« Zpět

„Největší šanci mají jednoduché produkty“

13. dubna 2010 - 15:12 | Zprávy | Účty

To byla nejčastější odpověď odborníků z Finanční akademie, kteří odpovídali v naší anketě. Členům Finanční akademie, kteří hodnotí produkty v soutěži Zlatá koruna, jsme položili dvě otázky:
1. Jaké produkty mají podle vás u zákazníků největší šanci dnes uspět?
2. Myslíte si, že finanční společnosti dostatečně reagují na současné změny v chování spotřebitelů?

To byla nejčastější odpověď odborníků z Finanční akademie, kteří odpovídali v naší anketě. Členům Finanční akademie, kteří hodnotí produkty v soutěži Zlatá koruna, jsme položili dvě otázky:
1. Jaké produkty mají podle vás u zákazníků největší šanci dnes uspět?
2. Myslíte si, že finanční společnosti dostatečně reagují na současné změny v chování spotřebitelů?
František Klufa, finanční arbitr ČR
1. Jde o produkty jednoduché a pro klienta průhledné ve svých podmínkách s minimální mírou rizika. Důležitým parametrem je kvalita, dostupnost a rychlost obsluhy např. prostřednictvím internetu.
2. Je patrné, že společnosti upravují svá portfolia a reagují na nové potřeby klientů. Trendem je "ušít produkt klientovi na míru", odklon od balíčků a plateb za něco co nevyužívám.
Filip Kohl, OVB Allfinanz
1. Je to v podstatě každý produkt, protože vyloženě špatný produkt na finančním trhu jistě existovat nemůže. Větší šanci mají produkty, které nevyžadují pravidelné povinné vklady a programy se státní dotací a daňovými odpočty.
2. Domnívám se, že ano. Velký důraz je dnes kladen na konkurenceschopnost a flexibilitu. Finanční společnosti zkoumají chování spotřebitele a na základě toho inovují stávající produktové řady.
Patrik Nacher, Bankovní poplatky.com
1. Myslím si, že po fázi, pro kterou byly typické stále složitější produkty, nastává doba pro jednoduché služby, přehledné produkty, dobře spočítatelné výhody a dopředu transparentní podmínky. Málokdo už má zájem o produkty, které nejsou srozumitelné po prvním přečtení, které mají řadu výjimek, dodatečných podmínek, hvězdiček a různých doplnění, kde pro pochopení potřebuji příručku a nebo poradce.
2. Zdá se mi, že celkově se produkty a služby finančních institucí opravdu začínají přibližovat potřebám klientů – tedy, že se zjednodušují, neváže se jedna podmínka na druhou a podobně. Z tohoto pohledu byla a je finanční krize užitečná, protože se postavení klientů postupně zlepšuje. 
Klára Hájková, náměstkyně ministra financí ČR
1. Vzhledem k trendům posledních let se domnívám, že hlavními faktory úspěšnosti produktu jsou dva - variabilita, tedy schopnost přizpůsobit se individuálním požadavkům zákazníka, a samozřejmě cena. S růstem informovanosti a finanční gramotnosti zákazníků budou tyto faktory dále posilovat.
2. Poskytovatelé finančních služeb jistě pečlivě monitorují požadavky svých zákazníků a reagují na ně. Ostatně k tomu je tlačí i sílící konkurence na finančním trhu. 
Vladimír Bezděk, AEGON
1. Lidé začínají mít jasnější představu, co od finančních produktů chtějí, takže vyšší šanci uspět mají produkty jedním slovem kvalitní. Musí být pohodlné, jednoduché, průhledné a přizpůsobivé. Máme zkušenost, že takový produkt nemusí být nezbytně nejlevnější, ale zákazník musí mít jistotu, že bude fungovat.
2. Prostor pro inovace je vždy, ale řekl bych, že finanční instituce na českém trhu se dokáží rychle učit. Věřím, že brzy nastane na českém trhu čas na produkty zaměřené na klienty v post-aktivním věku např. anuitní produkty.
Přemysl Čech, Česká televize
1. Především takové, které jsou nabízeny klientům pro jejich blaho. V poslední době se mi několikrát stalo, že mi byly nabízeny produkty, které měly evidentně přinést blaho finančním poradcům - a to včetně těch, co sedí u přepážek bankovních domů - nebo přímo finančím společnostem.
2.  Vcelku ano, ale v době, kdy recese přiškrtila vše, jsou jejich možnosti omezené.
 Markéta Šichtařová, Next Finance
1. Češi preferují hlavně produkty, které umožňují co největší volnost v rozhodování – mám na mysli možnost předčasně splatit hypotéku, možnost rozmyslet si investici  a vybrat peníze z účtu předčasně a podobně. Dále jsou Češi velmi citliví na poplatky. Produkty spojené s malými či žádnými poplatky mají opět velké šance, a to navzdory očividnému faktu, že co si finanční instituce nevezme na poplatcích, musí si vzít jiným (více skrytým) způsobem.
2. Finanční instituce jsou vystaveny mimořádně velké  konkurenci. Sledují se navzájem v rámci neustálého monitoringu trhu, a jakmile konkurence přijde s novým nápadem, variace na tento nápad se šíří po celém trhu. Nutno dodat, že finanční instituce nemají v České republice úplně snadnou roli, protože Češi využívají velmi široké spektrum hlavně bankovních produktů ve srovnání se zvyklostmi v  některých jiných středoevropských zemích.  
Jan Stuchlík, Peníze.cz
1. Největší šanci na úspěch mají jednoduché a srozumitelné produkty. Bohužel takových je v Česku málo. I obyčejné spořící účty se banky snaží opentlit nejrůznějšími marketingovými pozlátky, které ale ve výsledku vedou k tomu, že klienti si nedokážou sami zjistit či spočítat, zda je daný produkt pro ně výhodný. Finanční instituce se tím snaží využít slabé finanční gramotnosti české populace, která dá raději na názor "odborníka" v bance či pojišťovně, protože pro klienta samotného je výběr dobrého produktu příliš složitý. 
