« Zpět

Banky snižují úročení vkladů

| 29. září 2010 - 9:54 | Zprávy | Účty

Banky u populárních spořicích účtů nabízejí stále nižší zúročení. Brání se tak hrozícímu nepoměru mezi úroky z vkladů a úroky z hypoték. Klienti proto opět objevují terminované vklady a družstevní záložny. Úroky na spořicích účtech se neustále propadají do nižších a nižších procent. Například banka ING od pondělí snížila zúročení u svého účtu na historické minimum 1,75 procenta. Na českém trhu přitom banka klienty láká právě na vysoké zhodnocení peněz a otevřené jednání.


„Rozhodli jsme se snížit úroky na ING Kontu a klientům vysvětlit všechny důvody, které nás k tomuto kroku vedly,“ odůvodnil Libor Vaníček, ředitel marketingu ING.
Spořicí účty, které standardně nabízejí vyšší zúročení než běžné, jsou přitom už několik let v České republice hitem, protože nabízí zajímavější úročení než běžné účty a přitom jsou na nich peníze kdykoli k dispozici.
Pořiďte si spořící účet on-line zde
„Poslední roky byly ve znamení boomu spořicích účtů, do kterého se zapojily všechny banky, včetně těch největších. Účet je zkrátka jednoduchý a transparentní produkt a nebojí se ho ani ten nejkonzervativnější klient,“ říká Tomáš Prouza, ředitel péče o klienty Partners. Těžké bankovní časy ING své snížení vysvětluje i v oficiální zprávě. Banka uvádí dva důvody: úrokové sazby na mezibankovním trhu se drží na historických minimech a nedochází k opětovnému růstu v bankovním sektoru, který se očekával během druhé poloviny letošního roku.
„Výše zhodnocení vkladů se do velké míry odvíjí od situace na trhu a potřeby bank zajistit si dostatečné finanční, vkladové rezervy. Velkou roli zde také hraje strategie České národní banky a výše jí vyhlašovaných základních úrokových sazeb, které mají vliv mimo jiné na to, jak draho si banky mezi sebou peníze půjčují,Ž říká Eva Poláchová, ředitelka Akademie vzdělávání a Analytického centra OVB Allfinanz. „V současnosti jsme svědky obecně snižování úrokových sazeb bank, které je nyní nejviditelnější u tak důležitého produktu, jako jsou hypoteční úvěry.“
Se snižujícími se úrokovými sazbami úvěrů však banky snižují i úrokové sazby u vkladových produktů. Důvodem je zejména potřeba, aby se nesnižoval zásadně reálný úrokový rozdíl mezi vklady a úvěry, což má nezanedbatelný vliv na hospodaření banky.
Vyšším zúročením se lákají noví klienti Zúročení se proto v současnosti pohybuje pod dvěma procenty za rok. Při srovnávání jednotlivých produktů bank přitom ční dvě konta -Perfektní vklad u České spořitelny a Spořicí účet u UniCredit Bank.
„Perfektní vklad se zakládal na dobu 48 měsíců a úroková sazba vždy byla pevně stanovena pro sjednanou částku a období. V současné době však už pouze dobíhají dříve založené vklady, Perfektní vklad totiž od začátku července tohoto roku nenabízíme, a tak ani není potřeba vyhlašovat nové sazby,“ vysvětluje Kristýna Havligerová z tiskového centra České spořitelny. UniCredit Bank zase otevřeně láká klienty. Banka spojila běžný účet se spořicím účtem v jedno. „Od května jsme začali nabízet naše jinak standardní konta nově spojující výhody standardních osobních kont a nadstandardně úročeného spořicího účtu.
„Nabídkou jsme chtěli posílit naši pozici v retailovém bankovnictví,“ říká Tomáš Pavlík, mluvčí UniCredit Bank.
Podobnou strategii v poslední době banky využívají u sezonních akcí. Vyhlásí lákavé zúročení, proběhne mediální kampaň a nalákají nové klienty.
„Tato lákadla jsou zpravidla krátko
obá a následuje snížení sazeb a celkové zhoršení podmínek. Toho jsme byli svědky například u mBank nebo GE Money Bank, které jeden čas nabízely nejvýhodnější úročení na trhu, a dnes to již neplatí. Mnohem zajímavější je produkt, který má dlouhodobě nadprůměrné sazby a neomezuje odchozí transakce z účtu,“ říká Prouza.
Poslední dobou se proto klienti vracejí k termínovaným vkladům, které sice omezují přístup k financím, zato nabízí vyšší zúročení. To se v současnosti pohybuje v rozmezí tří až pěti procent. Zúročení u termínovaného vkladu je přitom závislé jak na výši vložených peněz, tak na době, po kterou si klient peníze nesmí vybrat.
„Oživení zažívají například družstevní záložny, které nabízí spíše krátkodobé termínované vklady úročené nad průměrem trhu. Vklady u kampeliček opět rostou,“ říká Prouza.
Například u spořitelního družstva Credites občan dosáhne na zúročení vkladu třemi procenty ročně. U Vojenské družstevní záložny dostane klient dokonce 3,7 procenta.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.