« Zpět

Bankovní poplatky v ČR o pětinu vyšší než v eurozóně

| 14. dubna 2009 - 11:43 | Zprávy | Účty

Bankovní poplatky v Česku loni v průměru převýšily sazby bank zemí platících eurem zhruba o 19 procent. Měsíčně služby českých bank loni klienta v přepočtu vyšly na zhruba 188 korun, což znamenalo meziroční růst o tři procenta. Vyplynulo to z bankovní studie World Retail Banking Report 2009 poradenské společnosti Capgemini.


Oproti tomu v eurozóně byly průměrné měsíční bankovní poplatky v loňském roce přibližně 158 korun a meziročně klesly o 6,1 procenta. Ceny bankovních služeb eurozóny ovšem loni zkreslil prudký pokles poplatků v Irsku a Španělsku. Bez těchto dvou států by ceny meziročně mírně rostly, upozornil šéf finančních služeb Capgemini Jiří Briford. V evropských zemích, které ještě nezavedly euro, vyšly bankovní služby klienta v průměru na 170 korun. Do této skupiny patří i Česko a Briford doplnil, že v několika státech jsou poplatky vyšší než v tuzemsku. Názvy ale uvést odmítl.
Celosvětová cena bankovních služeb loni klesla zhruba o dvě procenta na 156 korun na klienta a měsíc. Nejlépe na tom obecně byli uživatelé internetového bankovnictví. Ti platili v průměru o 34 procent méně než zákazníci, kteří řeší své finanční potřeby na pobočkách, uvedla studie.
Bankovní poplatky tuzemských bank jsou kvůli své výši trvalým terčem kritiky a stále větší úspěch má anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek. Briford upozornil, že na českém trhu jsou již banky s velmi nízkými, nebo dokonce nulovými poplatky, ale klienti k nim přecházejí v malé míře.
Klienti také málo chodí do bank a snaží se získat výhodnější podmínky. V Česku navíc studie vycházela ze základních sazeb pěti hlavních českých bank a nezahrnovala třeba bankovní balíčky.
Průměrné náklady za služby v roce 2008
Roční platba (eur) Přepočt. měs. platba (Kč)
ČR 84,8 188
Eurozóna 71,1 158
Evrop. státy mimo 76,6 170
eurozónu (vč. ČR)
Severní Amerika 75,3 167
Asie a Pacifik 54,3 120
Celý svět 70,3 156
Zdroj: Capgemini

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.