2. Pokud jde o jednoduchost a srozumitelnost alespoň základních produktů, tak instituce příliš klientům vstříc nejdou. Na druhou stranu se však snaží vyhovět alespoň některým požadavkům, které souvisí s recesí a finanční krizí. Zejména jde o nabídky různých konzervativních způsobů uložení peněz, které zároveň umožňují část peněz používat ještě před dobou splatnosti daného produktu.
Vratislav Svoboda, Atlantik finanční trhy
1. Myslím, že moudří zákazníci chtějí produkty s průhlednou strukturou a s umírněnými poplatky. Tedy produkty, kterým rozumí a nemají pocit, že je finanční instituce chce tzv. oškubat. To platí, ať se jedná o běžný účet,  pojištění či investiční fond.
2. Myslím, že relativně ano. Případná menší pružnost , nežli je tomu v jiných odvětvích, je způsobena  stále intezivnější regulací, která zvyšuje náklady a  může bránit pružnosti a inovaci.
Karel Beran, Accenture
1. Klienti jsou více vzdělanější a vnímavější vůči nabídkám jednotlivých bank, jejich loajalita klesá, často nakupují produkty od více bank a jsou více ochotni změnit banku. Parametry úspěšného produktu musí přesně odpovídat hodnotám a potřebám cílové skupiny klientů – zatímco jedna skupina klientů požaduje maximálně jednoduchý produkt, jiní mohou požadovat maximální flexibilitu a další sofistikované produkty s komplexním poradenstvím. Společným rysem je však zvýšená citlivost na cenu.
2. Na domácím trhu se objevili noví hráči poskytující na jedné straně nízkonákladové bankovní služby a na druhé straně investiční poradenství a správu majetku pro movité klienty. Zavedené banky se snaží držet krok s cílem udržet stávající klienty a objem spravovaných prostředků. Stále je však co zlepšovat, aby slovní spojení orientace na klienta nezůstalo frází a dosud typická krátkodobá maximalizace zisku se transformovala v dlouhodobé oboustranně výhodné partnerství s klienty.
Bedřich Danada, Sdružení podnikatelů a živnostníků
1.V současné době poskytovat úvěry, neboť banky jsou v tomto velmi „zdrženlivé“.
2. Jako jeden ze zakladatelů Podnikatelské banky, nyní J&T Banky, si myslím, že nereagují. Začínají to ale pociťovat na svých ziscích a myslím si, že není daleko doba, kdy banky půjdou do sebe a začnou se „snažit“.
Tomáš Macků, Ipsos Tambor
1. V současné rozkolísané době, kdy jak populace či firmy procházejí ekonomickou krizí,  všichni oceňují zejména garantovanou výnosnost a 100% ní záruku, že se s jejich penězi nemůže nic stát. 
2.  V nabídce bank mi schází evidenní snaha pomoci lidem se zacházením s penězi v této složité době - postrádám reálnou vstřícnost, nestačí jenom deklarovat nabídku ve stylu "my vám pomůžeme".
Petr Teplý, Univerzita Karlova
1. Krize ovlivnila preference zákazníků. Globálně se dá očekávat sklon klientů ke konzervatismu v oblasti investování a požadavek na vyšší transparentnost a srozumitelnost nabízených produktů. V současnosti mají u zákazníků největší úspěch právě jednoduché a srozumitelné produkty, které jim v maximální míře usnadní život, ušetří čas a peníze. 
2. Na českém finančním trhu panuje poměrně ostrá konkurence, a proto většina společností sleduje moderní trendy a dlouhodobě se snaží klientům co nejvíce přizpůsobit. Zůstává však velkou výzvou provést jednotlivé změny dostatečně rychle tak, aby opravdu stihly kopírovat vývoj dnešního uspěchaného moderního světa a zároveň byly o krok před konkurencí.
Jaroslava Šindelářová, finanční poradkyně, AFIZ
1. Ty produkty, které jsou pro běžného spotřebitele srozumitelné a transparentní, tzn. spotřebitel snadno pochopí, co mu produkt pozitivního může přinést, zda poplatky za tyto produkty lze snadno spočítat a patří k nejnižším poplatkům, příp. produkt je bez poplatků; produkty, které již nějakým - pro spotřebitele pozitivním - způsobem reflektují současný vývoj a trendy.
2. Domnívám se, že většina finančních společností dostatečně nereaguje. Pouze menší společnosti jsou do určité míry schopny rychlejší reakce - někdy i v zájmu spotřebitele. Velké společnosti bývají nepružné, nejsou ochotny a ani nemohou právě pro svou velikost rychle reagovat a jejich produkty bývají pro spotřebitele často komplikované a nesrozumitelné, také poplatků za jednotlivé produkty se větší společnosti nechtějí často vzdát. U velkých finančních společností stále převládá přístup: spotřebitel je tu pro finanční společnost. Mělo by však platit: finanční společnost je tu pro spotřebitele.   
Rostislav Trávníček, Českomoravská stavební spořitelna
1. Produkty, které mohou u zákazníka nejvíce zabodovat, musí splňovat základní kritérium - jednoduchost. Běžný klient si chce koupit službu či produkt, který je transparentní, jasný, bez dalších neprůhledných dodatkových atributů a tzv. balíčků. Produkty by měly být maximálně bezpečné.
2. Finanční instituce nemohou zůstat netečné k současné změněné situaci a začínají nabízet klientům tzv. jednodušší produkty, zejména v oblasti depozitní. Soustřeďují se také na oblast zajištění na stáří. I přes tuto skutečnost se však domnívám, že reakce finančních institucí prozatím dostatečně neodpovídá situaci na trhu.
Jiří Rusnok, prezident Asociace penzijních fondů ČR
1. Zákaznící budou postupně a v průměru stále informovanější a budou poptávat především produkty, které nezbytně potřebují pro efektivní správu svých rodinných financí. Vzhledek ke stárnutí obyvatelstva, a tudíž postupně erodujícímu reálnému obsahu státního důchodového zabezpečení, budou také více poptávat produkty spojene s potřebou vytváření vlastních finančních rezerv na stáří.
2. Český finanční trh je velice kompetetivní a domnívám se, že svou nabídkou produktů dnes už nijak nezaostáva za standardem vyspělých zemí.
