« Zpět

Bankovní vody rozčeří nové projekty

| 27. prosince 2010 - 10:43 | Zprávy | Účty

Zatímco uplynulý rok se na bankovním trhu v Česku nesl spíše ve znamení stagnace, příští rok se v tuzemsku objeví nový hráč a nové projekty. Už letos se hovořilo o možnosti startu nové internetové banky Zuno z rodiny Raiffeisenbank. Projekt nízkonákladových bankovních ústavů pro aktivní klienty si rakouský bankovní dům vyzkoušel mimo jiné už na Slovensku. Česká Raiffeisenbank ale s tímto projektem nemá podle svého tiskového mluvčího Tomáše Kofroně nic společného a vnímá ho spíše jako svou konkurenci.

Axa přijde s úvěry, kampelička WPB nabídne běžný účet
Banky v příštím roce
Zatímco uplynulý rok se na bankovním trhu v Česku nesl spíše ve znamení stagnace, příští rok se v tuzemsku objeví nový hráč a nové projekty. Už letos se hovořilo o možnosti startu nové internetové banky Zuno z rodiny Raiffeisenbank. Projekt nízkonákladových bankovních ústavů pro aktivní klienty si rakouský bankovní dům vyzkoušel mimo jiné už na Slovensku. Česká Raiffeisenbank ale s tímto projektem nemá podle svého tiskového mluvčího Tomáše Kofroně nic společného a vnímá ho spíše jako svou konkurenci.
Pro své klienty Raiffeisenbank v České republice chystá nový bankovní systém, který ale spustí pravděpodobně až v roce 2012, v následujících dvanácti měsících jej bude testovat.
Měl by umožnit nabízet nové produkty a služby, více banka nesdělila. „Jde o prakticky největší IT zakázku na českém trhu za poslední roky, celkem za více než miliardu korun v průběhu tří let,“ vysvětluje Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank. Wpb zavede běžný účet a kontokorent Na nový bankovní systém sází také družstevní záložna WPB Capital, která chce po jeho zavedení v lednu 2011 začít více konkurovat bankám. Nový systém totiž umožní nabídnout klasické bankovní služby v čele s běžným účtem. „V průběhu roku zavedeme také moderní internetbanking a klientům nabídneme kontokorentní úvěry. Transformace na banku je naším strategickým předsevzetím do nejbližších let,“ říká Peter Mojcík, vedoucí úvěrového oddělení WPB Capital. Kampeličky obecně v roce 2010 zaznamenaly nárůst zejména v oblasti úvěrů pro obory, do kterých banky nechtějí peníze pouštět, například stavebnictví a development.
více poboček a také bankomatů Většina českých bank pro příští rok plánuje další tuhý boj o peníze zákazníků.
Součástí tohoto procesu je posilování pobočkové sítě, ke kterému se hlásí například Unicreditbank nebo Raiffeisenbank. V hledáčku bank jsou při zřizování nových poboček stále častěji obchodní centra. Otevírat nové pobočky chce i Česká spořitelna, která už nyní provozuje více než 660 obchodních míst.
Klienti bank by se měli dočkat také dalších bankomatů včetně přístrojů, které hotovost také přijímají. Rozšiřování pobočkové sítě chystá i GE Money Bank, která letos otevřela patnáct nových zastoupení, a navíc pokračuje v rekonstrukcích poboček v novém designu, který má zajistit více soukromí klientům u přepážek.
Přesná čísla, kolik poboček a kde vzniknou, však žádná z bank nezveřejnila. Smršť nabídek pro ověřené klienty Kromě boje o klienty v nových lokalitách pak banky obecně plánují pokračovat v trendu právě končícího roku - nabízení co největšího počtu produktů stávajícím klientům. Každý, kdo má v bance osobní účet a chodí mu na něj výplata, dostává už nyní měsíčně několik nabídek na další produkty, zejména úvěry, které banky intenzivně nutí klientům s ověřenou platební morálkou. Mimo spotřebitelské úvěry roste také nabídka kreditních karet.
Do trendu takzvaného crosssellingu patří i spolupráce bank s pojišťovnami a nabídka pojištění - cestovního, životního i majetkového. Nabídkou pojištění banky například dohánějí nulové zisky u „bezplatných“ produktů, jako je kreditní karta MoneyCard Gratis od GE Money Bank. Její vedení ani vydání nic nestojí, ale než vás v bance nechají podepsat smlouvu, musíte odmítnout alespoň tři doplňková pojištění.
Nováček na českém trhu Axa Bank nabízí zatím jen spoření, další služby chce zavádět až v průběhu roku 2011. „V druhé polovině roku chceme vstoupit na uvěrový trh,“ říká Petr Skok, generální ředitel Axa Bank Europe ČR.
