« Zpět

Anketa Finanční akademie pro rok 2010

| 15. července 2010 - 13:05 | Zprávy | Účty

O vítězích 8. ročníku soutěže Zlatá koruna rozhodovalo 342 členů Finanční akademie. 111 akademiků po  ukončení hodnocení produktů odpovědělo na 2 anketní otázky. Odpovědi si můžete průběžně přečíst zde.
1)  Jaký produkt nebo produkty vás v letošním ročníku Zlaté koruny nejvíce zaujaly?
2)  Co by se z vašeho pohledu mělo zlepšit v nabídce finančních produktů a služeb a v přístupu finančních společností k zákazníkům?

O vítězích 8. ročníku soutěže Zlatá koruna rozhodovalo 342 členů Finanční akademie. 111 akademiků po  ukončení hodnocení produktů odpovědělo na 2 anketní otázky. Odpovědi si můžete průběžně přečíst zde.
1)  Jaký produkt nebo produkty vás v letošním ročníku Zlaté koruny nejvíce zaujaly?
2)  Co by se z vašeho pohledu mělo zlepšit v nabídce finančních produktů a služeb a v přístupu finančních společností k zákazníkům?
Dalibor Chvátal, Měšec.cz
1) V letošním ročníku se mi líbily tři produkty: AXA spořicí účet, Kreditní karta CitiShopping a Kreditní karta GE Money s věrnostním programem Bene+. Jsou to produkty s maximálním počtem výhod pro zákazníky a s férově nastavenými cenami.
2) Rozhodně chybí větší otevřenost v komunikaci. Klienti pochopí spoustu věcí, když se o nich dovědí včas, srozumitelně a ideálně i se zdůvodněním, proč se co mění. To se však děje jen ojediněle a pak nastávají zbytečná nedorozumění a nespokojenost i u jinak kvalitních služeb či produktů.
Klára Hájková, Ministerstvo financí ČR
1) V letošním ročníku se objevila řada produktů, které mne jako člena Finanční akademie i jako potenciálního zákazníka zaujaly, a to zejména nastavením vstřícných a transparentních podmínek pro klienta. Nicméně jako zástupce regulátora finančního trhu zůstávám nestranná a neoznačím jeden konkrétní.
2) Dnešní zákazník je určitě lépe vybaven znalostmi a informacemi z různých nezávislých srovnání produktů a jejich parametrů, než tomu bylo v minulosti. Stále však zůstává potřeba srozumitelně vysvětlit všechny vlastnosti produktu jeho poskytovatelem či zprostředkovatelem a přesdvědčit se, že zákazník vše pochopil správně a odchází s produktem, kterému rozumí. Ne vždy je toto standardem.
Markéta Šichtařová, Next Finance
1) Nezaujal mne jeden produkt jako takový, zaujal mne jeden jejich shodný rys: roste variabilita a možnost volby pro klienta. To je pro klienty dobrá zpráva.
2) Nabídku produktů považuji z pohledu klienta za velmi dobrou, o to se postarala konkurence mezi finančními institucemi. Mezery nevyjazují  finanční instituce jako takové, ale jejich regulátoři. Mám dojem, že Evropa zešílela a hledá spásu v regulaci finančních institucí, což je nejen neužitečné, ale  je to dokonce škodlivé pro klienty. Časem se sešněrovanost finančního trhu projeví v dražších službách pro klienty a ve vyšší rizikovosti bankovnictví, protože banky a další instituce budou paradoxně hledat východisko v ještě větším riskování. Příštích deset let bude podle mne pro klienty bank méně příznivých než první desetiletí tohoto milenia.
Pavel Finger, CCB - Czech Credit Bureau
1) Zaujaly specializované produkty pro vymezenou skupinu klientů, jako jsou úvěry zemědělcům, stavební spoření pro nejmenší či úvěry FO na fotovoltaická zařízení.
2) Spořící produkty s vyšší úrokovou sazbou pro dlouhodobé klienty banky. 
Tomáš Bok, Kapitol
1) Pozitivně vnímám,  že se  trh s finančními produkty  neustále mění a vylaďuje. Finanční a pojišťovací ústavy bojují o klienty a neustále zdokonalují své služby a produktovou nabídku. Zlatá koruna k tomuto myslím přispívá nemalým dílem. Pomáhá produkty hodnotit a porovnávat, což je pro koncového spotřebitele ale i pro poradce obrovská pomoc při výběru.
2) Myslím, že boj o klienta by mohl být  dynamičtější. Narážím především na poplatkovou politiku bank. To je naše velká bolest. Připadá mi, že banky jsou až příliš pohodlné na to, aby některá poplatky agresivně snížila  ( tím si samořejmě na čas snížila i příjem ) a vybojovala si přízeň dalších spokojených zákazníků. Jsem rád, že se objevují první vlaštovky, jakou je mBank. Cesta k plošnému snížení bankovních poplatků je dlouhá a já Čechům přeji, aby ji urazili co nejrychleji.
Kateřina Burešová, WPB Capital
1) Banky každoročně přinášejí mnoho nových a zajímavých produktů. Osobně však oceňuji dlouhodobě na trhu etablovaný a ve veřejnosti stále oblíbený spořící produkt ING KONTO. Zaujala mě jeho stálost v popularitě spotřebitelů.
2) Myslím si, že všechny finanční instituce si velmi dobře uvědomují své limity v nabídce produktů a v obsluze klienta. Největší nedostatky ve finančních službách spatřuji právě v klientském servisu, kdy zákazník je pro banku pořád anonymní a jeden z mnoha. V tomto směru je trvale co zlepšovat. Dlouhodobě však s potěšením sleduji, že finanční instituce se svá omezení snaží překonávat a neustále se směrem ke spotřebiteli zdokonalovat.
Zbyněk Kalabis, Bankovní institut vysoká škola
1) Nemohu a nechci vyzvednout žádný konkrétní hodnocený produkt, protože všechny klientům nabízejí značnou přidanou hodnotu. Banky by měly podle mého názoru pokračovat v nabídce sofistikovaných produktů se zaměřením na využívání moderních technologií.
2) Banky by měly více veřejně prezentovat, že jsou zřízeny za účelem zisku (např. jako automobilky, supermarkety nebo státem dotované zemědělské podniky) a že za každým produktem si je nutné představit náklady a že tedy poplatky za jejich využívání nejsou nástrojem vykořisťování klientů.
Přemysl Čech, Česká televize, ČT 24
1) Přibývá produktů, které umožňují rychlou, operativní, jednoduchou a přitom bezpečnou obsluhu účtu, což mě zajímá především jako člověka, který se často pohybuje mimo jiné i na Aukru. V té souvislsti si nemohu vynachválit SERVIS 24 České spořitelny.
2) Bohužel stále ještě existují produkty, které pod slibně vyhlížející slupkou skrývají dobře maskovaná úskalí, které odhalí až pravidelné používání. Finanční společnosti by se neměly bát ještě férovějšího přístupu ke kientům - jednak je to přinutí své produkty zdokonalit, jednak  si toho klient všimne a tím přibudou další. Vydělají na tom obě strany a o to přece jde.
Jana Barková, Fincentrum
1) ČSOB Hypotéka bez stresu.
2) Ocenila bych dlouho slibované zohlednění splátkové disciplíny klienta při refixaci úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Zatím to většinou, bohužel, funguje tak, že nový klient bez historie získá nižší úrokovou sazbu než stávající klient, který již delší dobu bance prokazuje svoji schopnost dostát svým závazkům. Určitě bych uvítala, kdyby banky přestaly vnucovat spolu s úvěry další produkty (kreditní karty, spořící účty apod.).
Jana Čechová, Ministerstvo financí ČR
1) FLEXI životní pojištění u Pojišťovny České spořitelny,a.s., VIG - zejména pro možnost pomocí jedné smlouvyy pojistit celou rodinu, možnost libovolně kombinovat a měnit pojištěná rizika, možnost spoření, sjednání doživotní renty.
2) Myslím, že nabídka finančních produktů je vcelku široká, pružná je i reakce na aktuální situaci. Určitě by se dalo mnoho zlepšit v přístupu finančních společností ke klientům, nejen je do pojištění nahánět, ale i řádně jim produkty vysvětlit vzhledem k jejich potřebám a finančním možnostem. Jde o to věnovat se klientům po celou dobu pojištění a ne tak, jak to většinou funguje - sjednal jsem pojištění, dostal provizi a více mě klient nezajímá.
Jan Fanta, Ernst & Young
1) Obecně ty produkty, které jsou jednoduše pochopitelné, nejsou složité na obsluhu a nevyžadují nepřiměřený čas klienta.
2) Společnosti poskytující finanční produkty, tím myslím nejenom banky a pojišťovny, by měly pochopit konkrétní situaci klienta a podle toho nabídnout produkt, který je pro něj vhodný, případně nenabídnout nic. Stav, kdy se často prodávají produkty, které jsou vhodné pro poskytovatele případně výhodné pro prodejce, vede k problémovým aktivům v bilancích, ke skepsi vůči finančním institucím a trhu vůbec a v některých případech i k osobním tragédiím.
Jan Fidler, MAXIMA Reality
1) Variabilní hypotéka od Raiffeisenbank a.s., protože se jedná o produkt se zcela specifickými parametry, který nikdo jiný na našem hypotečním trhu nenabízí.
2) Ze svého pohledu mohu hodnotit pouze banky a stavební spořitelny z hlediska hypoték a úvěrů na bydlení. V tomto segmentu by se stále ještě dalo v řadě případů zapracovat na zrychlení a zjednodušení procesů a podkladů nutných k vyřízení úvěru, aniž by to mělo negativní dopad na zvýšení rizikovosti úvěrů. Navíc, většina těchto produktů je navzdory různým marketingovým názvům v podstatě totožných, a proto určitě existuje prostor pro zavedení doopravdy nových a inovativních produktů, viz například již zmíněná Variabilní hypotéka od Raiffeisenbank a.s.
Miriam Hanáková, Benefita
1) Hypotéka s variabilní úrokovou sazbou od Unicredit bank, pro relativní průhlednost  nastavení úroku a možnost řešení v případě špatného vývoje, také pro možnost volby změny klientem. Univerzální životní pojištění 7BN od Kooperativy - pro mimořádnou variabilitu včetně skutečného spořícího účtu, velmi příznivé ocenění rizikových složek.