Jaroslav Daňhel, VŠE
1. V současné, stále ještě probíhající krizi je pro zákazníky finančních institucí důležité, aby nabízené produkty byly pro klienta zcela transparentní, srozumitelné, to se týká i cen a poplatků za tyto produkty. V době krize obvykle roste míra rizikové averze klientů, je tudíž vhodné nabízet konzervativní produkty s malou mírou rizika a relativně nízkou mírou volatility hodnoty podkladového aktiva. 
2. Většinově asi ano, ale v některých segmentech trhu se stále ještě objevují produkty, které jsou mírně kontraverzní. Mám na mysli stále ještě pojišťovnami a hlavně zprostředkovateli nabízené investiční životní pojištění, které v sobě ne úplně šťastně spojuje konzervativní pojistný produkt s poměrně rizikovým investičním instrumentem a který zejména v prvním krizovém období vyvolal vlnu stížností klientů do té míry, že se kauzou zabývala až Evropská komise. Produkt určený pro rizikově neaverzní a kvalifikované klienty byl zprostředkovateli nabízen plošně a někteří na finančním trhu neorientovaní klienti jej evidentně nepochopili.
Pavel Horák, OVB Allfinanz
1. Podle mého názoru dnes klienti vyhledávají hlavně produkty s maximální možnou flexibilitou. Samozřejmě prioritou je také výhodnost produktu a jeho nákladovost.
2. Pokud se budeme dívat na kvalitní společnosti, které jsou proklientsky zaměřeny, tak ty určitě ano.
Petr Poncar, Allianz penzijní fond
1. V dnešní době mají šanci uspět jen produkty uspokojující klientovo očekávání v rozsahu služeb, které jsou transparentní a obsahují jasně definované podmínky plnění, jsou doplněné kvalitním a proklientsky orientovaným servisem a hlavně dokáží se odlišit od nabídky konkurence.
2. Zvyšující se konkurenční prostředí vede finanční instituce k nutnosti sledovat vývoj trhu a měnící se požadavky klientů. Co stále postrádám je schopnost institucí být time to market, tj. reagovat rychle na změny požadavků, natož schopnost uvažovat předem o tom, kam se trh a poptávka posune. 
Tomáš Nidetzký, Stavební spořitelna České spořitelny
1. Transparentní a vyvážené z pohledu cena versus přidaná hodnota pro klienta. Zejména v období nejistoty klienti více upřednostňují srozumitelné produkty s předem známým a garantovaným výnosem a také s vyšší likviditou. V oblasti úvěrování pak produkty s vyšší flexibilitou splácení.
2. Myslím si, že produktový manažeři finančních institucí reagují spíše na změny spojené s dopady na ziskové marže produktů než na chování spotřebitelů. O to větší odpovědnost je však kladena na správné finanční poradenství, které však bohužel samo o sobě není zatím v pozici finančního produktu.
Petra Horáková Krištofová, Asociace hypotečních makléřů ČR
1. Sázím na produkty, které reflektují skutečné potřeby klientů. Ty jsou dnes o poznání jiné než před dvěma lety. Produkty, které tuto změnu nezohlední, se budou prosazovat jen velice těžce.
2. Domnívám se, že nereagují dostatečně. Existuje například velká skupina klientů, která by si ráda půjčila peníze na bydlení, ale kvůli konzervativnímu přístupu bank nemůže, anebo pouze za velice specifických podmínek. Dnešní skutečné potřeby klientů jsou podle mého soudu mnohdy přehlíženy.   
Michal Ruml, Finance.cz
1. Typický zájemce o jakýkoliv finanční produkt dnes podle mého názoru preferuje jednoduchost, srozumitelnost a především konzervativnost daného produktu. Důkazem toho faktu je například rostoucí oblíbenost spořicích účtů, tedy realativně jednoduchého produktu, většinou bez výpovědních lhůt, bez komlikovaného sazebníku poplatků a především s předem daným a známým zhodnocením, které byť není právě vysoké, dokáže být zajímavé pro mnoho zákazníků.
2. Na tuzemském finančním trhu je řada společností, které jsou pružnější a reagují na chování spotřebitelů velmi rychle, ale také společnosti, které svou produktovou nabídku mění jen omezeně. Obecně se ale dá říci, že nabídka finančních produktů dnes zhruba odpovídá poptávce klientů.
Viktor Čechura, Mandík – Harmonie Group
1. Největší šanci uspět mají produkty, které budou snižovat riziko ze zákazníkova špatného rozhodnutí, budou nabízeny s individuálním přístupem k zákazníkovi, bude možné je jednoduše využívat a jejich využití bude řešit nějaký zákazníkův problém.  Osobně se domnívám, že v dnešní době plné nejistot budou mít velkou šanci na úspěch pojistné produkty.
2. Finanční společnosti řeší v této době primárně svoje problémy a pracovníci finančních společností jsou paralyzováni obavami z chyb, kterých by se potenciálně mohli dopustit a které by mohly mít za následek jejich propuštění. Proto nepřicházejí s novými produkty a postupy atd. anebo pouze v omezené míře.
František Jirásek, Bankovní institut vysoká škola
1. Nabídka produktů bank je velmi rozsáhlá a pro běžného klienta banky často nepřehledná. Klienti očekávají od banky komplexní finanční služby, nabízené portfolio produktů by ale mělo být přehledné a jednotlivé produkty pro klienta srozumitelné. Možnost zvolit produkt i v závislosti na jeho ceně anebo výši poplatku  by  klienti jistě také přivítali.
2. Nabídka bankovních produktů se neustále rozšiřuje a zkvalitňuje. Banky reagují  na potřeby klientů a domnívám se, že nabídka je v současné době dostatečná.
Jana Čechová, Ministerstvo financí ČR
1. V dnešní době pravděpodobně jen takové, u kterých je nějaká jistota alespoň částečného zhodnocení vložených prostředků.
2. Řekla bych, že zprostředkovatelé jednají především s ohledem na výši svých provizí než na potřeby a zájmy spotřebitelů, což je u nás dlouhodobý problém.
