v řádu přes půl milionu. Významnou část našich klientů ale tvoří noví klienti, kteří tak poprvé využili služeb skupiny AXA.
* Jaké další produkty chcete svým zákazníkům nabízet?
 Zaměříme se na oblast úvěrování, kde opět zavedeme takový produkt, který podobně jako spořicí účet ideálně zkombinuje opravdové potřeby klientů s možností dále podpořit stávající obchody sesterských společností v oblasti penzí, životního a neživotního pojištění a investic. Budeme prodávat pouze takové produkty, které mají reálnou šanci získat významný podíl v objemu našich obchodů. Nechceme a nebudeme mrhat úsilím ani penězi na vývoj okrajových produktů, které si v konečném důsledku často nevydělají ani samy na svůj vývoj a ještě do duší klientů vnášejí zmatek a mezi prodejce deziluzi, že se to velké množství produktů nikdy pořádně nenaučí. To je mnohdy holá skutečnost. Budeme vždy prodávat jen několik úspěšných produktů, které osloví jak klienty, tak prodejce.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.