2) V nabídce finančních produktů a služeb zákazníkům mi chybí respektování nastavení nejlepších parametrů u všech typů produktů, jakási autoregulace finančních institucí, která by nedovolila zneužít i jinak dobrý produkt. V tomto smyslu mi chybí ochrana zákazníků jako taková, která se v kultivovanějších oborech již považuje za normu přímo u producentů. V oblasti finančních produktů se spíše přenáší povinnost ochrany na zprostředkovatele, a to je  podobné, jako kdyby se brzdy do auta montovaly (nebo nemontovaly) v autosalonu.
Pavel Horák, OVB Allfinanz
1) Zaujal mne fakt, že se celkem třikrát na první příčce umístily produkty Raiffeisenbank. Klienti totiž vyhledávají produkty s maximální možnou flexibilitou, podstatným měřítkem je výhodnost a nákladovost produktu, ale stejně důležitým měřítkem je i finanční dům a jeho proklientské zaměření. Tyto tři Zlaté korunky tak podle mého názoru verifikují i výsledky ratingu OVB Vstřícné za první čtvrtletí, kdy Raiffeisenbank byla uznána jako nejvstřícnější banka. Přidanou hodnotou letošního ročníku Zlaté koruny byly zveřejněné průzkumy, které přinesly řadu zajímavých a někdy překvapivých údajů, například průzkum finančního chování populace.
2) Nabídka produktů je široká, produktoví manažeři finančních domů jsou stále aktivnější, jen za posledních pět měsíců přišly finanční instituce s novými inovativními produkty se zajímavými parametry. Pro klienty ale bývá komunikace finančních institucí velmi složitá, spotřebitel se v ní sám často ztrácí a nerozumí mnoha produktům. Běžný klient přitom vyžaduje poměrně omezené spektrum produktů, které jsou jednoduché a srozumitelné pro použití. Samy finanční instituce však někdy nechápou, že jsou tu pro klienty a nikoli obráceně. Vstřícná, srozumitelná komunikace a snadná dostupnost jsou atributy, které klient ocení. Na to by se měly finanční instituce více zaměřit.
Dušan Hradil, Ministerstvo financí ČR
1) Zajímavých a pro zákazníka velmi přínosných produktů bylo v letošním ročníku více. Nelze vybrat jeden jediný.
2) Nabídka finančních produktů je stále širší, nicméně také komplikovanější. Velmi silným trendem je balíčkování produktů a používání rozličných marketingových názvů pro produkty či jednotlivé služby. Pro zákazníka je klíčové, aby se v nabídce vyznal a byl schopen nabízené produkty porovnávat. Poskytovatelé by proto měli být tlačeni k větší transparentnosti, srozumitelnosti a srovnatelnosti svých nabídek.
Petr Hrubý, Broker Consulting
1) V těchto hodnoceních se vždy rozhoduji dle užitku pro klienta, který daný produkt přináší. Z tohoto důvodu mne asi nejvíce zaujalo nové pojištění Forte od ČSOB pojišťovny. Pro pojištěného je poměrně levné, konkurence bývá ve většině ohledů dražší. My máme u tohoto produktu zvýhodněné pojistné podmínky a naši konzultanti jej často vyhodnotí jako nejvhodnější produkt pro zajištění rizik u daného klienta. V oblasti hypoték se zase objevila zajímavá nabídka od Unicredit bank.
2) Jako finanční konzultanti potřebujeme pro naše klienty produkty, u kterých nemusíme dělat kompromisy. Produktům někdy chybí flexibilita, občas může drhnout zpracování smluv, jindy produkt kombinuje drahé a levné služby (například různé druhy připojištění). Finančním institucím se ne vždy daří splnit všechny požadavky. To by se mělo změnit, i když trh už kus cesty v tomto ohledu urazil. Obecně ovšem na trhu chybí odpovědnost. Zejména u drahých půjček, které může dostat v podstatě každý, kdo má ještě alespoň nějaký potenciál splácet. Špatný úvěr a následná neschopnost splácet už rozložila nejednu rodinu a výrazně zkomplikovala lidský život. V tomto ohledu leží velká část odpovědnosti na samotných spotřebitelích, ale poskytovatelé půjček by jim mohli jít více naproti, lépe informovat o rizicích a veškerých podmínkách.
Helena Kadlecová, Scott & Rose
1) Spořící účet od AXA Bank.
2) Je třeba říci, že v poslední době se finanční instituce snaží zdokonalit komunikaci s klienty. Stále je však potřeba zlepšovat zejména přehlednost sazebníků, které jsou pro klienty v některých případech velmi nepřehledné a přesné informace klienti získávají až při individuálním dotazování u bankovních poradců. Tím, že banky používají pro stejné služby různou terminologii, je klientům znemožňováno porovnání stejných produktů od různých institucí.
Milan Kenický, MK-AS
1) Zajímavých produktů bylo hned několik, ale jeden mě okamžitě zaujal a mile překvapil. Byl to spořící účet od AXA BANK. Jednak z důvodu, žetato společnost vykročila tou správnou nohou na bankovní trh v České republice a jednak, že takto zajímavých spořících účtů je na trhu stále málo a každá konkurence je přínosem především pro zákazníky.
2) Z mého pohledu je to hlavně nesrozumitelnost a zbytečná složitost, která komplikuje a v mnohých případech přímo znemožňuje se lidem  v dané nabídce finančních produktů orientovat. Viděl jsem mezi finančními produkty i takové, které nebyly špatné, ba naopak, ale běžného zákazníka musí odradit komplikovanost získání tohoto produktu, neřku-li, že konkurenční výhoda těchto produktů zůstává naprosto utajena.
František Klufa, finanční arbitr ČR 
1) Nejvíce mne zaujala kategorie Hypotéky. Zde bylo asi nejvíce patrné, jak se instituce cenově přizpůsobily klesající a stagnující poptávce na této části produktového trhu. Bylo možné zaznamenat i flexibilní změnu ve struktuře některých produktů.
2) Myslím že trendy v produktových nabídkách reflektují změny na trhu klientské poptávky. Důležité a potřebné je i nadále zlepšovat transparentnost ceníku služeb a současně dbát na potřebu zvyšování kvality a rychlosti servisu. Do budoucna budou úspěšné především klientsky přívětivé finanční instituce s transparentními a jednoduchými poplatky.
Patrik Nacher, Digitaiment, www.bankovnipoplatky.com
1) V zásadě žádný, protože jsem všechny produkty znal z dřívějška ze svého působení.
2) Lepší přehlednost a méně podmínečných či doplňkových informací. Myslím si, že doba, kdy jde jen o cenu, na kterou lze jednoduše klienta nalákat a ostatní podmínky potlačit, je pryč. Navíc nikdo nemá čas všechno studovat do detailu. Budoucnost mají ty instituce, které budou poskytovat třeba i dražší služby, ale za to je klient pochopí instinktivně, veškeré informace budou jednoduše k dohledání a podmínky transparentní.
Aleš Kreidl, M.S.Quatro
1) Jednoznačně životní pojištění FORTE od ČSOB Pojišťovny, a to konkrétně v oblasti rozsahu a ceny úrazového zabezpečení.
2) Podle mého názoru by mělo být více klientsky orientovaných produktů, tzn. i levnějších. V současné době jsou produkty (zejména životní pojistky) zaměřeny spíše ve prospěch zprostředkovatele nebo dodavatele. Tím nemám na mysli kvalitu produktu, ale zejména jeho vysokou cenu. Spousta produktů je dnes zbytečně předražených, a to jak v oblasti vstupních poplatků, tak správních poplatků.
Martin Kryl, Hypodrom
1) Již řadu let mne neopouští úžas nad poplatkovou a úrokovou arogancí některých dominantních hráčů zabalenou do rádoby sofistikovaných skládaček produktů. Proto fandím všem, kteří přicházejí s jednoduchými, transparentními a tedy srozumitelnými produkty, které jsou navíc cenově skutečně výhodné nebo dokonce zdarma (bez dlouhé řady podmínek pod čarou). Osobně mne mrzí, že vzhledem k odchodu banky HSBC se z trhu ztratil jejich opravdu vynikající balíček Premier.
2) Zatímco produktová nabídka v zásadě plně pokrývá potřeby klientů, je stále co zlepšovat v oblasti kvality služeb, znalostí a dovedností personálu a především v často proklamovaném, ale prakticky nerealizovaném individuálním přístupu. Portfoliový přístup totiž řeší jen problém bank a dalších finančních institucí, ale rozhodně neřeší potřeby klientů, přestože řada z nich je ochotna za služby navíc nebo výjimky adekvátně zaplatit. Druhá připomínka směřuje k servisnímu modelu jako takovému: stále častěji jsou klienti na přepážkách vystaveni agresivní prodejní kampani doplňkových produktů, zatímco jejich problém, kvůli kterému do pobočky přišli, zůstává díky  nekompetentnosti pracovníků nevyřešen.
Antonín Kubíček, Vysoká škola finanční a správní
1) Spořící účet od AXA Bank, a to svým úročením na straně jedné, na druhé straně však malou realizační připraveností.
2) Časté snižování úrokové míry u spořících účtů, a to s odkazem na ČNB. I když většina zákazníků zná skutečnost, že komerční banky nesnižují úrokové míry úvěrů pro fyzické osoby, ale právě naopak.
Jan Lener, Broker Consulting
1) Z hlediska užitku pro klienta u mne letos mají prvenství tři produkty. Životní pojištění Forte od ČSOB, Převratná hypotéka od UniCredit Bank a výborné výsledky loni v oblasti investic předvedl také Sporotrend od ISČS. U těchto produktů zaujme skutečnost, že ačkoliv se nehodí pro každého, mohou být velice výhodné pro značné množství zákazníků.
2) Už dávno neplatí, že finanční instituce stojí na straně klienta. Jsou to továrny na produkty a chtějí je uplatnit na trhu. To je trh a je to vlastně v pořádku. I když v oblasti půjček by mohly banky převzít ještě více odpovědnosti za to, komu půjčují a jaké problémy může následné nesplácení způsobit. Ta zásadní změna však musí přijít od klientů. Jenom jejich poptávka a výběr produktů může nakonec ovlivnit chování bank, podobně jako se to daří poradenským společnostem.
Karol Lesný, Lesný - forest
1) Opravdu vstřícná se jeví být Účelová Variabilní hypotéka od Raiffeisenbanky, jiné produkty mne zvláště nenadchly, i když jsou samozřejmě mnohé skvělé.