Hanuš Thein, M.C.Triton
1. Šanci mají produkty jednoduché, transparentní, pro klienty nízkonákladové a mírně až velmi konzervativní.
2. Nemyslím, že by se nějak dramaticky měnilo chování spotřebitelů. Ti budou vždy vyžadovat komplexní a kvalitní poradenství, založené na tom, co potřebují oni a ne na tom, co potřebuje prodat poradce, aby splnil plán, nebo proto, že z nabízeného produktu jsou nejvyšší provize.
Petr Svoboda, Kooperativa
1. Úspěch v posledních dvou letech mají bezpochyby produkty komplexní či univerzální. Klienti logicky dokáží ocenit, že všechna pojištění i připojištění spojená s jedním tématem - s vozidlem či třeba životem a zdravím rodiny – jsou dnes řešena srozumitelně, přehledně a v rámci jedné smlouvy.
2. Co se týče pojišťoven, tak jsem přesvědčen, že ano. Na vyšší náročnost klientů reagují zejména nabídkou flexibilních produktů, kdy zákazníci mají možnost se smlouvou aktivně pracovat, doplňovat rizika či měnit pojistné částky, pojistné, atp. Dávají klientům vlastně přiležitost, aby pojištění – zejména životní a úrazové – aktivně přizpůsobovali svojí aktuální životní situaci. 
Milan Šimáček, EGAP
1. Největší šanci uspět má podle mého názoru elektronické bankovnictví, protože v něm spatřuji produkt budoucnosti. Dále by měli být zřejmě pro zákazníky také atraktivní podnikatelské úvěry, a to zejména v době pokračující recese, byť ne všechny bankovní ústavy nabízejí příznivé podmínky. Pro drobné investory může být rovněž stále zajímavé i stavební spoření, které výrazně podporuje stát svou dotací.  
 2. Finanční společnosti bohužel ne vždy reagují dostatečně a pružně svými produkty na změny v chování spotřebitelů. U hypoték se jen pozvolna snižují sazby, i když poptávlka po nich stále klesá. Životní kapitálové pojištění stále trpí vysokými provizemi vyplácenými zprostředkovatelům. Rovněž bych dodal, že nízké zisky penzijních fondů snižují atraktivitu penzijního připojištění, byť by do budoucna mělo toto připojištění hrát stále větší roli pro občany jako forma zajištění se na stáří. 
Martin Kopecký, Transcentrum
1. V bankovním sektoru se začíná blýskat na lepší časy. Již se začínají objevovat bankovní ústavy, jejichž produkty nejsou zaměřeny především na velké zisky z bankovních poplatků. Objevují se typy účtů, které v sobě žádné skryté poplatky nezahrnují.
2. V pojišťovnictví jednotliví pojistitelé reagují na potřeby klientů velmi flexibilně. Objevuje se řada nových produktů, po kterých je na trhu poptávka. V budoucnu zaznamená velký rozmach „Zdravotně sociální pojištění“, neboť vlivem legislativních změn v poslední době je plnění ze zákonného zdravotního pojištění velmi omezeno. Věřím, že v budoucnu větší počet pojištěných tímto produktem zajistí i příznivější výši pojistného a budou si ho moci sjednat i osoby s nižšími příjmy.
Pavel Finger, Czech Credit Bureau
1. Osobně si myslím, že klienti finančního sektoru ocení kvalitní elektronické bankovnictví, které šetří jejich čas a samozřejmě vhodně nastavené úvěrové produkty, které jim poskytnou potřebné peníze pro podnikání i osobní potřeby.
2. Zatímco produkty elektronického bankovnictví se zdárně vyvíjejí směrem k dalším funkcionalitám a vyšší bezpečnosti, úvěrové produkty příliš nereagují na současnou situaci. Očekával bych více tvůrčího přístup týmů produktových manažerů a řízení rizika směrem k více variabilním produktům umožňujícím uspokojit financování s přijatelným rizikem. 
Jiří Běták, ING
1. Každý zákazník je jiný, přesto si myslím, že trendy ve finančním oboru jsou podobné jako u jiného zboží. Zákazníci jsou vzdělanější, očekávají větší hodnotu za vložené peníze, chtějí často i více rozumět, co si kupují a jaké vlastnosti má jejich produkt či služba mít. Vyšší šanci uspět tak má finanční produkt, který je pro klienta srozumitelný a jednoduchý, je bližší zákazníkovým potřebám a dává jasnou přidanou hodnotu.  A v reakci na krizi – jsem Čech a tedy chci raději jistotu a méně rizika.
2. V současnosti je na trhu tak velké množství finančních produktů, že většina klientů nalezne ten svůj. Základní fundamenty ve financích zůstávají stále stejné a řídí se více nežli módou životními potřebami zákazníka. Produkty se mění, nabízí stále více nového, modernějšího, ale mít tak skutečně dobrého finančního poradce, který se vyzná a myslí na mé finance a mít jej tak nějak napořád, to je stále stejně těžké jako před 10 lety.

Michal Straka, Ipsos Tambor
1. V situaci finanční krize, která přináší mimo jiné zvýšenou nejistotu obyvatel v souvislosti s výhledy do budoucnosti, roste požadavek na doplnění jednotlivých produktů o různé „pojistky“ u hypoték, leasingů, úvěrů, a dalších, v podobě přípojištění proti neschopnosti splácet, pojištění proti ztrátě zaměstnání, atd. Logicky v populaci roste požadavek po větší jistotě.
2. Většina finančních společností se na změnu v chování zákazníků snaží reagovat, přizpůsobuje komunikaci i nastavení některých produktů. Někdy je problém v rychlosti, s jakou tyto většinou velké společnosti dokáží změny aplikovat v praxi.
Miloslav Kozler, VISA Europe
1. Šanci mají produkty jednoduché na použití, praktické, levné a účinné.
2. Je těžké reagovat rychle na současnou situaci a změnu v chovaní, což se projevuje například i u držitelů karet. Bankovní domy se určitě snaží podchytit současný trend mít finance pod kontrolou, což podporuje používání debetních karet.
