« Zpět

Banky si nechávají platit i za změnu týdenního výpisu na měsíční

| 14. ledna 2010 - 11:50 | Zprávy | Účty

To byste nevymysleli. Banky si třeba strhávají poplatky za to, že si přes internet změníte týdenní výpis na měsíční. Nebo když se podíváte do bankomatu na zůstatek na svém účtu. Většinou jsou to sice korunové položky, ale jde i o princip.

To byste nevymysleli. Banky si třeba strhávají poplatky za to, že si přes internet změníte týdenní výpis na měsíční. Nebo když se podíváte do bankomatu na zůstatek na svém účtu. Většinou jsou to sice korunové položky, ale jde i o princip.
Za elektronický výpis
Nový zákon nařizuje bankám poskytnout vám měsíční výpis z účtu zadarmo. Formu toho, co bude bezplatné, určuje banka. Většina jich volí zdarma elektronický výpis. Ale pozor, když si vyberete jiný než měsíční interval, stejně zaplatíte.
Nebo budete platit za změnu frekvence - třeba z týdenní na měsíční.
Kdo poplatek účtuje Česká spořitelna roční elektronický 48 korun Komerční banka týdenní výpisy 40 korun GE Money Bank týdenní výpis platba 5 korun měsíčně Raiffeisenbank změna nastavení výpisu prostřednictvím internetu za 30 korun
Za zjištění zůstatku přes bankomat
Podíváte se v bankomatu na zůstatek svého účtu, abyste jako odpovědný klient třeba nezabředli do minusu poté, co si koupíte vyhlédnutý kostýmek.
A za tu informaci zaplatíte. Ještě by se to dalo pochopit, když zamíříte k nejbližšímu cizímu bankomatu. Ale za lísteček z vlastního bankomatu?
Kdo poplatek účtuje Česká spořitelna 20 korun z cizího bankomatu Komerční banka 2,50 koruny u vlastního bankomatu, 10 korun z cizího bankomatu (poplatek od 1. února 2010) ČSOB 9 korun z cizího bankomatu
Za neuskutečněnou platbu
Přijdete do banky s příkazem k úhradě a vhodíte ho do sběrného boxu. Jenže se špatně podepíšete. Nebo uvedete neexistující protiúčet. Peníze neodejdou, ale vy přesto zaplatíte poplatek za to, že vám to banka oznámí.
Kdo poplatek účtuje Česká spořitelna 10 korun plus poštovné Komerční banka 20 korun za zaslání informace UniCredit Bank 30 korun za oznámení (nedostatek peněz na účtu), příplatek za chybně vyplněný platební příkaz 100 korun Volksbank 50 korun za avízo GE Money Bank 30 korun za oznámení
Za vklad na vlastní účet
Soused vám dlužil peníze a jednoho dne je přinese v hotovosti. Vy však nechcete mít doma třeba 30 tisíc, raději si je odnesete do banky.
Vyplníte vkladový lístek, předáte bankovky... a zaplatíte poplatek. Ještě víc banky účtují, pokud chcete hotovost vložit na jiný než vlastní účet, tady se poplatky pohybují kolem 60 korun.
Kdo poplatek účtuje GE Money Bank 6 korun (obvykle účtují až druhý vklad) Česká spořitelna 8 korun Raiffeisenbank 10 korun ČSOB 9 korun
Za správu úrokového zvýhodnění
Berete si hypotéku. Zaplatíte za její schválení, měsíčně platíte za vedení hypotečního účtu 150 korun, za výpis, za položky. Pokud patříte do kategorie mladých, kteří mají nárok na úrokové zvýhodnění, platíte za vedení účtu ne 150, ale 220 korun. Banka si účtuje poplatek takzvaně za správu úrokového zvýhodnění.
Kdo poplatek účtuje ČSOB, Hypoteční banka, Poštovní spořitelna a Citibank si účtují 220 korun za smlouvu s úrokovým zvýhodněním Česká spořitelna 200 korun za vedení hypotéky se státní podporou UniCredit Bank 50 korun navíc k běžnému poplatku za administraci k hypotečnímu úvěru
Za neuvedené služby
Za služby, které v ceníku nenajdete, si banka účtuje částky, za které by se nemusel stydět špičkový advokát. Jde o různá potvrzení, která nejsou uvedena přímo v sazebníku, dohledávání dokladů... Tyto nadstandardní služby si většinou banky účtují za minuty, které řešením pracovník banky stráví. Navíc k této sumě připočítávají i 20% DPH.
Kdo poplatek účtuje Česká spořitelna, Komerční banka a Volksbank účtují 75 korun za každých i započatých 15 minut ČSOB, UniCredit Bank, Raiffeisenbank 200 korun za každých i započatých 15 minut GE Money Bank 200 korun za každých i započatých 10 minut mBank 300 korun
Za to, že se vám bankéř věnuje hned
Pokud zadáváte příkaz u přepážky v bance, může se stát, že bude dražší, než kolik jste si našli v ceníku. To v případě, že budete požadovat nějakou okamžitou akci od bankéře. Třeba doplnit do příkazu k úhradě podle složenky variabilní symbol.
Kdo poplatek účtuje Česká spořitelna předání příkazu v bance stojí 8 korun, okamžité zpracování 45 korun navíc Komerční banka předání příkazu v bance stojí 29 korun, když požadujete zpracování ihned, připlatíte 30 korun a za uvedení textové zprávy pro příjemce na příkazu dáte dalších 75 korun UniCredit Bank předání příkazu v bance stojí 45 korun
Za to, když vám přijdou peníze
Zaměstnavatel vám pošle výplatu nebo si sami převedete peníze z jiného účtu. A banka nezaváhá, za příchozí platbu si naúčtuje poplatek. V ceníku ho pravděpodobně naleznete jako poplatek za položku na výpise. Občas záleží i na tom, zda vám peníze přijdou z vlastní, nebo z cizí banky.
Kdo poplatek účtuje Komerční banka došlá platba 5 korun, z cizí banky 7 korun GE Money Bank příchozí platba 5 korun Česká spořitelna za účetní položky 2 koruny (v rámci banky), 7 korun (z jiné banky) ČSOB příchozí platba 6 korun

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.