2) Schází mi legislativní možnost malých finančních domů typu kampeliček, které by fungovaly  na družstevním principu. S navýšením minimálního základního jmění a sešněrováním předpisů pro tento druh činnosti se ve jménu ochrany spotřebitele zase jednou vylilo s vaničkou i dítě. Myslím, že bude nutné se k tomuto vrátit, stejně jako k podpoře malého podnikání a vůbec  k lokální samostatnosti v maximální míře.
Tomáš Macků, Ipsos Tambor
1) Všechny nové produkty na trhu, které ukazují, že i v době krize se snaží finanční instituce pracovat na novinkách a to je dobře.
2) Zejména myslet na to, že lidé chtějí takové produkty, u nichž jasně uvidí, že se jim to vyplácí  a že to má pro ně takové a takové výhody. Mnohdy mám ale dojem, že ne všechny finanční instituce jsou vždy vůči klientům zcela otevřené a snaží se někdy využít i nižší finanční gramotnosti některých skupin obyvatel.
Pavel Makovský, A&W Business School
1) Jedná se o skupiny produktů, které umožňují klientům ovládat své finance z pohodlí domova, kanceláře apod. Nejen běžné platby, ale také úvěrové možnosti, popřípadě investice. Proto nejlépe hodnotím produkt eKonto, splňuje toto vše.
2) Dlouhodobě mi vadí, že mnoho bank nabízí svým klinetům úvěry všeho druhu v době, kdy to nepotřebují a kdy mají na účtu či dalších produktech dostatek peněz. Ale jakmile potřebuje klient překonat nedostatek prostředků, nastávají problémy, skoro až obstrukce.
Petr Netuka, AFIZ
1) Vývoj produktů finančního trhu je opravdu velice zajímavý. Přesto česká veřejnost ještě není zcela ochotna akceptovat inovativnost v rámci konkurenční rivality a těžit z ní. Například produkt Kamarád+ od stavební spořitelny Wüstenrot je možností zajímavé úspory na poplatcích. AXA konto pak může být příkladem pozitivní reakce na konkurenční tlaky. U ČP Investu - Fondu korporátních dluhopisů je možné dlouhodoběji sledovat profesionální přístup správce.
2) Zejména velké společnosti se na svých přepážkách a informačních linkách snaží úmyslně zatajovat zásadní informace ve vztahu ke svým produktům. Klient tak i na přímé otázky dostává vyhýbavé odpovědi, špatné odpovědi, případně se odpovědí vůbec nedočká. Toto by mělo být napraveno. Nabídky by měly být přehlednější, srozumitelnější a úplnější (primárně by nabídkám měli rozumět i bankovní přepážkoví prodejci). Reklama by ve vztahu ke klientovi měla být vedena více na bázi fair-play a svobodné (tj. informované) volby.
Tomáš  Nidetzký, nezávislý expert
1) Nejistota spojená s ekonomickým vývojem se evidentně také podepsala na kreativitě produktových manažerů, a tak letošní ročník Zlaté koruny nepřinesl z pohledu klienta převratné produktové změny či inovace, ale nepochybně zvýraznil v minulosti podceňované trendy, kterými jsou jednoduchost, srozumitelnost a transparentnost finančních produktů.
2) Přes veškerou snahu produktových manažerů se retailové finanční produkty blíží spíše komoditám, a tak veškerá snaha o odlišení se odehrává a do budoucna jistě bude v oblasti finančních služeb, to znamená v kvalitě finančního poradenství a následného klientského servisu.
František Pavelka, Bankovní institut vysoká škola
1) Nejvíce mne zaujaly produkty umožňující klientovi pružnou reakci na měnící se buďto jeho vlastní finanční situaci, anebo na situaci na finančních trzích. Jsou to např. v oblasti internetového bankovnictví moderní platební systémy nebo v oblasti hypotečního bankovnictví flexi hypotéky apod.
2) Nevím, zda by to systém fungování finančních trhů umožňoval, ale mohla by být pro klienty zajímavá možnost rychlejší reakce v obměně investičních instrumentů podle očekávání vývoje na finančních trzích. Také mám pocit, že v oblasti přesunu účtů z jedné banky do druhé se toho zatím mnoho neudálo.
Zdeněk Pěnička, Experting
1) Nedomnívám se, že by některý z produktů svou kvalitou výrazně vyčníval, ale celkově lze říci, tento i předchozí ročníky Zlaté koruny podstatně ovlivnily snahu finančních společností nabídnout zákazníkům něco nového a kvalitnějšího.
2) Přestože se přístup finančních společností k zákazníkům ve většíně případů vyvíjí k lepšímu, stále zbývá ještě dostatek prostoru, zejména pro zlepšení služeb a pro více individuální přístup k zákazníkům.
Radek Pícl, 1. Vzájemná poradenská
1) Z produktů letošnoho ročníku Zlaté koruny mě nejvíce zaujaly rizikové životní pojištění PRO život od Allianz pojišťovny, rodinné úrazové pojištění BeneFIT od Generali pojišťovny, pojištění majetku občanů DOMOV 2010 od ČSOB pojišťovny, Povinné ručení KOMPLET od Generali pojišťovny a spořící účet AXA bank. Tyto produkty zavedly něco nového na trh a výhodného pro klienty.
2) Z mého pohledu by se měly zrušit nesmyslné bankovní poplatky, jako jsou například poplatky za příchozí platby, poplatky za rezervaci zdrojů u povoleného debetu na účtu aj. Také nulové úroky na firemních běžných účtech nejsou ideální. Zejména na účtech s vysokými zůstatky.
Vít Pokorný, Benefita
1) mKonto od mBanky - jednoduchý účet zcela zdarma, který má vše potřebné, co požaduje od běžného účtu 90 % českých rodin, a je přitom úplně zadarmo.
2) Větší nároky na odbornost finančních poradců, kteří produkty prodávají. Klidně i státní, certifikované zkoušky jako nezbytná podmínka pro výkon této profese, nebo koncesovaná živnost místo živnosti volné. Mezi poradci je obrovské množství lidí, kteří klientům kvůli své provizi vyloženě škodí. Zavedení černé listiny - jestliže poradce radí v jedné společnosti opakovaně špatně, přejde do druhé, do třetí a může radit donekonečna. Mám na mysli databázi, do níž by mohly finanční instituce při získání nového poradce nahlédnout, a přesvědčit se, jak pracoval v minulých společnostech. Problém vidím také v obchodních tricích bank při získávání klientů pro úvěry - pokud se produkty jmenují Rychlá půjčka, Snadná půjčka, Diamantová půjčka, Půjčka snadno a rychle, Půjčka vždy výhodně - pak to vlastně psychologicky nutí lidi, aby si podobné produkty kupovali a dostávali se tak do dluhové pasti. Nevím, zda by pomohl centrální zákaz podobného chování bank. 
Otakar Schlossberger, Akcenta
1) Ono těch produktů je více, ale mne zaujaly zejména produtky, které na sobě váží více přidané hodnoty, tzn. více služeb a pak některé produkty elektronického bankovnnictví. Dnes je stále těžší a těžší hledat něco zcela nového, neboť jsem názoru, že vše už tady bylo, jen se to jinak jmenovalo, nebo se to navenek vůči veřejnosti jinak tvářilo. Ale zatím se to celkem daří prodat a nabídnout nový produkt.
2) Jde zejména o přístup finanční instituce při prodeji produktů. Nebýt vlezlý a přitom produkt dokázat nabídnout a hlavně vysvětlit jeho podstatu. Občas mi vadí reklama některých produktů zejména v TV nebo i tisku, kterou považuji osobně za klamavou.
Tomáš Skolek, Finance.cz
1) Hypotéka od UniCredit Bank nazývaná Převratná. Byť nejde o převratný produkt v pravém slova smyslu, konečně někdo upozornil veřejnost na hypotéky s variabilní úrokovou sazbou.
2) Snaha o dlouhodobý vztah. Nelákat klienty na výborné nabídky, které jsou ale výborné jen několik týdnů.
Martin Slezák,  Accenture
1) ------------
2) Trh finančních produktů je čím dále tím více nasycenější a schopnost finančních institucí si zákazníka dlouhodobě udržet bude mít stále větší dopad na pozici jednotlivých finančních institucí na trhu a jejich finanční výsledky. Příkladem typické modelové situace, kterou je potřeba velmi citlivě ze strany finančních institucí zvládnout, je moment ukončení doby fixace úrokové sazby u hypotečních úvěrů. V tento moment je třeba se zákazníkem jednat naprosto transparentně, s velkým předstihem (i nad rámec lhůt, které jsou v úvěrových smlouvách) a  předkládat férové varianty návrhů na úpravy podmínek pro následující období.  V případě, že se v této situaci zákazník dostane do pro něj nekomfortní pozice a časové tísně, a třeba i přijme nově navržené podmínky pod určitým tlakem, je pravděpodobnost, že banku změní okamžitě či při další nejbližší možné příležitosti, poměrně vysoká.
Vít Vařeka, Amista investiční společnost
1) V letošním ročníku Zlaté koruny mne nejvíc potěšila rostoucí nabídka běžných účtů s nízkými nebo žádnými poplatky za vedení účtu a nízkými poplatky za platební transakce. V některých oblastech služeb mi jako klientovi vyhovuje možnost samoobslužných transakcí prostřednictvím internetového přístupu k účtu a zdá se mi přirozené, že je tento jednoduchý postup spojen s nízkými poplatky. Na druhou stranu jsem připraven platit za osobní službu s přidanou hodnotou v případě složitějších finančních transakcí. Zejména v oblasti bankovních služeb cítím svěží vítr konkurence a tento trend jako zákazník vítám.
2) Každý poskytovatel jakýchkoliv služeb by se měl snažit o zavádění nových služeb a zkvalitňování již existujících služeb, to je jediná cesta k dlouhodobému růstu a úspěchu. Prakticky všechny finanční instituce mají velmi propracované procesy a nabídky pro nové zákazníky. Jako v každém roce i letos se objevila řada atraktivních nabídek a zvýhodněných služeb pro nové klienty. Myslím si ale, že velký prostor ke zlepšení má většina finančních institucí ve vztahu k již existujícím klientům, na které se často zapomíná. Finanční společnosti by se měly snažit o posilování kvalitních vztahů se svými letitými klienty, nesoustřeďovat se jen na to, jak klienta získat, ale stejné úsilí a pozornost věnovat i tomu, jak si klienta udržet. Spokojený zákazník je věrný zákazník a věrní zákazníci jsou nejspolehlivějším zdrojem příjmů v každém podnikání.
Josef Studený, Dynargie
1) Spořicí účet od AXA Bank, který si i v dnešní nestabilní době zachoval stabilní úročení, což přivítá mnoho klientů.
