« Zpět

Banky zdraží některé poplatky, ale i zruší jeden absurdní

| 4. prosince 2008 - 12:26 | Zprávy | Účty

Bankovní poplatky jsou neustálým terčem kritiky. I přesto, že některé poplatky podraží, se dá najít pozitivum. Zmizí jeden z absurdních poplatků - za nadměrný vklad. Dvě ze tří největších bank v tuzemsku zvednou v příštím roce některé poplatky pro občany.

Bankovní poplatky jsou neustálým terčem kritiky. I přesto, že některé poplatky podraží, se dá najít pozitivum. Zmizí jeden z absurdních poplatků - za nadměrný vklad.

Dvě ze tří největších bank v tuzemsku zvednou v příštím roce některé poplatky pro občany . První upomínky při překročení zůstatku na účtu nebo neuhrazení daných splátek u úvěrů a kreditních karet budou u České spořitelny nově stát 300 korun a poštovné, zatímco nyní je účtováno jen poštovné. Jednorázový příkaz k úhradě zadaný na pobočce Komerční banky vyjde již na 29 korun místo nynějších 20 korun. Na druhou stranu Komerční banka zruší jeden z poplatků označovaných klienty za absurdní - poplatek za nadměrný vklad, vyplynulo z nových ceníků bank.

Bankovní poplatky jsou v tuzemsku terčem neustávající kritiky. Na serveru www.bankovnipoplatky.com běží již čtvrtý ročník ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Banky letos za tři čtvrtletí vybraly od klientů na poplatcích a provizích 34 miliard korun, což znamenalo meziroční růst o 5,4 procenta. Banky se brání i tím, že rostoucí výnosy z poplatků odrážejí rostoucí využívání bankovních služeb.

Zrušení poplatku za nadměrný vklad v KB odborníci vítají. "Tento poplatek byl tak trochu postaven na hlavu. Banka sice má s přepočítáváním a bezpečností kolem takové transakce své náklady, ale co jiného by si měla přát, než že někdo přinese velký obnos ," poukázal Patrik Nacher ze zmíněného serveru.

V případě upomínek Česká spořitelna poplatky podle svého oznámení sjednocuje. "Jde o takzvané sankční poplatky, to znamená, že pokud plníte smluvené podmínky produktů a služeb, s těmito poplatky se vůbec nesetkáte," oznámila spořitelna klientům na webových stránkách. Další zdražení spořitelna připravila u některých výběrových služeb takzvané ideální hypotéky. Jednorázový poplatek za změnu výše splátek hypotéky nebo za přerušení splácení hypotéky bude 1999 korun, zatímco nyní činí 1499 korun . Nový ceník spořitelny platí od února 2009.

Komerční banka dále mírně zvýší ceny výpisů zasílaných poštou a vyzvedávaných na pobočce banky. Měsíční elektronický výpis bude nadále pro občany a malé podniky zdarma. "Komerční banka zvyšuje motivaci klientů k využívání moderních služeb přímého bankovnictví a k elektronické komunikaci mezi klientem a bankou," oznámila banka v tiskové zprávě. O jeden procentní bod na 19,9 procenta vzrostou u Komerční banky úrokové sazby osobních kreditních karet MasterCard. Komerční banka mění ceník od počátku ledna příštího roku.

UniCredit Bank zase klientovi, který u ní bude mít hypotéku , ale ne osobní konto nebo běžný účet, bude účet k hypotéce spravovat za 300 korun měsíčně, zatímco dosud to je za nejvýše 200 korun, potvrdil mluvčí banky Tomáš Pavlík s tím, že tisková zpráva k novému sazebníku platnému od 1. ledna 2009 bude zveřejněna v pondělí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.