Zdeněk Blažek, Commerzbank
1. Podle mě mají šanci produkty, které budou levné a s vysokou přidanou hodnotou. Tedy takové, které budou mít kumulované funkce, například platební karty spolu s pojištěním na cesty, pojištěním odpovědnosti, s bonusy pro věrné klienty atd.
2. Společnosti nereagují v zásadě na nic jiného než na okamžité zisky. Lze sledovat na rychlosti změn v chování bank. Minimalizují své riziko způsobem, který je minimálně neetický. V době, kdy občan prostě musí mít v bance účet,  je chovaní bank,  které žijí hlavně z různých poplatků, sporné. Nazval bych to asi drsněji: je to okrádání. Vedení bank, vzhledem ke své neschopnosti řídit rizika, si hojí bolístky na občanech, kteří se v zásadě nemohou bránit, neboť  konkurence v určitých oblastech není a změnit banku může znamenat,  jít z deště pod okap. 
Stanislav Zelenka, Česká Asociace Fleet Managementu
1. V retailovém sektoru mohou obstát produkty, které řeší primárně financování vlastního bydlení.  Velký počet zákazníků má zájem o financování vlastního bydlení a hodnota pořizované nemovitosti několikrát přesahuje požadovanou sumu, ale bohužel jejich posuzované příjmy jsou na hranici kritérií dané finanční instituce a dochází k zamítnutí.
2. Podle mého názoru se snaží finanční společnosti reagovat na poptávku svých potenciálních a stávajících zákazníků v rámci udržení kroku se svojí konkurencí. Finanční trh je živý proces, který se každým dnem mění. Přesto si myslím, že lze produkty stále vylepšovat a přizpůsobovat chování spotřebitelů. Zejména pak v bankovnictví lze odstraňovat některé nesmyslné a absurdní bankovní poplatky a více zohledňovat loajalitu vlastních klientů při posuzování jejich bonity.
Petr Švec, M.S.Quatro
1. Pokud jde o pojišťovnictví, myslím, že bude čím dál větší zájem o produkty, ve kterých se nebude vytvářet žádná kapitálová hodnota a smlouva bude sloužit čistě ke krytí rizik jednotlivců a jejich rodin. Tyto produkty by měly být velmi variabilní a umožňovat široké spektrum různých druhů připojištění pro celou rodinu. Pokud budou navíc za příznivou cenu pro lidi, tak to nebude mít chybu. Spotřebitelé postupně začínají chápat, že "spořit" přes pojišťovny pro ně není úplně to pravé.   
2. Můj názor je, že až na světlé výjimky rozhodně finanční instituce nereagují tak, jak by měly. Vědí vzájemně o sobě a ne vše, co zákazníci chtějí, se jim hodí do krámu. Případné změny zavádějí velmi laxně a navíc jsou ve většině případů okopírované od konkurence, popřípadě doznali jen kosmetických změn.
Milan Vaníček, Atlantik finanční trhy
1. Domnívám se, že aktuálně mají šanci uspět dva druhy produktů, a to vkladové produkty, které jsou více flexibilní (kratší časové období či například mechanismus čtvrtletního připisování úroků), tak úvěrové produkty, které se zaměří na střední podniky či jednotlivce k překonání potenciální finanční nouze.
2. Myslím, že do jisté míry ano. Současné nepříznivé období nahrává zvýšené spořivosti občanů, která je již tak relativně vysoká. Banky na to reagují zajímavě úročenými vkladovými produkty, které jsou v poslední době více vidět. Samozřejmě je to dané i potřebou bank zajistit si dostatečné vklady pro svou vlastní činnost. Zvýšená, věřme, že částečně dočasná, nezaměstnanost bude zase volat pro speciálním dluhovém (překlenovacím) řešení, a zde vidím z hlediska nabídky stále určitý prostor.

Martin Höschl, nezávislý konzultant
1. Aktuálně stále ve společnosti převládají obavy a nejistota. Produkty, které míru obav a nejistot snižují mají větší šanci. A to na straně úspor nebo na straně pojištění příjmů. V podnikové sféře je šancí oblast úvěrových produktů s podmínkami, které ovšem berou v úvahu současnou ekonomickou situaci firem.
2. Nemám dojem, že u finančních institucí dochází k jakýmkoliv změnám ve vztahu k zákazníkovi proti stavu před počátkem krize. Naopak, zejména větší společnosti se věnují hlavně svým vnitřním problémům a změny v chování spotřebitelů jim unikají.
Vladimír Srp, Hospodářská komora hl.m.Prahy
1. Situace nahrává investičním nebo spořícím produktům, které přinesou zhodnocení dočasně nevydaných peněz. Šanci by mohly mít i produkty určené k refinancování nebo restrukturalizaci původních závazků nebo nové pojistné produkty umožňující dodržování finančních závazků v situacích, kdy klient není schopen splácet. Nepochybně by měl velký úspěch i „jednoduchý“ produkt , který by zabezpečil zejména živnostníkům a malým a středním podnikatelům přístup k úvěrům na provozní financování jejich činnosti.
2. Do hospodaření finančních institucí v České republice probíhající krize nedopadla  v takové síle jako ve světě. To je podle mého názoru i jednou z příčin toho, že nejsou nijak drasticky nuceny reagovat na současné změny chování spotřebitelů a bohužel ani zásadněji měnit svoje postupy, často časově i administrativně velice náročné. 
Tomáš Skolek, Finance.cz
1. Obávám se, že zákazníky by dnes nejvíce potěšila nízká úroková sazba u úvěrů.
2. Liší se to podle typu produktů. Třeba u depozitních produktů reagují finanční společnosti poměrně dobře. U úvěrových produktů, a teď se nebavíme o úrokových sazbách, jsme svědky podstatně ztuhlejšího prostředí.
Otakar Schlossberger, Akcenta
1. Pro podnikatele je to levný a rychlý platební styk a přístup k operativnímu úvěru za vhodně stanovených podmínek, pro soukromníky levné bankovnictví v nejširším slova smyslu s jednoduchými pravidly srozumitelnými pro každého "normálního" člověka. Ale co je společné pro všechny je elektronizace kontaktu klienta s bankou.