2) Myslím si, že by se měly finanční instituce do budoucna dále zamýšlet, jak odlišit přístup ke stávajícím perspektivním klienům, a rozšiřovat svoje VIP portfolio.
Dušan Šídlo, Partners For Life Planning
1) V oblasti spoření mě zaujala nabídka termínovaných vkladů J&T Banky pro bonitní klientelu a AXA spořicí účet i pro ty ostatní. V oblasti pojištění rizikové životní pojištění Allegro od Generali. Mezi hypotečními bankami potom UniCredit Bank s nabídkou Převratné hypotéky.
2) Jednoznačně mi chybí větší otevřenost a transparentnost. Bohužel z nabídek finančních institucí mám stále pocit, že je často cílem, aby klient produktu příliš nerozuměl. Banky tak například používají různé systémy pásmového úročení, zveřejňují úrokovou sazbu za 2 roky nikoliv na roční bázi, některé pojišťovny zatajují sazebníky poplatků atd.
Radek Šiller, Stone & belter
1) Spořící účet od AXA banky a investiční životní pojištění Flexi (PČS) a Forte (ČSOB Pojišťovna).
2) Určitě by měly společnosti vytvářet produkty více pro klienty. Nenavyšovat nesmyslně provize zprostředkovatelům, kteří poté mají na prvním místě svou odměnu a spokojenost klienta je ta tam. A také by měly více kontrolovat dodržování etických kodexů a kvalitu práce svých pracovníků.
Milan Šimáček, EGAP
1) Nejvíce mne zaujaly produkty kolektivního investování a to z pohledu jejich návratu k solidním výnosům a dále pak produkty elektronického bankovnictví z hlediska jejich zlepšujícího se uživatelského komfortu.
2) Podle mého názoru by mělo dojít u finančních produktů k rozšíření a sjednocení rozsahu infomací pro klienty, aby se dokázali kvalifikovaněji rozhodovat, který z nabízených produktů je pro ně nejvhodnější a nejvýhodnější. Obecně vzato bohužel poplatky za služby spojené s nabízenými produkty jsou zatím oproti zahraničí u nás stále příliš vysoké. Na straně přístupu finančních společností k zákazníkům bych pak očekával výrazné zlepšení v oblasti poradenství.
Petr Teplý, IES, Fakulta sociálních věd UK
1) S ohledem na probíhající krizi a zvyšující se neschopnost domácností splácet půjčky se dal očekávat úspěch produktů se zaměřěním na konsolidaci půjček, což se projevilo i ve výsledcích kategorie Úvěry. Obecně jsem byl příjemně překvapen paletou nových produktů z dílny Poštovní spořitellny, která se v poslední době stává velmi dynamickou a progresivní bankou oslovující všechny skupiny klientů od malých dětí až po seniory.
2) Na českém finančním trhu působí mnoho finančních poradců nabízejících širkou škálu produktů. Podle mého názoru někteří poradci klientům nabízejí stále ještě ty produkty, které znamenají maximální výnos pro ně samotné a nikoliv pro klienta. Pro zlepšení přístupu k zákazníkům bych proto doporučoval intenzivnější diskusi o etickém kodexu finančních poradců v ČR.
Rostislav Trávníček, Českomoravská stavební spořitelna
1) Mezi produkty, které mne v tomto ročníku velmi zaujaly, se určitě řadí Převratná hypotéka od UniCredit Bank, která odvozuje výši splátky od aktuální situace na trhu peněz.
2) Domnívám se, že by se měly banky více zaměřit ve své nabídce na produkty jednoduché, pro klienta transparentní. Klient oceňuje bezpečnost a jistotu svých financí, což v době ekonomické krize platí dvojnásob. Domnívám se zároveň, že ne vždy to, co je označováno jako osobní poradenství, je skutečně osobním poradenstvím. V této oblasti mají finanční ústavy rezervy.
Katarína Turnová, mBank, BRE Bank S.A.
1) Kreditní karta od ČSOB s možností převádět úvěrový rámec na účet klienta,  s bezúročným obdobím na všechny typy transakcí a s prodloužením zákonné záruky a pojištění zboží.
2) Zvýšení přehlednosti podmínek, poplatků a sazeb produktů.
Josef Uchytil, Partners For Life Planning
1) Zajímavým osvěžením hypotečního trhu je Převratná hypotéka UniCredit Bank s plovoucí sazbou, která jasným způsobem definuje marži banky. Ve světě pojištění se v mých očích zablýsklo Generali s rodinným pojištěním Allegro, a to především díky množství rizik, které kryje, navíc za rozumnou cenu.
2) Kde mají finanční instituce ještě stále velký prostor pro zlepšení, je dle mého názoru přístup a servis vůči klientům. A stačí jediné - vážit si svého stávajícího klienta a v případě hypotéky mu nabízet po fixačním období stejné sazby jako novým klientům a v případě pojištění jim dopřát možnost bezplatně přejít na novinky, kterými lákají nové klienty.
Petr Zámečník, Investujeme.cz, Hypoindex.cz
1) Produkty hypotečního trhu, který opět ožívá.
2) Osobně bych uvítal rozšířenou nabídku nízkonákladových (bezprovizních) pojištění, využitelných v rámci klientem placeného poradenství.
Tereza Zavadilová, E15
1) Asi termínovaný vklad Clear Deal od J&T, který je úročen čtyřmi procenty ročně, ovšem při započtení bonusového pobytu v hotelu na Slovensku vychází výnos na zhruba šest procent ročně.
2) Prodej finančních produktů by měl být férovější vůči zákazníkům, aby se nestávalo tak často jako nyní, že zástupci prodávají klientům produkty, které jsou pro ně nevhodné, nebo takové, o jejichž rizicích nejsou lidé plně informováni. Mnoho těchto špatných prodejů stále probíhá třeba v oblasti životních pojistek.
Tomáš Basista, Československá obchodní banka - Poštovní spořitelna
1) V letošním ročníku se objevilo několik zajímavých produktů, často ovšem s jednou nevýhodou – jsou moc složité a klientovi například znemožňují jednoduše se dostat k penězům. Mě osobně spíše zajímají takové produkty, které jsou jednoduché, účelné, každému dobře srozumitelné a bez zbytečných podmínek či výjimek.
2) Současný bankovní trh je zbytečně složitý a pro zákazníky nepřehledný. Klient stráví zbytečně mnoho času výběrem vhodného produktu, protože banky mají nejasné a nepřehledné podmínky. Kvůli tomu se tak často stane, že některé podmínky vyplynou na povrch až po nějaké době, a to je špatně. Hodně produktů také funguje ve stylu „něco za něco“ – klasickým příkladem je spoření, kde se výhodná úroková sazba pojí například s nutností uzavřít běžný účet. Bankovnictví by se přitom mělo dělat jednoduše. Ideální produkt by se měl zákazníkovi přizpůsobit podle jeho potřeb a nabídnout mu efektivní a jednoduchá řešení. Místo složitých podmínek lidé ocení spíše transparentní a férové služby, díky kterým se snadno dostanou ke svým penězům."
Ivo Běhan, AMSP ČR
1) Jako představitel Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR  jsem se zaměřil na oblast PODNIKATELSKÝCH ÚČTŮ. Pro sektor malého a středního podnikání (MSP) jsou připraveny k podnikatelským účtům zajímavé produktové balíčky a dále specializované účty, resp.balíčky pro vybrané podnikatelské profese. Mě osobně zaujaly produkty bez zbytečných poplatků, s kartou zdarma, s možnosti věrnostních výhod a spořením na spořícím účtu nebo termínovaném vkladu s výhodnou úrokovou sazbou, s možností multiměnovosti a snadným propojením účetního systému klienta s podnikatelským kontem, v neposlední řadě s komfortním a rychlým zadáváním většího množství platebních příkazů nebo stahování bankovních výpisů atp. Takové produkty začínají nabízet např. Raiffeisenbank a.s, Fio, družstevní záložna, m Bank a.s., nebo GE Money Bank, a.s., LBBW Bank CZ a další. Takovým bankám a takovým produktům patří budoucnost. K takovým bankám a produktům by měl směřovat zájem podnikatelského sektoru MSP.
2) Nazrál čas, kdy by se měly i velké banky ( tzv. nízkonákladové banky to již praktikují) zamyslet zejména v období krizovém i postkrizovém, zda je morální zvyšovat své zisky v podnikání s bankovními poplatky. Banky na poplatcích vybraly vloni 47mld. korun a v krizi dokonce zvýšily zisky z  poplatků o více než 200 mil.Kč. Výše a množství často až neuvěřitelných druhů poplatků bank (poplatek za vlastní vklad na účet atp.) je kritizováno několik let. V období krize měly banky jedinečnou příležitost, aby i s určitou graciézností oznámily, že ke snížení dopadů krize a na cestě z ní razantně omezí všechny bankovní poplatky. Až na světlé výjimky se tak nestalo. Proč? Kde je baťovské krédo-ZÁKAZNÍK NÁŠ PÁN? Kdy bude hlavní činností a podnikáním bank financování ekonomiky? Až nastane situace, kdy banku přestanou živit zejména bankovní poplatky a bude skutečně muset podnikat, pak se i na trhu produktů a služeb  finančních společností logicky objeví nejrůznější zajímavé a potřebné produkty vzniklé z konkurenčního prostředí. Je potěšující, že první vlaštovky již vylétly a doufejme,že je nezlikvidují velcí jestřábi.
Josef Beneš, ČSOB Asset Management
1) ERA Osobní účet od Poštovní spořitelny. Líbí se mi, že po letech, kdy banky vztah s klientem i produkty komplikovaly, se někdo vydal opačným směrem.
2) Myslím si, že současná nabídka finančních produktů víceméně odpovídá potřebám a požadavkům klientů. Jedna věc jsou ale produkty a druhá schopnost nabídnout lidem skutečně to, co potřebují a co může být pro ně levnější nebo naopak výnosnější. Ve většině případů to nelze učinit nějakou kalkulačkou ani přes internet. Obzvláště v investičních produktech je potřeba poměrně dobře znát samotného klienta a to bez osobního přístupu a vybudování vztahu klient – bankéř ani v budoucnu nepůjde.
Zdeněk Blažek, Commerzbank Aktiengesellschaft pobočka Praha
1) Dlouhodobě Servis24 a internetové bankovnictví mBank.
