« Zpět

Bonus od AXA Bank: za sto tisíc devadesát dva korun

| 8. září 2011 - 9:42 | Zprávy | Účty

Přinášíme vysvětlení, jak funguje nejnovější bonusová akce u spořicích účtů. Dozvíte se také, jaké nové maximum přineslo září u vkladových produktů. 
Reagujeme na přibývající dotazy na konkrétní fungování bonusového úroku u spořicího účtu od AXA Bank a na konkrétním příkladě přinášíme vysvětlení. 

Přinášíme vysvětlení, jak funguje nejnovější bonusová akce u spořicích účtů. Dozvíte se také, jaké nové maximum přineslo září u vkladových produktů.
Reagujeme na přibývající dotazy na konkrétní fungování bonusového úroku u spořicího účtu od AXA Bank a na konkrétním příkladě přinášíme vysvětlení. V závěru článku se podíváme na zářijové novinky na trhu vkladových produktů. U termínovaných vkladů se maximální dosažitelná úroková sazba dostala nad hranici pěti procent.

Roční úrok čtyři měsíce

Pod srpnovým článkem o spořicích účtech (a také v mailové redakční schránce) jste se začali dotazovat, jak konkrétně funguje nejnovější akce od AXA Bank, která od 22. srpna nabízí úrokový bonus ve výši 0,3 % p.a., který připíše stávajícím i novým klientům.

Začněme tím, že bonus je určen jako roční úrok. Protože ale akce platí jen do konce roku, znamená to, že se tato sazba bude rozpočítávat pouze do čtyřech měsíců a několika málo srpnových dnů, ve kterých akce platila (toto samozřejmě předpokládá, že jste si spořicí účet u AXA Bank založili před platností akce; kdo si účet případně založí později, tomu se sazba úrokového bonusu bude dále zkracovat podle doby založení účtu).

Lépe než teorie princip připisování úrokového bonusu poodhalí konkrétní příklad. Pro ten vyjdeme ze vzorečku výpočtu bonusu, jak ho uvádějí podmínky celé akce od AXA Bank (pro zvětšení na obrázek klikněte).

Když si celý příklad zjednodušíme tak, že průměrný roční zůstatek bude rovných 100 000 korun (ve skutečnosti, když na začátku roku uložíte 100 000 korun a nebudete celý rok ukládat další částky, tak průměrný roční zůstatek bude o několik desetikorun vyšší, protože banka úroky připisuje měsíčně) a účet jste u AXA Bank měli vedený celý rok 2011, pak úrokový bonus připsaný na konci roku činí 108,49 koruny před zdaněním. Po odečtení 15% srážkové daně se výše čistého úrokového bonusu dostává na 92,22 koruny. Za D jsme do vzorečku dosadili 132.

V diskusi pod srpnovým článkem jste se dále ptali na to, jak AXA Bank vypočítává průměrný roční zůstatek v případě nových klientů. Mluvčí banky Marek Zeman nám k tomu napsal, že se průměr denních zůstatků počítá od přijetí klientovy žádosti o otevření účtu systémem banky do doby ukončení akce. Znamená to tedy, že nový klient za svých 100 tisíc uložených před začátkem akce dostane přibližně stejný bonus jako ten, který měl 100 tisíc u AXA Bank uložených celý rok.

AXA s touto akcí přišla ve stejný den, kdy Wüstenrot zvýšil základní sazbu na svém spořicím účtu z 2,1 na 2,3 %. AXA tuto sazbu na papíře vyrovnala, když ve své tiskové zprávě uvedla, že celkové roční zhodnocení včetně základní úrokové sazby se tak (s bonusem) zvyšuje až na 2,3 %.

Když ale porovnáte možné čisté výnosy obou spořicích účtů, pak za svých 100 tisíc uložených na rok dostanete (v případě, že u Wüstenrotu nevyužijete fixace – a tedy bonusu ve výši až 0,2 % p.a.) u Wüstenrotu o 180 korun více. U Zuno Bank pak i s 2% sazbou o 210 korun víc a to jen proto, že Zuno využívá nyní už zákonných podmínek a z takto vysokého vkladu tak nemusíte odvádět daň. I přesto ale spořicí účet od AXA Bank zůstává čtvrtým nejlépe úročeným spořicím účtem (v jeho pravém slova smyslu) na trhu.
Zářijové novinky
Se začátkem září banky a družstevní záložny své úrokové lístky upravovaly jen mírně, za celý trh tak lze říci, že stagnuje.
U spořicích účtů nicméně stojí za zmínku změnu u eKonta Flexi od Raiffeisenbank. Zde jste mohli až do konce srpna získat roční sazbu 2,5 %. Banka vám ji dala, pokud jste na konto uložili alespoň 500 tisíc korun (maximálně 20 000 000 korun) a výpovědní lhůtu jste nastavili na 14 dnů. Od září už Raiffeisenbank za takovýchto podmínek nabízí eKonto Flexi s ročním úrokem 2 %. O desetinu víc stále dostanete, pokud uložíte alespoň milion korun a výpovědní lhůtu nastavíte na půl rok nebo rok.
Jedinou produktovou novinku u vkladů připravilo na začátek září spořitelní a úvěrní družstvo Akcenta. Termínovaný vklad Áčko je jednoduchý a nabízí nadstandardní úrokové sazby (i když ne nejvyšší na trhu). Vklady ve výši 100 tisíc až 5 milionů korun úročí jednotnými sazbami podle doby uložení. Za jednoletou úložku záložna nabízí roční úrok 3,5 %, za dvouletou 4 % a za tříletou 4,5 %. I u tohoto produktu Akcenta vyplácí úroky měsíčně na běžný účet, který si k termínovanému vkladu musíte zřídit. Jeho založení i vedení je bezplatné stejně jako internetové bankovnictví. Zpoplatněny jsou odchozí tuzemské platby, za jednu zaplatíte dvě koruny.
V návaznosti na tuto novinku Akcenta zvýšila úrokové sazby také u již dříve nabízeného termínovaného vkladu. Nová maximální roční sazba na trhu těchto vkladů tak nyní dosahuje úrovně 5,1 %. Dostanete ji však pouze tehdy, když v této záložně uložíte alespoň 2 400 000 korun a zafixujete je na minimálně čtyři roky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.