 2. A víme, jaké to chování spotřebitele je? A je vůbec toto chování  "správné"? Spotřebitelé dnes chtějí vše zadarmo a toto celkem nelogické chování je ještě pdporováno veřejně.  Ale každý finanční subjekt je tu proto, aby poskytoval služby, sice dobré a kvalitní, ale podniká, aby měl zisk. Tudíž poskytnu-li něco zadarmo, jinde musím přirazit, abych udržel chod společnosti. To je přeci normální. A z této myšlenky bychom asi měli vycházet všichni. Jsem názoru, že se finanční instituce snaží vyhovět spotřebitelům jak jen to jde. Už asi nelze nic úplně nového vymyslet, jen stávající produkty nějak nazvat, propojit s jimými a dobře je "marketingově" prodat. Obecně bych řekl, že se snaží vycházet vstříc, ale v oblasti aktivních obchodů bych řekl, že jsou "rezervy".  
Libor Dupal, Sdružení českých spotřebitelů
1. Členem Finanční akademie jsem se stal na základě oslovení jako zástupce spotřebitelské organizace. Rozhodně tedy nejsem analytikem finančních trhů. Kdybych skutečně znal odpověď na danou otázku, možná bych působil jinak a jinde než v oblasti ochrany zájmů spotřebitele.
2. Trochu pochybuji o nějakých hlubokých změnách chování spotřebitele a jeho poptávky. Nicméně je to opět zejména pole pro analytiky finančních společností a ti jistě dělají vše proto, aby situaci správně vyhodnotili a společnosti pak spotřebitelům nabídly ty „správné“ produkty. Co se však nemění, jsou určité obecné podmínky, ve kterých se už roky pohybujeme, negativně je vnímáme a poskytovatelé služeb na ně nereagují. Mám zde na mysli zejména politiku uplatňování bankovních poplatků prakticky za jakýkoliv úkon. A máme ještě naivně věřit, že díky tomu máme zdravý bankovní sektor, takže to za to stojí. Nemám tedy pocit, že dochází k výrazněji změněné reakci poskytovatelů služeb na trhu na novou situaci. Navíc se obávám, že jistá zvýšená opatrnost k poskytování úvěrů je dobře využívána těmi poskytovateli „rychlých peněz“, kteří se pohybují mnohdy za hranou zákona, nebo při nejmenším na jeho hraně (zdůrazňuji, že tím nevkládám všechny nebankovní poskytovatele do jednoho pytle!).
Václav Krupička, Finance Albatros
1. V dnešní době jsou to produkty, které klienta kvalitně zajistí včetně rezervotvorné složky. Příkladem je životní pojištění s možnostmi nechat si ušít toto pojištění „ na míru“. Klient chce mít dále výběr mezi pojišťovnami a možnost rozložit rezervotvornou složku s ohledem na garanci výnosu.
2. Nabídka na trhu se mění, ale připadá mi pro klienta neustále dražší. Jsou ústavy, které nabízejí levné a dobré produkty, především účty, ale v hypotékách banky přenáší rizika na klienty a úroková sazba je tam, kde je. Také pojištění neustále zdražuje.
Marek Janšta, Broker Consulting
1. Produkty, které řeší konkrétně jejich finanční cíle a které se v průběhu času těmto cílům přizpůsobují a ne naopak. A které jim dají i další přidanou hodnotu – třeba modelové portfolio, které správce zdarma v průběhu časového horizontu rebalancuje a připravuje tak jeho využití pro důchodový věk klienta. 
2. Jako zástupce velké sítě musím říci, že se nám daří s našimi nejvýznamnějšími produktovými partnery připravovat produkty, které klienta osloví. Jsem rád, že si tyto produkty můžeme u nich „objednat“ tak, aby zapadali do naší koncepce finančního plánování.  Už to není jak dříve – tady máte od nás produkt a prodávejte ho  - dnes vznikají produkty ve vzájemné komunikaci, protože máme docela přesné představy o tom, jak by takový produkt měl vypadat.
Karol Lesný, Lesný - forest
1. Největší šanci by měly mít produkty, které budou zaměřeny na úspory energií a budou financovány z těchto úspor. Pokud by je poskytovatel produktu dokázal zkloubit s podporou nebo dotací (např. Zelená úsporám), mohl by mít větší zajištění a rychlejší návratnost. 
2. Mám pocit, že finanční společnosti usnuly na vavřínech nejenom v nabídce produktů, ale, a to zejména, ve vztahu ke klientovi. Mnohé z nich, a to i ty nejlepší, stále zapomínají, že jejich vztah ke klientovi je partnerský. Jejich chování (zejména když má klient potíže) připomíná spíše vztah feudála k poddanému. Klientů, kteří mají potíže, je v této době hodně, a mohou samozřejmě ohrožovat stabilitu finančních společností - to je ale nezbavuje morální povinnosti chovat se ke klientovi jako k rovnému partnerovi. V tomto bodě se i tzv. "slušné" společnosti často podobají oněm firmám poskytující úvěry za neobyčejně nevýhodných podmínek: rozdíl je pouze v míře "nechutnosti". Fin. společnosti tímto postojem zvyšují nechuť a pohrdání občanů finančními ústavy, což je jistě velmi nechtěný efekt.

Jana Vojáčková, AFIZ
1. Hypoteční úvěry s nižším podílem spoluúčasti klienta a podnikatelské provozní úvěry s delší dobou splatnosti než je 1 rok.
2.Ano, nabídka finančních společností výrazně směřuje ke krátkodobé spotřebě, tzn. k nabídce spotřebitelských úvěrů s vysokým úrokem a krátkou dobou splatnosti.
Petr Zámečník, Investujeme.cz
1. Jako v každé době jsou to produkty, které zákazníci skutečně potřebují. A o jaké se jedná konkrétně? To závisí na životní situaci a individuálních potřebách každého člověka či domácnosti.
Druhou skupinou produktů, s nimiž se finanční instituce dokáže prosadit u zákazníků, jsou ty, které dokáže prodat - a to ať díky reklamě nebo silné prodejní síti a zkušeným obchodníkům. Tato skupina produktů bohužel podle mého názoru převládá nad první z důvodu nízké finanční gramotnosti (lidé mnohdy ani netuší, jaké produkty skutečně potřebují, natož jaké jsou možnosti na trhu).