2) Cílem každé finanční instituce je nejen zákazníky získat, ale i si je udržet. Proto by se měly finanční instituce snažit stále zkvalitňovat své služby pro všechny své klienty, ale ti stálí by měli získat i určitou výhodu, např. v podobě různých bonusů. Klientský přístup by měl být samozřejmostí u všech finančních institucí.
Tomáš Cidlinský, Kapitol
1) Medikompas od Kooperativy a.s.
2) Lepší transparentnost nákladů a poplatků.
Jan Černohorský, Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní
1) Nechci hodnotiti konkrétně, nicméně osobně si myslím, že nejkvalitnější produkty musí být také co nejvíce flexibilní, protože žádný klient není průměrný. Celá řada finančních institucí tak reagovala na měnící se podmínky na trhu v souvislosti s ekonomickou krizí. Na druhou stranu chápu, že takovýto produkt je pro finanční instituci dražší, než jakýsi standard, a právě proto oceňuji ty instituce, které se nebojí takovéto produkty nabízet.
2) V některých případech postrádám vyšší flexibilitu produktů tak, aby každý produkt mohl co nejvíce vyhovovat danému klientovi a aby zbytečně neplatil za služby, které nevyužívá. V oblasti přístupu k zákazníkům bych propagoval vyšší míru finančního vzdělávání ze strany finančních institucí, protože platí, že nejširší škála zákazníků dosud nemá dostatečné povědomí o způsobech úročení, splácení, financování apod.
Pavel Daniel, Mladá fronta, deník E15
1) Výrazně mě nezaujalo opravdu nic, snad je to kvůli tomu, že vzhledem ke krizi finanční instituce sázely spíše na jistoty, než by riskovaly potenciální ztrátu.
2) Myslím, že nejen já, ale i většina zákazníků finančních institucí by přivítala možnost větší flexibility mezi produkty jednotlivých firem i třeba na úkor kvantity nabízených produktů.
Vladimír Dvořák,  AXA životní pojišťovna
1) Myslím, že spořící účet AXA Bank je určitě novinkou, která potěší každého.
2) Určitě bych doporučoval větší otevřenost při komunikaci těch méně příjemných zpráv, jako jsou poplatky spojené s produktem a pod. Předejdeme tím značnému množství potenciálních problémů v budoucnu. Informační otevřenost v této oblasti je trendem na západ od nás a dříve či později budeme muset reagovat i u nás. 
Miroslav Ferzik, PricewaterhouseCoopers Audit
1) Jako zaměstnanec nezávislé auditorské společnosti auditující některé z finančních institucí, jejichž produkty jsou v letošním ročníku Zlaté koruny hodnoceny, se nemohu k této otázce vyjadřovat.
2) Domnívám se, že produkty a přístup finančních společností vůči klientům se v posledních letech neustále zlepšují, a to zejména pod tlakem rostoucí konkurence na trhu. K té výrazně přispěl i příchod několika nových hráčů na český trh v posledních letech. Očekávám, že úroveň finančních služeb bude nadále směřovat k západoevropskému standardu, zejména v oblasti jejich flexibility. Mnohem snazší než dosud by i pro české klienty měl být převod účtu od jedné banky k druhé či refinancování hypotéky. Změny očekávám i ve zjednodušení struktury bankovních poplatků a jejich větší transparentnosti. S tím, jak roste ekonomická úroveň českých domácnosti, mohou i zdejší banky přicházet s pestřejší nabídkou produktů běžných v západní Evropě. Rychlost, s jakou budou banky schopny reagovat na měnící se požadavky trhu, ovlivní i jejich schopnost udržet si přiměřenou míru ziskovosti jednotlivých produktů.
Monika Heiserová, OBERBANK AG, pobočka pro ČR
1) Z představovaných produktů mne nejvíce zaujaly ty, které jsou přizpůsobeny potřebám klienta - klient si sám může zvolit parametry konkrétního produktu, produkty, které vycházejí vstříc jeho požadavkům, a dále ty, které podporují loajalitu klienta vůči bance.
2) Nabídka finančních produktů by měla směřovat k individualizaci produktu s ohledem na potřeby a možnosti klienta. Finanční společnosti by měly budovat atmosféru důvěry a serióznosti a také vytvářet transparentní prostředí a napomáhat finanční vzdělanosti klientů. Služby by měly být více zaměřeny na osobní přístup ke klientovi, na péči o jeho potřeby, nikoli pouze na plnění obchodního plánu.
Martin Höschl, nezávislý expert
1) Převratnou produktovou novinku jsem v letošním ročníku Zlaté koruny hledal marně. Nejvíce u mě bodovaly stále vylepšované a na aktuální situaci reagující produkty oceňované již v minulých ročnících, např. eKonto včetně elektronického bankovnictví (Raiffeisenbank, a.s.), Konsolidace půjček (GE Money Bank, a.s.) nebo Zajištěné fondy (Československá obchodní banka, a.s.). Na druhé straně mě ale možná o to více zaujaly produkty nestandardizované, určené pro specifickou část trhu, např. Úvěr na podporu obnovitelných zdrojů energie (GE Money Bank, a.s.), Ordinace (Kooperativa pojišťovna, a.s.) nebo MultiTrip (Evropská Cestovní Pojišťovna, a.s.).
2) Převážně ekonomické důvody vedou ke stále vyšší standardizaci jednotlivých produktových skupin. Dá se říci, že dosud to bylo pro obě strany prospěšné, poskytovatel produktu si snižoval náklady a zákazník obdržel uživatelsky jednodušší a pochopitelnější produkt. Je možné, že se opět otvírá prostor pro poptávku po specifických produktech určených zákazníkům, kterým již nevyhovují kompromisy nezbytné při využívání současných standardizovaných produktů a služeb. Přitom nejde pouze o kompromisy přímo ve vlastnostech produktů, ale také v úrovni a způsobu jejich distribuce.
Radek Hradil, Unibon
1) Obecně považuji za nejzajímavější pro cílového zákazníka produkty, které jsou snadno pochopitelné, mají jasná a přesná kritéria a jsou především minimálně zpoplatněna. Snahou finančních institucí by měla být nabídka produktů, nad kterými nemusí zákazník příliš přemýšlet, kombinovat mezi nejrůznějšími pásmy, sazbami a v některých případech celou řadou podmínek, za kterých si může ten který produkt pořídit.
2) Nabídka finančních produktů na českém trhu je v současné době dostatečně široká a pokud věnuje běžný klient odpovídající množství času hledání vhodného produktu, pravděpodobně ho nalezne. Přístup finančních institucí k zákazníkům je věcí každé z nich, jedno by však měly mít společné - věnovat maximální úsilí směrem k větší informovanosti a zpřehlednění produktových podmínek. V této oblasti je stále co dohánět.
Zdenka Indruchová, Asociace českých pojišťovacích makléřů
1) V kategorii Novinka roku mě nejvíce oslovilo IQ Konto NEZISKOVKA - LBBW Bank  CZ a.s.- mohu posoudit z vlastní zkušenosti, kdy finančních prostředků v Asociaci je  omezené množství - o to víc člověk ocení vstřícný přístup banky a snahu přizpůsobit účet  možnostem klienta.
2) To by bylo na dlouhé povídání. Ale v zásadě omezit klamavou reklamu a spokojit se se ziskem úměrným kvalitě poskytovaných služeb.
Ivo Jeník, Partners For Life Planning
1) Překvapilo mě množství pojistných produktů v kategorii Novinka roku. Pojištění v porovnání s jinými segmenty jednoznačně vede. V období určité nejistoty to koneckonců není nic neobvyklého a za poslední dva roky toho mají finanční trhy, a s nimi i klienti,  docela dost za sebou. Pevně však doufám, že se v příštích letech dočkáme větší konkurence, například také v oblasti investičních produktů, kde mají čeští zákazníci, ale i poskytovatelé stále rezervy.
2) Domnívám se, že velký prostor ke zlepšování je v oblasti komunikace a rozvíjení vztahu se zákazníkem. Řada společností investuje nemalé prostředky do různých systémů, které mají napomoci aktivnímu řízení vztahu s klientem tak, aby vedl k oboustranné spokojenosti a prosperitě. Mám ale pocit, že v praxi to pořád moc dobře nefunguje. Zákazník se tak mnohdy může právem ptát, v čem má být ona tak často všemi propagovaná individuální péče. Důvěra zákazníků stojí na dlouhodobě přímém, transparentním a vstřícném přístupu, nikoliv na špatně používaných komunikačních manuálech a desítkách stran informačních listů.
Martin Jeřábek, HAVEL & HOLÁSEK
1) Mezi novinkami roku mě nejvíce zaujal produkt AXA Bank Spořící konto. Je to flexibilní spořící účet s relativně vysokým zhodnocením v rámci své kategorie produktů. Připomíná Oranžové konto ING, ale alespoň podle definice produktu nabízí některé možnosti navíc. Rozhodující pro jeho úspěch v dlouhodobém horizontu bude, zda udrží atraktivní zhodnocení pro klienty. Z internetových diskusí o produktu se dalo vyčíst, že produkt byl možná spuštěn ze strany banky předčasně, bez dostatečně funkční a robustní infrastruktury. Svědčí o tom stížnosti potenciálních zájemců na extrémně dlouhé reakční doby ze strany AXA Bank. Pokud se podaří tyto potíže překonat, věřím, že produkt má před sebou dobrou budoucnost a přeji mu hodně úspěchů.
2) Jednoznačně transparentnost produktů a způsob jejich nabízení. Mnoho produktů se na první pohled tváří velmi výhodně a dostupně pro širokou vrstvu zákazníků, ale velmi často se stává, že na podmínky produktu, tak jak jsou inzerované většina zákazníků nedosáhne. Dalším nešvarem jsou různé skryté poplatky, které v součtu výhodnost produktu značně ovlivňují. Poslední oblastí jsou pak transparentní, ucelené a srozumitelné informace o produktech a smluvní podmínky. Ty bývají v některých případech těžko srozumitelné i pro právníky. Nedomnívám se, že v této oblasti pomůže jakákoliv speciální legislativa. Cestou je dodržování etických zásad podnikání na straně poskytovatelů finančních služeb, dohled nad činností finančních institucí i nefinančních subjektů poskytujících finanční služby a informovanost - finanční gramotnost a odpovědnost na straně konzumentů finančních služeb.
Jiří Kašpar, Volkswagen Finance / Škofin
1) Produkty, které jsou transparentní směrem ke klientovi, snadné a pochopitelné pro širokou vrstvu zákazníků.
