« Zpět

Banky bojují o vklady. Spořitelna nabízí polovinu výnosu předem

| 7. ledna 2009 - 13:10 | Zprávy | Účty

Úroky na termínovaných vkladech rostou. Peníze od střadatelů nahrazují zamrzlý mezibankovní trh. Česká spořitelna zkouší nové lákadlo pro klienty, které má zároveň uspokojit klienty, ale především přinést bance jisté peníze na minimálně čtyři roky. Perfektní vklad, jak se nová nabídka jmenuje, přichází s, na české poměry, revoluční novinkou.

* Úroky na termínovaných vkladech rostou * Peníze od střadatelů nahrazují zamrzlý mezibankovní trh

Česká spořitelna zkouší nové lákadlo pro klienty, které má zároveň uspokojit klienty, ale především přinést bance jisté peníze na minimálně čtyři roky. Perfektní vklad, jak se nová nabídka jmenuje, přichází s, na české poměry, revoluční novinkou.

Polovinu výnosu dostanou vkladatelé hned při podepsání smlouvy, zbytek po čtyřech letech. Banka zúročí vložené peníze 2,52 procenta. Klient však může vložit jen rovných sto nebo dvě stě tisíc korun. V případě stotisícového vkladu zákazník dostane 4284 korun hned po podpisu smlouvy a druhá polovina na něj bude čekat za 48 měsíců.
"Je to tak trochu vklad naruby. Reagujeme tím ale na rostoucí poptávku po vkladových produktech," říká šéf rozvoje obchodu České spořitelny Martin Techman a dodává, že klienti mají zájem o bezpečnost a jistotu zhodnocení svých prostředků.
Podle analytiků jde o originální nápad, ale je otázkou, jaký bude mít úspěch. "Finanční inženýrství nezná hranic, jde ale jen o to, jak se to marketingově zabalí," říká analytik Patria Finance David Marek.
Reakce klientů jsou zatím rozporuplné. "Sama Česká spořitelna nabízí Zlatý vklad, s vyšším výnosem 2,8 procenta ročně, a to jen na dva roky. Tím pádem tento produkt moc nechápu," tvrdí čtenář Honza v diskusi na serveru iHNed.cz.
Banky ale zkouší, co mohou, protože potřebují peníze na úvěry. A vklady od střadatelů jsou levnější než na zamrzlém mezibankovním trhu. "Banky nemají jinou možnost, kde vzít peníze na úvěry, protože na trhu se nepůjčují," říká šéf Raiffeisenbank Lubor Žalman. Proto banky lákají na vyšší úročení vkladů. "Osmého ledna představíme nový roční termínovaný vklad s úrokem 3,1 procenta," hlásí mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.
Podle mluvčího UniCredit Bank Tomáše Pavlíka roste u klientů banky zájem o minimálně šestiměsíční termínovaný vklad Maxim s úrokem 3,5 procenta.
Kdo si nyní uloží své peníze na roční termínovaný vklad, má po dlouhé době šanci, že se mu jeho peníze neznehodnotí a dokonce i něco získá navíc. Inflace totiž klesá. V listopadu spadla na 4,4 procenta a příští rok by se podle analytiků mohla dostat až pod dvě.
Očekávaná nízká inflace umožňuje centrální bance snižovat sazby, které jsou dnes na hranici 2,25 procenta. A klesat by měly i příští rok. Ještě před rokem přitom sazby ČNB určovaly vývoj úroků v bankách. Ty se však nyní vyvíjejí opačným směrem. Současná nedůvěra mezi bankami totiž způsobuje, že sazby na trhu na rozhodnutí ČNB reagují jen minimálně. "Sazbu na spořicím účtu jsme zvýšili ještě před rozhodnutím ČNB o snížení úroků. Ani poté jsme ale zhodnocení nezměnili," říká mluvčí mBank Pavla Renčínová.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.