2. Domnívám se, že jsou společnosti, které dokáží reagovat velmi pružně. Dokladem tohoto tvrzení bylo například zavedení pojištění regulačních poplatků u lékaře - pojištění, které sice není vhodným produktem téměř pro nikoho (pojišťovat by se měla pouze ta rizika, jejichž realizace může ohrozit finanční stabilitu domácnosti, což 30korunová platba rozhodně není), ale pojišťovna velmi pružně zareagovala na vzniklou poptávku.
 Vladimír Přikryl, Ministerstvo financí ČR
1. Teoreticky vzato, ty, které ponesou vyšší jistotu návratnosti a zhodnocení vložených prostředků. Dále pak produkty poskytující kapitál za přijatelných podmínek, neboť lze předpokládat oživení ekonomiky. Vzato z pohledu praxe,  je rozhodování spotřebitele často negativně ovlivňováno zprostředkovatelem, takže se prodávají produkty, kde lze získat nejvyšší provizi bez ohledu na to, zda je pro klienta vhodný, resp. zda klient nevýhodně zrušil dříve uzavřenou smlouvu.
2. Mám obavu, že finanční společnosti v řadě případů sázejí na prodej podpořený vysokou provizí. Stejně tak je vyvíjen tlak na novou produkci, aniž by byla věnována adekvátní pozornost stávajícímu kmeni klientů, konkrétně jejich potřebám změn jejich smluv, resp. uzavření nových smluv. V případě bankovních produktů se obávám, nepřiměřené opatrnosti při poskytování úvěrů, což vytváří překážku při oživení ekonomiky, resp. při přípravě na její oživení.
Olga Moradiellos, Cofidis
1. V dnešní době zákazníci mají zájem o produkty, které je především ochrání před nečekanými událostmi včetně ztráty zaměstnání. I mezi našimi klienty zaznámenáváme zvýšenou poptávku po pojištění pro případ neschopnosti splácet svůj úvěr.
2. Myslím si, že nabídka finančních produktů v dnešní době je velice široká. Horší je to s vhodným oslovením klientů, kterým se konkrétní nabídka hodí.
Karel Kolář, LLCB
1. Jako zástupce Nebankovního registru klientských informací se zaměřím především na oblast úvěrových produktů. Zde podle mého názoru dnes zákazníci nehledí pouze na produkty samotné, ale i společnosti, které je nabízejí. Zajímají se přitom hlavně o to, jak rychle jsou schopny reagovat na změnu jejich chování, potřeb i současné finanční situace. Největší šanci uspět mají flexibilní produkty, u kterých může v případě potřeby dojít například k odkladu splátek nebo změně splátkového kalendáře bez penále nebo sankčních postihů.
Svou roli samozřejmě hraje nadále i cena. Zde je nutno říci, že společnost, která spolupracuje s pozitivním úvěrovým registrem a získává tak od něj kompletní přehled o úvěrových aktivitách  klienta, je schopna nejen zodpovědně rozhodnout o poskytnutí dalšího úvěru, ale i nabídnout lepší podmínky, než firma, která úvěrový registr nepoužívá a musí tak své zvýšené riziko pokrýt vyšší cenou peněz, tedy úrokovou sazbou úvěru, RPSN apod.
2. Určitě. Na Nebankovní registr klientských informací se v současné době například stále častěji obrací členské společnosti  s požadavky na úpravy datových struktur, aby do registru mohly reportovat i různé „nestandardní situace“, které kvůli reakcím na současné potřeby zákazníků vznikají.  Jde především o situace, kdy klient požádal o odklad splátek, domluvil se s finanční institucí na úpravě splátkového kalendáře nebo splácí svůj úvěr v závislosti na sezonnosti.  To vítají zejména zemědělci, kteří tak mají možnost platby leasingu jen v době po sklizni nebo autodopravci v jarních a letních měsících atd.
Pavel Trávník, AXA
1. Jedná se především o produkty, které jsou důvěryhodné a neslibují nereálná zhodnocení. Zejména jde o spořící a investiční produkty se zajištěným zhodnocením. Za jejich nabídkou však musí také stát společnost se silným kapitálovým zázením.
2. Ekonomická krize přispěla k tomu, že finanční společnosti hledají způsoby, jak svým klientům zajistit návratnost jejich prostředků, jejich bezpečné uložení a reálné zhodnocení. Tento trend je patrný například i na produktech finanční skupiny AXA, která v loňském roce představila první tranže úspěšného produktu Balance a v tomto roce spořící účet.
František Pavelka, Bankovní institut vysoká škola
1. Pokud jde o bankovní produkty, velkou oblibu získávají podle mého názoru depositní produkty, kde jde o kombinaci spořících účtů s běžnými účty s minimem poplatků. Tedy o produkty kombinující pružnost dispozice s prostředky s jejich dobrým úročením. A ještě lépe, je-li zde možno využít bez větších problémů formy přímého bankovnictví (např. internet).
2. Mám zato, že banky svými nabídkami dokonce předbíhají očekávání a budoucí požadavky klientů v oblasti produktů. Zejména pokud jde o kombinace, balíčky, bezpečnost apod. Něco jiného však je případná reakce bank na některé ankety, zejména co se týká poplatků. Zde se řada bank chová dosti nevšímavě

Ondřej Dvořák, Czech Credit Bureau
1. Stále větší část klientů bude vítat a upřednostňovat především produkty s významnou mírou flexibility, kterou umožňuje zavádění řady nových technologií. Stále významnější úlohu budou hrát  také on-line služby, které již nebudou jen zasahovat relativně úzkou oblast online bankovnictví, ale budou ve výrazně větší míře poskytovat přehled o finančních produktech, které klienti čerpají.
