« Zpět

1,25 milionu. Nová záruka na vklady

| 12. listopadu 2008 - 12:20 | Zprávy | Účty

Ochrana bankovních vkladů v Česku se zdvojnásobuje až na hranici 50 tisíc eur (asi 1,25 milionu korun). Včera poslanci schválili vládní návrh bankovního zákona, který tuto garanci upravuje. Dosud byly vklady obyvatel v bankách, družstevních záložnách a stavebních spořitelnách pojištěny na 90 procent, maximálně ale na 25 tisíc eur.

Ochrana bankovních vkladů v Česku se zdvojnásobuje až na hranici 50 tisíc eur (asi 1,25 milionu korun). Včera poslanci schválili vládní návrh bankovního zákona, který tuto garanci upravuje.

Dosud byly vklady obyvatel v bankách, družstevních záložnách a stavebních spořitelnách pojištěny na 90 procent, maximálně ale na 25 tisíc eur. Pokud novelu schválí Senát a zákon podepíše i prezident, pak se maximální ručení za vklady nejen zdvojnásobí, ale bude pojištěna i celá částka úspor obyvatel, tedy sto procent.
Podle ekonomů má tento krok zejména psychologický důvod uklidnit domácnosti, že se nemusejí obávat o své peníze uložené v bankovních domech. „Zdvojnásobení ochrany bankovních vkladů je zcela dostatečné. Domácí banky disponují dostatečným kapitálem pro pokrytí případných rizik,“ řekl Mirek Topolánek, předseda vlády.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.