« Zpět

Antické banky a jejich vývoj

| 9. srpna 2012 - 12:16 | Zprávy | Účty

Kde obíhají peníze, stavějí se banky. A důkazy pro toto tvrzení nacházíme už v antice. Více se o řeckých a římských bankách dozvíte v tomto článku, který navazuje na text Peníze v antice a jejich vývoj.

Kde obíhají peníze, stavějí se banky. A důkazy pro toto tvrzení nacházíme už v antice. Více se o řeckých a římských bankách dozvíte v tomto článku, který navazuje na text Peníze v antice a jejich vývoj.

Kde obíhají peníze, tam působí také banky

Banky se řecky se nazývaly trapeza, latinsky mensa argentaria. Bankéři byli nazýváni trapezitai (jednotné číslo trapezítes).
V nejstarších dobách plnily v Řecku funkci bank jako zařízení, provádějících peněžní operace, chrámy (např. v Delfách, na Déle nebo na Efesu). Kamenné stavby, které byly chráněné také náboženskou úctou, byly bezpečnější než obyčejná hliněná nebo dřevěná obydlí. Chrámy přijímaly do úschovy také důležité listiny a půjčovaly peníze.
Brzy vznikaly také soukromé peněžní podniky, které půjčovaly peníze za úrok 10 % až 30 % ročně. Vznikaly i banky státní, tzv. trapeza démosiá, které byly spravovány obecním výborem.
Banky byly rovněž vybaveny monopolem na směňování mincí. Postupně byl zaváděn i bezhotovostní platební styk.
Také v Římě znamenalo zavedení peněz příchod bankéřů. Tímto zaměstnáním se zabývali hlavně propuštění otroci nebo usedlí cizinci (hlavně Řekové), z římských občanů pak příslušníci jezdeckého stavu.
Bankéři se rozlišovali podle oboru svojí činnost – - nummularii byli zpravidla směnárníci, zatímco argentarii (nazývaní také mensarii) se zabývali všemi peněžními operacemi.
V době římského císařství se úrok z úvěrů pohyboval mezi 3-6 % ročně, ovšem roční úrok 15% nebyl ještě za jistých okolností považován za lichvu.
Protože bankéři vykonávali činnost ve veřejném zájmu, ukládal jim stát povinnost vedení obchodních knih, které měly před úřady a před soudy průkazní hodnoty. Bankéř zpravidla vedl 3 knihy:

- pokladní deník pro běžné denní účty,
- hlavní účetní knihu, ve které byla shrnuta jeho peněžní činnost, a
- zvláštní knihu pro bezhotovostní platební styk.

Klasickým typem římského bankéře je Lucius Caecilius Iucundus, který působil v Pompejích (před jejich zničením výbuchem Vesuvu) a jehož busta se zachovala. V jeho domě bylo nalezeno 153 víceméně poškozených finančních dokladů v podobě trojitých voskových destiček (triptych). Jedná se většinou o kvitance na peníze, obdržené v dražbách, které Iucundus prováděl za svoje zákazníky. Na každé z nich (pokud je písmo čitelné) je pečlivě poznamenáno, že odevzdaná částka je po srážce provize, avšak výše této provize není pravděpodobně úmyslně uvedena.

autor přednáší na BIVŠ

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.