« Zpět

Bankomaty umějí peníze i vkládat, či platit příkazy

| 14. října 2011 - 10:33 | Zprávy | Účty

Bankomaty už zdaleka nejsou jen na vybírání peněz. Umějí spoustu dalších věcí – vkládat peníze na účet, platit platební příkazy, dokonce i vyřídit půjčku. Na některých lze změnit PIN kód, což je praktická věc v době, kdy je kladen stále větší důraz na bezpečnost. 

Někde je možné si sjednat i kontokorent, například v České spořitelně, či získat přehled o posledních karetních transakcích (GE Money bank, UniCredit Bank). Některé bankovní domy vás přes bankomat upozorní i na blížící se konec platnosti karty. A většina přístrojů také umí dobít mobilní telefon.
Složenku platbomat naskenuje

Česká spořitelna má 1 300 klasických, 23 vkladových bankomatů a 92 tzv. platbomatů. „To jsou zařízení, která umí naskenovat složenku nebo formulář platebního příkazu naší banky a dokážou načíst údaje přímo z čárového kódu dokladů, jako je SIPO nebo faktury ČEZ,“ říká Jan Holinka z České spořitelny.
GE Money Bank nabízí také možnost zaplatit platební příkazy, a to ve všech svých 677 bankomatech. Osmnáct z nich umí navíc ještě peníze vkládat.
Vybírat, vkládat i vyřídit platební příkazy umí všech sto dvacet devět bankomatů UniCredit Bank. Třicet jedna z nich je dokonce označováno za IQ bankomaty – umožňují vkládat hotovost na běžný účet a zároveň vydat minivýpis, kdy si klient může okamžitě zkontrolovat, zda vložené prostředky jsou připsány, a současně má informaci o aktuálním zůstatku a pohybech na svém účtu. „Inteligentní bankomaty jsou v současnosti hojně využívány zejména podnikateli a firmami, kteří jejich prostřednictvím ukládají své tržby přímo na svůj účet i mimo pracovní dobu pobočky. Již nemusí řešit nákladné svozy hotovosti bezpečnostními agenturami,“ vysvětluje Tomáš Pavlík z UniCredit Bank.
Standardem, který nabízejí všichni, je zjištění zůstatku na účtě, a to buď na obrazovku, nebo na bloček, který z přístroje vyjede. Tuto službu poskytují banky pro své klienty zdarma, jen Komerční banka si účtuje 2,50 Kč za jedno podívání se. Pokud se budete chtít podívat na zůstatek u „cizího“ bankomatu, pak je to zpoplatněno vždy. Například ČSOB účtuje 6 korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.