2. V rámci legislativních a technických možností nepochybně. Je to přeci v jejich zájmu, a to i za situace, kdy se výrazně do popředí dostává pohled na riziko na úkor nového obchodu za každou cenu. Je ovšem otázka, jestli vždy klienti dovedou ocenit reálný přínos změn či nových produktů. Zde již delší dobu trh řeší otázku finanční gramotnosti, vzdělávání a finančního poradenství, kde jsme dle mého názoru pořád ještě spíše na začátku cesty, byť významné kroky již byly i na tomto poli učiněny. Když se na tuto otázku podívám spíše technicky a v rámci oblasti, ve které se pohybuji, je možné to demonstrovat na řadě příkladů. Jeden za všechny. Když banka klientovi s dosavadní dobrou platební morálkou zamítne spotřebitelský úvěr, nemusí to znamenat, že je neflexibilní, ale že se řídí přístupem tzv. odpovědného zadlužování. Neposkytnutí úvěru, který by již pro klienta znamenal neúměrnou zátěž, je nejen zakotveno v doporučení EU, ale z dlouhodobého pohledu je jak v zájmu finanční instituce, tak především klienta samotného. Toto je dle mého názoru v období ekonomické krize obzvláště potřebný přístup. Vedle toho je však třeba také říct, že celá řada institucí již dnes například dokáže úpravou parametrů poptávaného produktu nabídnout jeho alternativu tak, aby byl klient uspokojen, i když to nemusí být v plné výši, kterou původně očekával.
Marek Novotný, Telefónica O2
1. Vzhledem k nejisté době, ve které žijeme, většina zákazníků reaguje a  bude reagovat spíše tendencí spořit a zajistit se na dobu příštích turbulencí. Zároveň budou preferovat bezpečné (zajištěné) a jednoduché produkty, např. penzijní připojištění, zajištěné podílové fondy, různé formy účelového spoření (např. na vzdělání) a patrně také krátkodobé termínované vklady či premiové vklady.
2. Zcela určitě. Nabídka na trhu finančních služeb je bohatá a je zřejmé,že reaguje na nové požadavky zákazníků ovliněné kreditní krizí a ekonomickým zpomalením. Finační instituce také však reagovaly omezením v nabídce svých úvěrových produktů tím, že svých kreditních scoringových modelů promítly chování zákazníků v posledním období. 

 Marta Slažanská, ČSOB Leasing
1. Preference zákazníků se bude obracet k produktům, které budou spojeny s kvalitou trvalého zhodnocení prostředků, podložených konkrétním hmotným aktivem - např. produkty obchodování s komoditami (zejména podporující investice do nemovitostí - např. hypotéky, do zlatých depozit, a pod., které mají trvalou hodnotu nezávislou na inflaci). Zájem pak dále předpokládám i o kombinované produkty, které spolu zahrnují spořicí prvek a následně po splnění obchodních podmínek získání výhodného úvěrového produktu (analogie stavebního spoření) nebo o produkty úvěrového typu, kdy jejich splácení je zajištěno aktivem (typicky půjčka na auto). Šanci naopak nemají produkty investiční (např. ukládání peněz do fondů nebo typické spoření), a to z důvodu nejistoty a rizika zajištění budoucího výnosu.
2. Chování spotřebitelů je ovlivněno aktuálním chováním obchodníků = motivací k prodeji formou nabídky slevových produktů a dárků. Proto i v oblasti finanční poptávají podobné "slevy", které jsou sice v široké míře nabízeny, ale nabídku by měl zákazník vždy posoudit z pohledu celkových nákladů financování. Společnosti tedy reagují na změny v poptávce a navíc se progresivně připravují na změnu zákona o spotřebitelském úvěru, který zprůhlední situaci na trhu poskytování spotřebitelských úvěrů včetně lepší možnosti srovnání konkurenčních nabídek vyhodnocením celkových nákladů. Zde bude dopad na spotřebitele významný, avšak až k datu, kdy zákon bude účinný (dle návrhu zákona je to 1.1.2011).

Tomáš Ženíšek, Česká podnikatelská pojišťovna
1. Ve všech oblastech životního i neživotního pojištění stoupá poptávka po univerzálních a flexibilních produktech. Dnešní klient vyžaduje maximální jednoduchost a srozumitelnost své pojistky a možnost v průběhu trvání pojištění měnit její parametry. Své místo na trhu již mají pouze transparentní produkty. Aby byl produkt v současné době úspěšný, měl by klientovi také přinášet „něco navíc“. Typickým příkladem jsou asistenční služby – při poruše vozidla, při závadách v domácnosti, právní asistence či zdravotní asistence.
2. Když zhodnotím situaci na domácím finančním trhu, nezbývá mi než konstatovat, že finanční instituce reagují na tyto změny velmi opožděně. Současná turbulentní doba zásadně pozměňuje zaběhnuté spotřebitelské trendy a spotřebitelé očekávají produkty, které by těmto novým okolnostem odpovídaly. Ze všech požadavků je třeba zmínit zejména tlak na snižování poplatků a zvyšování garancí, výrazně roste počet klientů, kteří při kontaktu se všemi finančními institucemi dávají přednost internetu a mobilnímu telefonu, a to  včetně možnosti sjednat smlouvu. V neposlední řadě stoupá poptávka po výhodných produktových balíčcích s přidanou hodnotou.
Libor Picek, První moravská společnost
1. V současné době mají u klientů největší šanci (i vzhledem k jejich vlastní zkušenosti z proběhlé a doznívající hospodářské krize) jednak vysoce flexibilní produkty zajišťující jejich osobní (rodinnou) ochranu v případě nenadálých skutečností např. rizikové a úrazové pojištění. V závěsu jsou to variabilní produkty na ochranu jejich majetku, konzervativnější dlouhodobé investování a v neposlední řadě pojištění odpovědnosti za škodu.   
2. Finanční společnosti bych rozdělil velmi zjednodušeně na dva tábory. V jednom táboře jsou společnosti,  které opravdu reagují svými produkty na změnu a chování klientů. Většinou jsou to subjekty specializované na určité finanční či pojišťovací produkty. Ve druhém táboře jsou ty společnosti, pro které je důležitější  objem "prodaných" produktů a vyšší ziskovost na úkor klienta, než jejich kvalita a oboustranná očekávaná výhodnost. Naštěstí jsou na našem trhu opravdu nezávislé makléřské společnosti, které takové chování dokážou analyzovat a klientovi předkládat v nabídce produkty k jeho prospěchu a užitku.  

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.