Úzkou skupinu zákazníků oslovila letos banka Fio, která navázala na nízkonákladovou politiku družstevní záložny. Od září, kdy začala nabízet bankovní služby, do konce října získala podle zveřejněných informací 7000 nových klientů, za celý rok potom hlásí 30 tisíc nových klientů, celkový počet zákazníků Fio bank tak vzrostl na 70 tisíc. Na příští rok banka slibuje nové možnosti investování a rozšíření možností plateb přes internet. „V tomto okamžiku nemůžeme prozrazovat podrobnosti. Důležité je hlavně to, co měnit neplánujeme - a to je změna naší cenové politiky,“ říká za finanční skupinu Fio její tisková mluvčí Vendula Žaloudíková.
Zatímco povzbudivé výsledky finančních ústavů dělaly uplynulý rok radost bankéřům a akcionářům bank, pro klienty to zase tak veselé nebylo.
Vysoké poplatky klienty trápí stále Za vydělanými miliardami vidí stále vysoké poplatky za běžné služby. Masový exodus klientů velkých bank ale nenastal. Naopak, největší česká banka podle počtu klientů Česká spořitelna hlásí růst zákazníků svého klíčového produktu pro masový trh - Osobního účtu i meziroční nárůst objemu hypotečních úvěrů. „V současnou slaví úspěch Ideální hypotéka s úrokovým zvýhodněním 0,5 % za pětiletou fixaci a splatnost 20 let a dalším snížením 0,5 % za aktivitu na Osobním účtu. Jen od půlky srpna do konce září si ji sjednalo více než 1500 žadatelů,“ říká Klára Gajdušková, ředitelka úseku firemní komunikace České spořitelny.
Hypoteční trh ale po většinu roku 2010 bankéřům radost nedělal. Zájem klientů zadlužit se na desítky let omezil strach ze ztráty zaměstnání i stagnace platů. Pokles objemu hypotečních úvěrů ale přispěl k tomu, že průměrná výše úrokové sazby pro pětiletou fixaci klesla ke čtyřem procentům ročně.
Přesto se banky do stesků nehrnou, ale raději ukazují na dílčí úspěchy, jako Unicreditbank, která klienty nalákala na hypotéku s proměnlivým úrokem, který vychází z aktuální mezibankovní sazby PRIBOR.
Například GE Money Bank, která zaznamenala citelný pokles hypotečních úvěrů, se ve svém hodnocení roku 2010 hypotékám úplně vyhnula, jen pro rok 2011 slibuje větší aktivitu v této oblasti.
Stále více lidí k dobrým výsledkům českých bank a pojišťoven přispělo uzavřením kapitálového nebo investičního životního pojištění, které v toto roce intenzivně nabízejí banky svým stávajícím klientům. Z pohledu klientů se ale nenaplnilo to hlavní - vstup opravdové štiky na konzervativní bankovní trh.
Nesplněný slib nízkonákladové mBank mBank, která se prezentovala jako dravá malá banka s nulovými poplatky, byla v roce 2010 úspěšná při získávání vkladů klientů, kterých má už 350 tisíc. „Od ledna do konce roku se nám podařilo zvýšit objem vkladů na běžných účtech o více než 90 %, počet účtů narostl o 100 000. Za tento úspěch musím poděkovat hlavně našim zaměstnancům,“ uvedl pro HN Janusz Mieloszyk, generální ředitel mBank CZ.
Na druhou stranu banka úplně nenaplnila předsevzetí, které si do roku 2010 dal obchodní ředitel mBank Robert Chrištof. mBank svým klientům sice nabídla levné hypoteční úvěry, ale nezavedla možnost investicí do fondů, kterou slibuje už dva roky. Navíc mBank přišla o výsadní pozici banky s nulovými poplatky za základní služby, když v polovině roku zavedla nový ceník s poplatky za výběr z bankomatu a zavedení limitu na jednorázové platební příkazy zdarma, přestože se tato změna dotkla podle banky jen dvou procent jejích klientů. V segmentu nízkonákladového bankovnictví se možná v roce 2011 dočkáme výraznějších změn i díky aktivitám velkých bankovních ústavů, které chtějí zabránit odlivu klientů hledících na cenu. Výrazný krok v tomto směru udělala ČSOB se svou Poštovní spořitelnou. Nová značka Era sice nenabízí vedení účtu zdarma, ale sází na jednoduchou strukturu ceníku. „Uvedení Ery nám přineslo 20 tisíc nových klientů a stávající klienty přimělo k intenzivnějšímu využívání služeb, v příštím roce budeme vylepšovat hlavně internetové bankovnictví,“ říká Petr Jaroš, ředitel inovací a vývoje Poštovní spořitelny. Naopak kdysi propagovanou službu ovládání bankovního účtu přes televizní obrazovku teď banka zmiňuje jen okrajově.
Internet jako levný kanál pro obsluhu klientů je ale důležitý pro všechny banky včetně těch největších. Komerční banka například letos přidala do internetového bankovnictví možnost sjednat si prostřednictvím webu schůzku s bankovním poradcem a nabídla videoprůvodce pro získání některých služeb a pro nastavení počítače pro bezpečný přístup.
OPRAVA
Dne 20. prosince jsme chybně uvedli, že Miloslav Rut je ředitelem společnosti Foxconn. Miloslav Rut už v této společnosti nepracuje. Za chybu se omlouváme.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.