« Zpět

Banky přes svátky nefungují. Peníze půjdou 7 dní

| 18. prosince 2008 - 12:35 | Zprávy | Účty

HN přinášejí přehled nejzazších termínů plateb pro doručení peněz do konce roku * Platbu do zahraničí pošlete nejpozději 23. prosince. O vánočních svátcích banky omezí svoji pracovní dobu. Klient zvyklý vyřizovat transakce na pobočce by mohl být překvapen cedulí s nápisem "zavřeno".

HN přinášejí přehled nejzazších termínů plateb pro doručení peněz do konce roku * Platbu do zahraničí pošlete nejpozději 23. prosince

O vánočních svátcích banky omezí svoji pracovní dobu. Klient zvyklý vyřizovat transakce na pobočce by mohl být překvapen cedulí s nápisem "zavřeno".

Kdo z nejrůznějších důvodů chce, aby peníze na účet příjemce přišly do konce roku, měl by si hlídat termíny plateb. Pokud například potřebuje zaslat peníze na stavební spoření do konce roku, aby nepřišel o státní podporu, 30. prosince už je na zadání příkazu pozdě.
HN proto přinášejí přehled otevírací doby poboček a termínů pro platby v různých bankách. Kritériem přitom je, aby platby došly na účet příjemce do konce roku.

Přes svátky budou platby putovat až sedm dní

Za vánočními svátečními dny letos těsně následuje víkend, takže platby zaslané přes internet 24. prosince se značně zdrží. "Vzhledem k tomu, že o svátcích ani o víkendu nefunguje clearingové centrum České národní banky, lze připsání platby v jiné bance očekávat nejdříve 29., spíše až 30. prosince," říká Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank.
Šesti- až sedmidenní lhůtu pro doputování peněz zaslaných o Vánocích přes internet potvrzují i mluvčí České spořitelny a Komerční banky. GE Money Bank a Citibank dokonce udaly jako nejzazší termín přistání peněz na účtu 31. prosinec.
Ve sváteční dny, tedy 24., 25. a 26. prosince budou mít zavřeno téměř všechny banky. Výjimku tvoří některé pobočky v obchodních centrech. Například zákazník UniCredit Bank bude moci navštívit pobočku v Praze na Floře, a to ve středu na Štědrý den od deseti do dvou a v pátek na Štěpána od jedenácti do šesti. mBank bude mít 24. a 26. otevřeno v některých svých kioscích, třeba v Europarku Štěrboholy, nebo obchodním centru Plzeň Plaza či obchodním centru Varyáda v Karlových Varech.

V Raiffeisenbank a mBank to jde i minutu před půlnocí

Na Silvestra, který připadá na všední den, zavírají pobočky bank dříve, zpravidla krátce po poledni, Citibank až ve tři hodiny. Některé kiosky mBanky například v obchodním centru Plaza v Plzni budou otevřeny až do pěti hodin. Na Nový rok ale bude zavřeno všude.
Platby do vlastní banky se většinou zúčtují rychle. Nejlepší servis v tomto směru poskytuje mBank a Raiffeisenbank, kde stačí poslat peníze minutu před půlnocí. Už kvůli možným poruchám systému by je ale měli klienti zaslat raději dříve. ČSOB ale naopak udává termín do 13. hodin při podání přes internet a 12. hodin na pobočce. Relativně pomalé jsou v tomto směru i UniCredit Bank a Volksbank, kde je nutné poslat peníze do jedné přes pobočku a do dvou odpoledne přes internetbanking.

Poslat peníze do cizí banky vyžaduje dvoudenní rezervu

Při zasílání peněz do cizí banky je nutné počítat alespoň s dvoudenní rezervou. Někdy i větší. Poštovní spořitelna sice na svých webových stránkách inzeruje "bezkonkurenčně nejvíc obchodních míst v České republice", ale s termíny plateb je na tom nejhůře. Aby platba do jiné banky přišla do konce roku, musí ji klient poslat nebo zadat na pobočce do 23. prosince. Jednotlivé pošty fungují jako sběrná místa. Bance příkazy a transakce teprve předávají a proces se tak prodlužuje.
Pospíšit by si měli klienti ČSOB, Komerční banky a Raiffeisenbank, kteří jsou zvyklí platit pomocí sběrného boxu. I pro ně platí termín pro platbu do cizí banky 23. prosince.
Bez průtahů se neobejde posílání peněz do zahraničí. "Aby přišly před koncem roku, doporučujeme klientům poslat je ještě před Vánoci," říká Lucie Hálová, tisková mluvčí Volksbank.
Na 23. prosinci jako nejzazším termínu pro jistý příchod platby do zahraničí v roce 2008 se shodnou skoro všechny banky. Pozdější platba je s rizikem.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.