« Zpět

Banky snížily úroky na spoření a opět zavádějí pásmová úročení

| 12. října 2011 - 11:15 | Zprávy | Účty

Během posledních týdnů banky a záložny začaly hýbat s úroky na vkladech směrem dolů, některé přidaly i pásmové úročení, tedy to horší. Přesto přibyla novinka v podobě spořicího účtu. Většina změn u spořicích účtů, termíno­vaných vkladů a vklad­ních knížek spotře­bitele nepotěší. Banky a záložny totiž spíše úrokové sazby snižovaly, i když se najde výjimka. U spořicích účtů je změn minimum, ovšem nabídka jedné z nových bank určitě stojí za zmínku.

Během posledních týdnů banky a záložny začaly hýbat s úroky na vkladech směrem dolů, některé přidaly i pásmové úročení, tedy to horší. Přesto přibyla novinka v podobě spořicího účtu. Většina změn u spořicích účtů, termíno­vaných vkladů a vklad­ních knížek spotře­bitele nepotěší. Banky a záložny totiž spíše úrokové sazby snižovaly, i když se najde výjimka. U spořicích účtů je změn minimum, ovšem nabídka jedné z nových bank určitě stojí za zmínku.
Spořicí účty – silný nováček, ale s poplatkem
U spořicích účtů stojí za komentář dvě změny. První provedla Citibank u svého spořicího účtu, který si mohou zřídit ti klienti, kteří zároveň u banky mají běžný účet Citi konto. Změna však není k lepšímu. Citibank totiž u svého spořicího účtu zavádí pásmové úročení se čtyřmi pásmy – do 100 tisíc (0,5 % p.a.), do 500 tisíc (1,50 %), do milionu (1,65 %) a nad milion korun (1,75 %).
Platí přitom, že zůstatek na účtu se úročí tak, že je vždy rozdělen do jednotlivých pásem. Neplatí tedy, že když uložíte například 750 tisíc korun, bude celý vklad úročen sazbou 1,65 %. Naopak. Prvních 99 999 korun banka zúročí sazbou 0,5 %, dalších 400 000 korun pak sazbou 1,50 a až zbylých 250 001 korun sazbou 1,65 %. Efektivní roční úroková sazba při vkladu 750 tisíc korun tak činí zhruba 1,42 % (a například při vkladu 150 tisíc korun je roční úroková sazba 0,83 %).
Další novinkou je spořicí účet od Equa bank. Ta nabízí jednoduchý spořicí účet s roční sazbou 2,3 %. Spolu s Wüstenrot hypoteční bankou tak nabízí nejvyšší základní sazbu mezi bankami (u Wüstenrotu můžete navíc získat prémii až 0,2 % za roční fixaci vkladu). Více stále nabízí jen Metropolitní spořitelní družstvo, kde spořicí účet získáte se sazbou 2,8 %. Tuto nabídku ale omezuje podmínka, kdy se k uloženým penězům dostanete jen přes pobočku záložny v Praze, Brně či Olomouci. Více: Pět spořicích účtů, které vám připíší nejvyšší čistý úrok
Vadou na kráse spořicího účtu od Equa bank je poplatek za odchozí platbu. Za tu banka požaduje vždy 9 korun, za prioritní pak 29 korun. Takový poplatek nenajdete u žádného konkurenčního bankovního účtu, snad s výjimkou LBBW Bank, která si za stejnou transakci účtuje 20 korun.
Pět spořicích účtů s nejvyšší úrokovou sazbou - pro zobrazení tabulky pokračujte zde.
Termínované vklady – třikrát dolů, jednou nahoru
Také u termínovaných vkladů přichází Equa bank s novinkou v porovnání s předchozí nabídkou Banco Popolare (tedy s bankou, kterou investorský fond AnaCap odkoupil a předělal ji právě na Equa bank). Nabídku termínovaného vkladu nová banka výrazně zjednodušila a vy tak budete vybírat pouze ze čtyř možných úrokových sazeb v závislosti na době uložení peněz. Nejvyšší úrok banka nabízí při 3leté fixaci, za tu dostanete 3% roční sazbu, při roční úložce Equa bank nabízí úrok 2,1 % p.a.
Další z nových bank ZUNO Bank již plánovaně ukončila zvýhodnění šestiměsíčního vkladu, kdy v momentě vstupu na trh nabízela roční úrokovou sazbu 3,5 %. Nyní tato sazba klesla na 2 % a ostatní zůstaly beze změny. Za roční úložku tak banka na svém termínovaném vkladu nadále nabízí roční sazbu 2,2 % , za tříletou pak 2,6 %.
Další dvě změny zmíníme ani ne tak proto, že bychom předpokládali, že vás mohou oslovit, ale spíše proto, abychom dokladovali, jak moc jsou termínované vklady momentálně atraktivní u velkých bankovních domů a jak tedy tyto banky touží po dalších vkladech (to není výtka, jen konstatování známé skutečnosti, kdy zdejší zaběhnuté banky mají, zjednodušeně řečeno, tolik volných peněz, že neví co s nimi, a proto logicky nemotivují ke vkladům vysokými úrokovými sazbami).
Raiffeisenbank tak snížila maximální úrokovou sazbu (získáte ji za vklad v minimální výši 500 000 Kč) u svého termínovaného vkladu ze 3 % na 2,5 % při pětileté úložce. U čtyřleté pak sazba klesla z 2,8 % na 2,2 % a u tříleté z 2,6 % na 2,2 %. O stejných šest desetin procentního bodu klesly také sazby u eKonta Garant.
Také ČSOB snížila sazby, u Termínovaného vkladu Plus tak nyní při dvouleté fixaci získáte roční sazbu 1,1 % (před změnou 1,5 %), u tříleté úložky sazba klesla z 1,85 % na 1,25 %.
Sazby však nesnižovaly pouze banky, přidala se k nim také družstevní záložna WPB Capital. Na jejím termínovaném vkladu šly sazby u jednoleté fixace dolů minimálně o 0,3 procentního bodu (nejvíce o 0,35 p.b.), nově tak podle uložené částky získáte sazbu od 2,7 % do 3,3 %. U pětileté úložky sazby klesaly nejméně o 0,6 p.b (nejvíce o 0,65 p.b.) a nově se tak pohybují v rozmezí od 3,6 % do 4,25 %.
Jediný, kdo na trhu zvedal znatelně úrokové sazby u termínovaných vkladů, je Evropsko-ruská banka. Ta mimochodem zvedla i minimální výši vkladu, a sice z 10 tisíc na pětinásobek. U Termínovaného vkladu Fix banka sazby zvedla o 0,4 p.b., při jednoleté fixaci tak nyní získáte roční sazbu 3,5 %, za dvouletou fixaci sazbu 3,7 %, za tříletou 3,9 % a za pětiletou pak 4,4 %.
V následujících tabulkách naleznete tři modelové příklady, na jejichž základě si můžete udělat představu o momentální nabídce termínovaných vkladů. Upozorňujeme, že v nich nemohou být zachyceny všechny možné požadavky spotřebitelů. Například nezohledňují měsíční, dvouleté nebo čtyřleté úložky. Modelovat vaše konkrétní požadavky můžete v naší databázi.
Pro zobrazení celého článku včetně tabulek pokračujte zde.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.