2) Otevřenost, náhled a obsluha svých záležitostí elektronicky, podchycená komunikace s reakční dobou do 48 hodin od podání požadavku. Ze strany klientů pak také určitá míra spolupráce a pochopení, že nic a nikdo není dokonalý, ale většina z nás se o to alespoň snaží.
Jiří Klaban, Kapitol
1) Zaměřil jsem se zejména na inovace u pojistných produktů. Zcela zásadní změny mě zaujaly u životního pojištění PERSPEKTIVA od Kooperativy, které, myslím, posunuly kvalitu produktu ještě o kus výš. Produktovou nadvládu Kooperativy potvrdila anketa pojišťovacích makléřů. Jsem zvědavý, zda výsledky potvrdí i Zlatá Koruna. Negativně hodnotím vývoj u spořících účtů, které po pěkném začátku nabraly obrácený směr. Přijde mi to jako s lidovým pořekadlem: Když ptáčka lapají, hezky mu zpívají.
2) Myslím, že způsoby některých nebankovních společností poskytující zejména spotřebitelské úvěry a krátkodobé půjčky, jsou v zásadě společensky neúnosné. Soustřeďují se na rizikovou klientelu, kterou uvazují do dluhové spirály, která nemá dobré řešení, a obávám se, že dlouhodobé důsledky ponese  - ostatně jako vždy - celá společnost. Tady by se měla rychle zatáhnout ruční brzda.
Jaroslav Knížek, Effectconsulting
1) FORTE ČSOB pojišťovna.
2) Osobní přístup.
Kryštof Korda, Business Lease
1) Obecně mě zaujaly možnosti elektronického bankovnictví.
2) Vyhovuje.
Petr Koutný, BSC Praha
1) Produktů byla celá řada, ale pokud mám zmínit několik, které přitáhly mou pozornost nejvíce, pak se určitě jedná o vkladový/spořící produkt Clear Deal od J&T (jedno z nejvyšších úročení na trhu),  mHypotéka (již zavedený produkt, který ovšem díky bilančnímu mechanismu nabízí zajímavý způsob daňové optimalizace), kreditní karta GE Money Multiservis (díky zajímavému bonusovému programu bene+)
2) Ač banky/finanční instituce přicházejí s inovativními produkty, inovace často spočívá spíše v promyšlené marketingové prezentaci než v inovativních vlastnostech produktu. Na trhu je stále prostor pro vyšší kreativitu produktových manažerů. Marketingoví specialisté svou kreativitu již úspěšně prokazují několik let.
Marcela Kozová, Hasičská vzájemná pojišťovna
1) Nejvíce mne zaujal produkt společnosti Wüstenrot pojišťovna, a.s. - Pojištění pod jednou střechou. Jedná se o pojištění nemovitosti, domácnosti a odpovědnosti za škodu v jedné pojistné smlouvě. V rámci pojištění lze připojistit např. i drobná plavidla, zásoby potravin, zahradní techniku a malotraktor, ale i věci k výdělečné činnosti či věci v garáži na jiné adrese. Velice se mi líbí i produkt společnosti Kooperativa pojišťovna, a.s Povinné ručení s živelním pojištěním zdarma, neboť zde klient získává k zákonnému pojištění ještě jakýsi bonbonek v podobě živelních rizik. Navíc je zde široká nabídka připojištění (např. skel s nulovou spoluúčastí) a žádná segmentace.
2) Když  osobně přijdu jako klient do některé z finančních společností, očekávám rychlý a individuální přístup. Jsou mi nepříjemné fronty a čekání. Mnoho společností již nabízí příjemné prostředí k jednání a diskrétní zóny. Samotný přístup ke klientům je pouze v lidech. Jaký dojem na Vás zanechá „člověk na přepážce“, takový dojem máte o celé společnosti. Nabídka finančních produktů je dostatečně široká, ale v době krize slyší klienti pouze na cenu produktů a služeb a nehledí na jejich rozsah. Pak jsou mnohdy nepříjemně překvapeni. Zde bych od finančních společností očekávala upřímnost a ne nesrozumitelné informace. Klient by se měl jasně a přesně dozvědět, za jaké služby platí, a ne jen kolik platí.
Michal Krátký, AZ MOBILITY s.r.o.
1) Hodnotil jsem v oblasti firemního financování - leasingu a tady mě obecně zaujaly produkty, které přinášejí něco nového směrem k zákazníkům. Ať se jedná o úsporu času nebo financí. Konrétně tedy např. Quick Lease od ČSOB, Financování high-tech od SG Finance, PREMIERLEASE od Hertz Lease.
2) Nemám z poslední doby žádné konkrétní negativní zkušenosti s finančními produkty nebo přístupem finančních společností, proto odpověď zobecním. V nabídce produktů je velmi důležité jasné formulování nabídky se shrnutím všech parametrů důležitých pro zákazníkovo rozhodování - tedy informace, ze které je patrný princip nabídky a cena příslušné služby (a to včetně všech případných souvisejících poplatků). Pokud jde o přístup finančních společností, jsou z mého pohledu důležité 1) prvotřídně fungující internetové stránky, které poskytují všechny potřebné základní informace 2) kvalita komunikace se zákazníkem - tedy rychlost reakce na dotaz, operativní přístup v případě, kdy je potřeba řešit nějaký problém. Toto je z mého pohledu nejlépe splněno, pokud klient komunikuje se svou kontaktní osobou. Ne vždy dobře fungují různé infolinky, resp. komunikace prostřednictvím internetu.  3) možnost v maximální možné míře využívat internet pro práci s produktem, který klient využívá(internetové bankovnictví, přístup k informacím, které se týkají např. předmětu leasingu, apod.).
Libuše Krčmářová, Wüstenrot pojišťovna
1) Ze všech produktů, které mě v letošním ročníku Zlaté koruny zaujaly, budu jmenovat tři. Originální produkt pojišťovny Generali Zahradní architektura, který oslovuje rostoucí skupinu zákazníků, jejichž zahrada si zaslouží vlastní pojištění. Nový směr pro pojištění podnikatelů ukazuje produkt INSIA OFFICE, na kterém mě zaujal nápad oslovit kompletní nabídkou širokou klientelu s kancelářským provozem. Neodpustím si jmenovat také produkt, který vyšel z dílny Wüstenrot. Úrazové pojištění WÜSTENROT EveryBody svou jednoduchostí a vcítěním se do potřeb zákazníků oslovilo nejen mě, ale i hlasující veřejnost.
2) Domnívám se, že dobrých finančních produktů je na našem trhu celá řada. Co někdy postrádám, je profesionalita a důvěryhodnost finančních poradců. Dobrá znalost nabízených produktů a ochota vysvětlit jejich výhody i nevýhody posiluje důvěru zákazníků k finančním institucím. Znám řadu profesionálů v tomto oboru a jejich úspěch je založen právě na odbornosti, zájmu a otevřenosti k zákazníkům.
Ivo Kropáček, Victoria Volksbanken pojišťovna
1) Nejvíce mě zaujaly  mKonto-mBank, spořící účet od AxaBank.
2) Finanční společnosti by si měly více vážit klientů, tzn. bonusy za věrnost - neplatit nesmyslné poplatky.....
Václav Krupička, Finance Albatros
1) Spořící účty jsou pozitivním signálem, že lze klientům poskytnout zajímavý úrok a přitom poskytnout klientovi likviditu.
2) Nabídka na trhu je široká, je potřeba zvyšovat u klientů gramotnost při posuzování produktů jak pojistných, tak bankovních. Gramotnost se za posledních 15 let hodně zvýšila, ale ještě nás čeká mnoho práce.
Tomáš Landrichter, Úřad Finančního arbitra ČR
1) Jelikož nemohu konkrétní produkty přímo jmenovat, tak pouze řeknu, že rád využívám moderní technologie, tj. jsou mi sympatické takové produkty, které lze ovládat na dálku a nenutí mě k návštěvě kamenných poboček. To ale neznamená, že kamenné pobočky zatracuji, chápu že klienti jsou různí a každému vyhovuje něco jiného.
2) Z mého jak profesního, tak i osobního úhlu pohledu se domnívám, že by se měla zlepšit úroveň komunikace vůči klientovi v momentě řešení reklamace či sporu. V mnoha případech jsem se přesvědčil, že se instituce chová ne vždy zcela přátelsky, v některých případech - nebojím se říci - i macešsky, jakoby si v tu chvíli neuvědomovala, že jedná se svým klientem. Jako důležitý prvek vnímám tedy právě komunikaci směrem k zákazníkovi, která dle mého názoru ještě není vždy plně na odpovídající úrovni. Nicméně v poslední době zaznamenávám posun pozitivním směrem, instituce si začaly dle mého názoru tuto skutečnost více uvědomovat, za což jsem rád.
Jaroslav Laur,  ALD Automotive
1) Nechtěl bych zde mluvit jen o jednom nebo několika produktech. Zaujala mne zejména šíře a pestrost produktů ve všech segmentech. Svědčí to o silně konkurenčním prostředí v oblasti finančních produktů. Klienti z privátní i firemní sféry mají z čeho vybírat.
2) Prospěla by ještě větší segmentace a větší počet produktů šitý na míru i malým cílovým skupinám. A nemohu si odpustit poznámku, že některým produktům by slušela větší trasnparentnost.
Erik Macalík, CHARTIS EUROPE S.A.
1) Myslím, že letošní ročník nám nepřinesl žádné velké překvapení. Očekával jsem, že letošní ročník přinese několik produktů, které využijí informace o určitých segmentech trhu. Bohužel se tak nestalo.
2) Především by se finanční sektor měl zlepšit v oblasti administrativy a vzdělávání spotřebitelů. Je jasné, že legislativa v tomto sektoru nepatří k těm nejlepším. Finanční sektor a stát by měly společně vybudovat systém vzdělávání spotřebitelů, který by v některých případech mohl nahradit legislativu v oblasti ochrany spotřebitele.
Miloš Malec, ČSOB Penzijní fond Stabilita
1) V letošním ročníku Zlaté koruny mne nejvíce zaujaly produkty z oblasti hypotečních úvěrů, které se snažily reagovat na pokles hypotečního trhu.
2) Všechny finanční společnosti (produkty) by měly mít pokud možno stejné informační povinnosti vůči potenciálnmí klientům (povinnost informovat klienty o výši provize pro zprostředkovatele/makléře u produktu penzijního připojištění je ojedinělá v rámci všech finančních produktů).
