« Zpět

Air Bank: Ceník se vejde na jednu stranu, ale ušetříte s ním?

| 16. září 2011 - 9:23 | Zprávy | Účty

Air Bank představila svůj ceník. Nebude bankou pro každého, ale klientům nabídne služby, které ostatní banky nemají. 
Air Bank představila svůj sazebník o velikosti jedné stránky. Ačkoli se všechny položky nebudou líbit každému, už jenom poselství ostatním bankám o tom, jak může být sazebník jednoduchý, není na škodu. 

Air Bank představila svůj ceník. Nebude bankou pro každého, ale klientům nabídne služby, které ostatní banky nemají.
Air Bank představila svůj sazebník o velikosti jedné stránky. Ačkoli se všechny položky nebudou líbit každému, už jenom poselství ostatním bankám o tom, jak může být sazebník jednoduchý, není na škodu. Kromě toho banka nabídne také mnoho zajímavých detailů, které jinde pohromadě nenajdete. Činnost zahájí 1. listopadu.
Malý tarif: obdobu najdete i u konkurence

Air Bank nabídne běžný účet (vedený v CZK, USD nebo EUR) ve dvou variantách: Malý a Velký. Malý balíček je obdobnou variantou nízkonákladových účtů, které nabízí Fio banka, mBank nebo Zuno Bank. Je určen spíše těm, kteří neprovádějí na účtu příliš mnoho transakcí.

Za odchozí korunovou platbu včetně trvalých příkazů zde totiž zaplatíte 5 Kč. Za výběr z bankomatu nebo na přepážce jiné banky pak 25 Kč, což není málo vzhledem k tomu, že bankomat najdete nyní pouze na pobočkách. A těch je aktuálně dvanáct (5× Praha, Liberec, Plzeň, České Budějovice, 2× Brno, Zlín Ostrava).

Během tří let by se jejich počet měl rozšířit na 30. V této době se budeme snažit rozšířit možnosti výběru i jinými cestami, například možnou spoluprácí s jinou bankou, řekl na tiskové konferenci marketingový ředitel Jakub Petřina.Výhodou je, že 25 Kč zaplatíte i za všechny ostatní výběry z bankomatu na území EU. Mimo tento prostor zaplatíte 200 Kč. Čtěte více: Air Bank, banka pro nespokojené klienty. Víme, jaké služby nabídne

Zpoplatněno je i každých 5 SMS o pohybech na účtu. Tuto službu si ale nemusíte aktivovat. Za zmínku ze sazebníku v rámci účtu Malý stojí bezplatné zablokování a odblokování platební karty nebo opakované zaslání PIN ke kartě poštou či změna PIN na bankomatu za 25 Kč. Bezplatně vám banka vydá dvě platební karty. Nic vás nebude stát ani jejich obnova nebo vydání náhradní karty.

Mezi nejlevnější se banka neřadí ani 200korunovým poplatkem za příchozí či odchozí zahraniční platbu a europlatbu. Do budoucna by se v sazebníku měla osamostatnit SEPA platba za nižší poplatek.

Velký tarif: překvapivě vysoký poplatek

Za velký tarif zaplatíte měsíčně 150 Kč, což není nejlevnější varianta účtu pro aktivní uživatele, kterou můžete na trhu najít. Všechny běžné transakce pak máte v ceně. To se nevztahuje na méně časté služby, jako je výběr z bankomatu mimo EU, zahraniční platby, zaslání upomínky nebo vydání třetí a další karty.

Vaše prostředky na běžném účtu (ve variantě Malý i Velký) se nebudou nijak úročit. Pro tyto účely banka nabídne spořicí účet. Příští rok by pak měly přijít na řadu úvěry.
Pokud překousnete vyšší poplatek u účtu pro aktivní uživatele u varianty Velký, málo bankomatů jako majitel účtu Malý nebo drahé zahraniční transakce, může si vás banka získat řadou „vychytávek“. Tak například je úplně jedno, zda si půjdete vybrat peníze do bankomatu Air Bank nebo si tuto transakci necháte na pobočku. Banka uplatňuje k transakcím jednotnou cenovou politiku, ať už je provádíte kterýmkoliv kanálem, tedy přes pobočku, bankomat nebo internetové či telefonní bankovnictví. Stejně tak si můžete vybrat, přes který komunikační kanál uzavřete i samotnou smlouvu.