Libor Novák, Sdružení českých spotřebitelů
1) V letošním ročníku jsem posuzoval produkty ve dvou skupinách kategorie A. Pokud jde o Elektronické bankovnictví, zaujaly mě produkty eKonto od Raiffeisenbank a ČSOB InternetBanking 24. Ve skupině Platební karty to byly produkty Chytrá karta od České spořitelny a ČSOB kreditní karta.
2) Celkově lze konstatovat, že nabídka produktů i služeb se stále zlepšuje a rozšiřuje. Je to nikdy nekončící proces. Tento proces s sebou přináší stále větší objem informací, které by měl spotřebitel (klient) vstřebat a porozumět jim. A tady si myslím, že v řadě případů je nabízený balík informací  i k celkem nepříliš složitým produktům z hlediska průměrného klienta příliš objemný a složitý a může dokonce v případě „opatrného“ klienta působit kontraproduktivně. Například nedávno jsem se zabýval nabídkou nového, nepříliš složitého produktu. Produkt přinášel klientovi roční benefit ve výši do  cca 10.000 Kč a obchodní podmínky tohoto produktu společně s všeobecnými obchodními podmínkami poskytovatele byly prezentovány na více než 30 stranách textu, který byl navíc formulován velice odborným finančně-právním jazykem, který klienta spíše zneklidní, než povzbudí k uzavření smlouvy.
Josef Novotný, Fio.cz
1) Žádný z uvedených produktů mne výraznějším způsobem nezaujal.
2) Nabídka finančních produktů je poměrně široká a nejsou zde potřeba žádné výrazné změny. Jednotlivé finanční produkty by však měly být jednodušší a srozumitelnější pro klienta. Dále by mělo dojít k odstranění mnoha nesmyslných poplatků, které si finanční instituce účtují.
Albert Oesterreicher, ORION CAPITAL MANAGEMENT
1) ING Multifond Aktiv V5 – zajímavá kombinace investic, Eco-energy – dostatek obchodních míst, široká nabídka, zkušenosti banky s předmětem financování.
2) Zlepšit individuální přístup ke klientům.
Radomíra Papoušková, Hypoteční banka
1) V kategorii hypotečních úvěrů a v kategorii stavebního spoření mě zaujala pestrost produktové nabídky. Produkty, které spolu navzájem soutěžily, se parametrově neopakovaly, protože jsou zaměřeny na různé potřeby klientů. Dokládá to variabilitu nabídky, kterou klient v oblasti úvěrů na bydlení má k dispozici.
2) Mezi bankami vládne silná konkurence a ta sama o sobě je nejlepší cestou k pestré, kvalitní produktové nabídce. Od ledna příštího roku začne platit nový zákon o spotřebitelském úvěru, který by měl klientům přinést větší transparentnost v informacích o spotřebitelských úvěrech a především přiblížení se stejné úrovně poskytovaných informací nejen ze strany bank, ale především i ze strany splátkových společností.
Libor Pergl, Penzijní fond České pojišťovny
1) Obecně mě zajímá kreativní přístup finančních institucí v tvorbě svých produktů. Z tohoto pohledu nejpříznivěji hodnotím produkty šité na míru konkrétní cílové skupině, ne masové, ne minoritní. Takovými produkty jsou v současné nabídce na trhu produkt České pojišťovny Pieta nebo IQ konto NEZISKOVKA od LBBW Bank CZ.
2) Finančnímu trhu chybí větší přehlednost, a tak se někdy ty správné produkty ke svým klientům bohužel nedostanou. Navíc hladina finanční gramotnosti obyvatelstva bohužel zatím příliš netlačila finanční instituce k tvorbě opravdu skvělých produktů. Nevěřím na dlouhodobé vytváření umělé poptávky nebo využívání neznalosti klientů. Jen ty společnosti, které jsou schopny přispůsobovat svou nabídku poptávce, které umí poptávku odhalit a které klientovi přináší žádanou hodnotu, mají šanci dlouhodobě uspět. Důvěra tvoří hodnoty na obou stranách a to si většina finančních institucí již uvědomuje. A proto si myslím, že si klienti „své“ produkty určitě najdou.
Petr Poncar,  Allianz penzijní fond
1) Produkty životního pojištění primárně určené ke krytí rizik, jako jsou Allegro a Allianz PRO život, protože jde o návrat k podstatě životního pojištění.
2) Transparentnost a srozumitelnost smluvních ujednání.
Marek Potoma, Citibank Europe
1) V oblasti retailového bankovnictví mě zaujaly především produkty podporující nové on-line platební metody jako PaySec nebo Pay Myway od BSC Praha. Podpora internetového obchodu a co nejsnadnějších cest transakčních bankovních produktů je velmi důležitá. V úvěrové oblasti úvěrů pro podnikatele jsem nenašel žádnou horkou novinku, ale Provozní a Investiřní úvěr 5 Plus České spořitelny si podnikatele jistě získají svojí jednoduchostí a přehlednými podmínkami. Zajímavé jsou i pojistné produkty cílené na podnikatele a firmy pojišťoven AIG a Chartis Europe.
2) Všechny finanční instituce udělaly v posledních letech obrovský krok ve zvýšení průhlednosti a přehlednosti finančních produktů a jejich sazeb. Je důležité přizpůsobit vývoj nových produktů různým cílovým skupinám tak, aby pro ně byly snadno pochopitelné a uchopitelné. To je základem úspěchu bank a základem spokojenosti klientů nejen na investiční nebo úvěrové straně, ale i při zdánlivě banálních transakčních řešeních.
Ondřej Poul,  AEGON Pojišťovna
1) Při hodnocení mne potěšil nárůst produktů, které se snaží oslovit trh novými funkčnostmi a dosud nestandardním servisem. Vysoce si cením inovací, které nejsou jen drobnou parametrickou změnou či vyladěním některých připojištění. Zaujaly mne zejména produkty, které přinášejí zcela nové hodnoty a tím i výrazně vyšší užitek. A to jak z pohledu poradce, tak zejména z pohledu klienta.
2) Domnívám se, že domácí produkty mají největší deficit v charakteristice, která je na západních trzích standardem. Touto vlastností je transparentnost. Hodně produktů pořád ještě upřednostňuje dobře komunikovatelné výhody produktů před naprostou otevřeností a zveřejněním všech parametrů a poplatků.
Vladimír Přikryl,  Ministerstvo financí ČR
1) Flexi životní pojištění, Pojištění podnikatelů TREND.
2) V podstatě to vyjádřil JUDr. František STACH, který byl zvolen osobností pojistného trhu AČPM. Vztah ke klientovi nesmí být měřen výší provize. Je to hodnota, která se vytváří dlouhodobě, ale rychle se ztratí nekorektním, nekvalifikovaným či vypočítavým přístupem. Tomu neodpovídá velmi častá honba za provizí za každou cenu, která je mnohdy příznačná pro dnešní zprostředkovatele, podporovaná stranou nabídky služeb.
Petr Procházka,  Pojišťovna České spořitelny
1) Velmi mě zaujalo pojištění FORTE od ČSOB pojišťovny, na kterém je znát vynikající monitoring trhu od produktových manažerů a snaha nabídnout pojistným poradcům atraktivní životní pojištění.
2) Uvědomit si, že životní pojištění sjednávaná na 30, 40 a více let, nejsou uzavírána jen na 3 nebo 4 roky, ale opravdu jde o celoživotní smluvní vztah a také to, že kvalitní produkt musí umět dokázat zareagovat tak, abych nemusel být znovu jako klient přesvědčován o tom, že se objevil nějaký jiný, lepší a výhodnější, který ten můj zcela zásadně překonává.
Tomáš Roubal,  Kulatý stůl k budoucnosti financování zdravotnictví v ČR
1) mBank hypoteka.
2) Více osobní přístup.
Jiří Rys, Generali Pojišťovna
1) Obecně mě zaujal trend v životním pojištění, kde vzniká mnoho čistě rizikových produktů. Takže jednoznačně tyto produkty od různých společností.
2) Otevřenost. Jednoznačně by měl pokračovat trend v otevřeném přístupu k informování zákazníků. Ať už jde o poplatky, provize nebo třeba hodnotu pojištění (kdykoliv v průběhu jeho trvání).
Petr Scholz, Úřad Finančního arbitra ČR
1)Kobrandovaná platební karta, která přináší výhody u patnerské organizace banky.
2) Finanční produkty nabízené tuzemskými bankami by měly být nabízeny za stejných podmínek jako je nabízí mateřská banka svým klientům v zemi jejího sídla. Z vlastní zkušenosti vím, že řada produktů je v zahraničí u tamních bank levnější než u bank v ČR.
Zdeněk Schwarz, RESPECT OSTRAVA
1) Za vynikající produkt považuji ChARTIS EnviroPro, který řeší pojištění ekologických škod. Dále pak úrazové pojištění klíčových manažerů Chartis Keyman, oboje od pojišťovny CARTIS EUROPE S.A. Česká pojišťovna a.s. mě zaujala produktem PIETA - pojištění nákladů na důstojný pohřeb.
2) Dle mého názoru jsou pojišťovny ještě mnoho dlužny široké veřejnosti v přístupu ke škodám. Mnohé se snaží ze závazku plnit škodu vyvléci chytračením a výkladem práva pouze ze svého úhlu pohledu tak, aby plnění bylo nimimální, nebo vůbec žádné.
Karel Semerák, ING BANK N.V.
1) Zajímavá je implementace internetových plateb známých např. z Holandska. PayMyway je první vlaštovkou na multibank platformě.
2) Hlavním problémem je velmi nízká finanční vzdělanost obyvatelstva. Velké procento populace netuší nic, popř. velmi málo, o tom, jaké jsou obecné základy fungování finančních trhů. Už pouhý vztah mezi rizikem a výnosem je pro mnoho lidí velmi překvapivý. Málokdo se podle něho řídí ve chvíli, kdy se poohlíží po možnostech uložení peněz a málokdo, bohužel, ve chvíli, kdy se zadlužuje. Nabídka finančních produktů a služeb či přístup k nim jsou dostatečné. Finanční společnosti by však měly být schopny efektivněji zdůvodnit zákazníkům, za co platí a proč je úroveň poplatků taková, jaká je.
Martina Skovajsová, CPress Media
1) WÜSTENROT EveryBody.
2) Průhlednost finančních poplatků, převážně u životních pojištění (například informace o nákladovosti jednotlivých pojistek).
Roman Smetana, PricewaterhouseCoopers Audit
1) Jako zaměstnanec společnosti auditující některé z finančních institucí, jejíž produkty jsou hodnoceny, se nebudu k této otázce vyjadřovat.