Banka potěší i klienty, kteří nemají sjednané inkaso, protože nevěří druhé straně, že si z účtu nestáhne více peněz, než má. Pokud chcete, můžete si (kromě klasického inkasa, které se provede vždy automaticky) zřídit takové, které budete před každou vyžádanou platbou muset ještě potvrdit. Pokud si ale tuto službu sjednáte, počítejte s tím, že na schválení máte 5 dní. Nestihnete-li platbu potvrdit, neproběhne. Pak ji najdete ve svém internetovém bankovnictví, kde se vám připomene. O vyžádání platby v rámci inkasa vás může poinformovat SMS či e-mail. Čtěte také: Sedm dosud nezodpovězených otázek o Zuno Bank

Abyste si nemuseli nechávat opakovaně zasílat PIN nebo ho zjišťovat na bankomatu, najdete jej aktuální vždy ve svém internetovém bankovnictví.
Jako jediná banka bude mít Air Bank také bankomaty se speciální funkcí. Kromě vybírané částky si budete moci vybrat i skladbu bankovek.
Nelíbí se vám poplatek 150 Kč u varianty Velký? Pokud máte velkou rodinu, můžete si na svou osobu založit podle banky až deset účtů a podle libosti zvolit vybraným osobám dispoziční práva. Poplatek se ale bude platit pouze na osobu, tedy 1×150 Kč. Stejně tak pokud vám banka zašle jednou ročně poštou výpis, pošle ho v jedné obálce za všech deset účtů a tedy i za jeden poplatek.

V internetovém bankovnictví bude také možné nastavit limity pro jednotlivé platby. Aplikace pak zobrazí, kolik vám ještě zbývá do vyčerpání limitu. V případě potřeby si můžete jednorázově nebo permanentně tento limit navýšit.

První autorizace transakce v internetovém bankovnictví bude probíhat přes sms. Pokud ale v rámci jednoho přihlášení budete provádět transakcí více, bude ty ostatní možné autorizovat už jen pomocí hesla. Po dvou minutách nečinnosti ale aplikace tuto možnost zablokuje a bude potřeba nová standardní autorizace.

Další – v Čechách poněkud ožehavá výhoda pro klienty – je tzv. záruka spokojenosti. Pokud nebudete se službou, za kterou jste si zaplatili spokojeni, nebude vám účtován poplatek. V historii internetového bankovnictví tak budete mít u předepsaných poplatků tlačítko, které vám zajistí v případě nespokojenosti odpuštění poplatku. Bude nutné jen objasnit, proč jste se službou nespokojeni. Tlačítko nebude použitelné pouze na případné poplatky třetích stran, které mohou vzniknout v rámci zahraničních transakcí. Podle zástupců banky budou tato tlačítka neocenitelným nástrojem zpětné vazby. Uvidíme, jak dlouho tato podaná ruka zůstane k vynalézavcům natažená. Čtěte také: S kartami Maestro od ČSOB a Fio banky zaplatíte na internetu, i když nechcete
Spořicí účet vždy v nejlepší trojce
Kromě běžného účtu nabídne banka také spořicí účet. Založit půjde i jedno bez druhého. Úrokovou sazbu ale zatím banka nemůže blíže specifikovat. Úrok totiž bude stanovovat podle třech spořicích účtů (pouze bez výpovědní lhůty), které mají nejlepší sazbu. Svým klientům tak bude garantovat, že úročení bude vždy nejhůře třetí na trhu. Úroky budou připisovány měsíčně. Podle zástupců bank nezavedla Air Bank denní připisování úroku proto, že nechce využít mezery v zákoně a obcházet tak výběr daní, ačkoli krok směrem ke klientům ze strany Zuno Bank je jim sympatický.

Spořicí účet bude možné vést jako za starých časů obálek ve slamníku. V rámci vedení si tak budete moci vytvořit jakési virtuální obálky a poukázané prostředky do nich rozdělovat dle libosti.

V souvislosti se spořicím účtem banka také nabízí možnost zvýšit si trvale úrok na spořicím účtu o 0,2 %. Stačí se na webu zaregistrovat (prvních 5000 registrací, pak možné navýšení) a budete-li chtít, můžete si prvního listopadu zřídit spořicí účet i s tímto permanentním úrokovým bonusem.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.