2) Zvyšující se adresnost finančních produktů a služeb vůči zákazníkům je na trhu již zřejmá. Pokračování v tomto trendu při zachování rozumné úrovně nákladovosti spojené s touto adresností je dle mého názoru cestou vpřed.
Stanislava Sotlová, AllFin Pro
1) UNICREDIT BANK - převratná hypotéka, RSTS - nízká hyposplátka.
2) Individuální přístup a profesionalita.
Petr Svoboda, Kooperativa pojišťovna
1) Obecně - bankovní produkty.
2) Transparentnost.
Olga Šeflová, Bankovní institut vysoká škola
1) Je to konto Neziskovka od LBBW, které konečně přineslo velmi příznivou výši polatků za provádění platebních operací pro malé nízkorozpočtové organizace typu zájmových a profesních občanských sdružení, nadací a pod.
2) Chybí širší škála produktové nábídky balíčků platebního styku lépe cenově odstupňována    podle velikosti podnikatelského subjektu a četnosti jeho platebních operací (např. levné  služby pro OSVČ). 
Martin Šefraný, Profit Investment
1) Vzhledem k současné situaci na finančním trhu mě zajímala reakce poskytovatelů finančních produktů na pokles poptávky, turbulencím na burzách a jiných aspektech aktuálního dění. Zaujaly mne samozřejmě takové produkty, které na aktuální situaci reagují nejpružnějším způsobem a jsou schopné dosahovat nadstandardních výsledků i v současné době. Z novinek v oblasti bankovních produktů pak vítám ty, které zavádějí do českého prostředí nové trendy a nápady poskytující uživatelům vyšší komfort, širší možnosti a přehlednost.
2) Pokud se podíváme do zahraničí, můžeme zjistit, že je stále co zlepšovat ve spektru nabízených finančních produktů, ale také v jejich vlastnostech. Přístup poskytovatelů finančních produktů je, podle mého názoru, do značné míry limitován narůstajícím objemem regulace z ČR i EU, který jim v mnoha ohledech svazuje ruce a ztěžuje jejich činnost.
Jaroslava Šindelářová, AFIZ
1) AXA Spořící účet, Hypotéka po internetu.
2) Zlepšit: jasnost, srozumitelnost a průhlednost jednotlivých produktů a služeb finančních společností - domnívám se, že u těchto společností - jejich zaměstnanců nebo zástupců - přetrvává neosobní přístup a ne vždy fundované odpovědi směrem ke klientům. Klient se často může cítit nepříjemně - jakoby zaměstnance nebo zástupce společnosti  obtěžoval. Klientovi nebývají vždy řádně a dostatečně jasně produkt nebo služba vysvětleny, konečnou cenu málokdy klient přesně získá, musí si ji často sám pracně počítat. Na klienty mívá neblahý vliv zklamání v čase - nová finanční instituce při vstupu na trh v ČR nabízí velice zajímavé podmínky a velmi rychle po získání velkého, příp. plánovaného počtu klientů tyto podmínky změní ke svému prospěchu, např. razantní snížení úrokových sazeb u bankovních účtů.
Hanuš Thein, M.C.TRITON
1) Rozšiřující se nabídka bezpoplatkových a lépe úročených spořících účtů, které se staly vážnou konkurencí termínovaným vkladům.
2) Finanční společnosti by měly přejít od prodeje produktů podle svých business plánů a podle predikativních modelů chování klientů přes anonymní odbytové kanály k transparentní jednoduché nabídce poradenství kvalifikovaných interních a externích poradců.
David Turek, Toyota Financial Services Czech
1) Mezi produkty, které jsem hodnotil, mě nejvíce zaujala Převratná hypotéka od UniCredit Bank Czech Republic, a.s.
2) Plná informovanost a větší flexibilita. Klient by měl mít možnost objektivního porovnání produktů, znát jejich podstatu a výhody či nevýhody. Rovněž tak by měl mít možnost změny výše splátek, a to za přijatelných podmínek.
Tomáš Tyl, Fichtner
2) Tuzemské společnosti by klienta neměly považovat za kořist, na kterou je snadné nanést málo známé náklady (příkladem je syntetický TER investičních produktů, náklady pojistek apod.). Předpokládám, že společnosti, které nepůjdou cestou férového přístupu, informování svých klientů a jejich postupného vzdělávání, narazí na konkurenci. S postupem času bude finančně méně gramotných klientů ubývat a naopak bude větší množství náročných klientů, kteří budou požadovat kvalitní službu za dobrou cenu. Společnosti, které nezmění svůj přístup, budou o klienty přicházet. Kromě toho považuji za důležité, aby se společnosti orientovaly na uspokojení potřeb koncových zákazníků, nikoliv finančních zprostředkovatelů.
Mojmír Urbánek, Stone & belter - FINANCIAL INNOVATION
1) Určitě Flexi invest od Pojišťovny České spořitelny. Jako každoročně překonává konkurenci v cenách a přístupu pojišťovny. Jsou samozřejmě podobné produkty, ale v komplexnosti Flexi invest pro mě vede.
2) Nevím, jestli jako z pohledu Zlaté koruny, nebo všeobecně, ale pokud z pohledu Zlaté koruny, tak mi velice chybí široké portfolio produktů. Na trhu je spousta dalších konkurenčně lepších produktů, ale v soutěži nejsou. Vím, že je to z důvodu toho, že společnosti své produkty do soutěže nepřihlásí, ale postrádá to pak tu objektivitu a přidanou hodnotu celé soutěže. Co se týče finančních společností k zákazníkům, tak tam je to celkem jasné. Neprůhlednost produktů a finanční negramotnost klientů způsobuje celkem jednoduchou manipulaci zákazníků. Na druhou stranu to otevírá dveře opravdu poradenským firmám, které mají v zájmu klienta (i přesto, že většina poradenských společností říká, že klient je na prvním místě, tak pravda je taková, že klient je jen nástroj pro vlastní obohacení). Tlak je v současné době tedy pouze na to, jakým způsobem distribuovat ten či oný produkt, místo toho aby se kladl důraz na vytváření opravdu kvalitních produktů
Luboš Vídenský, QATRO FINANCE
1) Kooperativa - 7BN – Perspektiva, Modrá Pyramida - stavební spoření, Kooperativa – Trend, ČPP - Kombi Plus, Generali – Benefit, KB - ideální hypotéka.
2) Rozšíření rizik úrazového pojištění, otevřenost a informovanost vůči klientům.
Nik Vincke, Československá obchodní banka
1) Z fondů mě zaujaly ING Multifond Aktiv V5 a ČSOB 1-2-3 Invest 02/2010.
2) Transparentnost a korektní přístup včetně následného prodejního servisu.
Jiří Vintr, UniCredit Leasing CZ
1) Relax Pack - RCI Financial Services.
2) Měla by se zlepšit transparentnost produktů, aby bylo vždy zřejmé, co zákazník platí.
Pavla Vohradská, Broker Trust
1) V letošním roce mě zaujal produkt Forte od ČSOB pojišťovny, který se zdá, že bude dobrým konkurentem produktu Flexi od Pojišťovny České spořitelny.
2) Z mého pohledu jednoznačně přehlednost a otevřenost produktu. Popis produktu by měl být napsán tak, aby tomu rozuměla i laická veřejnost. Propagační materiály by neměly být zavádějící. Změnit by se měla politika trhu, aby nedocházelo k přetahování klienta mnohdy bohužel v jeho neprospěch. Návštěva přepážky klientem by měla vést k vyřízení problému a ne k vystresování klienta tím, že mu pracovník předá hromadu formulářů k vyplnění a dál ho problém klienta nezajímá. Mnohdy stačí jen napsat žádost formou dopisu a vše může být vyřízeno bez dlouhého vyplňování, ale tuto informaci klient většinou nedostane.
Jana Vojáčková, AFIZ
1) Variabilní hypotéka od Raiffeisenbank.
2) Rozšířit nabídku speciálních běžných účtů pro neziskový sektor, zvýšit kvalitní informovanost ze strany finannčích institucí směrem ke klientům.
Michal Vystrčko, Partners For Life Planning
1) Rizikové životní pojištění Generali Allegro.
2) Větší transparentnost nástrojů a klást důraz na nezávislost při výběru produktů pro klienta.
Libor Zeman, TECHNOGROUP
1) Postkonto - program Neziskový sektor - Poštovní spořitelna, Kreditní karta s věrnostním programem bene+ - GE Money Multiservis, a.s., Chytrá karta - Česká spořitelna, a.s.,KONSOLIDACE PŮJČEK - jedinečná nabídka na českém bankovním trhu - GE Money Bank, a.s.
2) Zjednodušení přehledu, zejména systém poplatků a nákladů (skrytých poplatků - ani bankovní úředníci se v tomto nevyznají) u jednotlivých produktů. Připomíná to systém letenek - tzv. konečná cena. Uvítal bych jasné poplatky a náklady u jednotlivých produktů, ještě lépe zpracované v jednoduché porovnávací tabulce.
Tomáš Ženíšek, Česká podnikatelská pojišťovna
1) Letošní ročník byl přímo nabitý zajímavými produkty, takže je obtížné vybrat jen několik z nich. Určitě mezi nimi má své místo pojištění Perspektiva 7BN pojišťovny Kooperativa a Allegro od pojišťovny Generali. Mezi novinkami je třeba vyzdvihnout především Převratnou hypotéku Unicredit Bank. Jde o produkt, který je v České republice první svého druhu. Dává prostor lidem, kteří chtějí přistupovat ke svým financím aktivně a orientují se na finančních trzích. Zmíním ještě Zelenou hypotéku Hypoteční banky, která velmi vhodně doplňuje státní program Zelená úsporám, čímž umožňuje komplexní investici do ekologického bydlení daleko širšímu okruhu občanů.
2) Když zhodnotím situaci na domácím finančním trhu, nezbývá  než konstatovat, že finanční instituce reagují velmi opožděně na veškeré změny. Zde se jistě nabízí prostor ke zlepšení. Všeobecně stoupá poptávka po univerzálních a flexibilních produktech. Dnešní klient vyžaduje maximální jednoduchost a srozumitelnost a možnost v průběhu měnit parametry produktu. Přesto se stále objevují rigidní netransparentní produkty, které se zuby nehty perou o své místo na trhu s těmi moderními. Všeobecně by se veškeré finanční instituce měly snažit v rámci možností vzdělat svého klienta. Je to právě nevědomost a nezkušenost klientů, která dává existenční prostor nemoderním produktům a tudíž brzdí vývoj trhu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.