« Zpět

Účtenkovka je druhou nejznámější soutěží finančních produktů

| 11. července 2018 - 8:30 | Zprávy

V současné době je vzdělávání finanční gramotnosti jedním z nejvíce skloňovaných pojmů společnosti. Právě na finanční gramotnost a soutěže finančních produktů se zaměřil průzkum veřejného mínění realizovaný agenturou Ipsos. Výsledky ukázaly, že potřeba finančního vzdělávání je u Čechů opravdu na místě, 13 % respondentů uvedlo soutěže, které se finančních produktů netýkají.

V dubnu letošního roku probíhal průzkum veřejného mínění na vzorku 1000 respondentů v souvislosti s vyhlášením výsledků soutěže Zlatá koruna. Dle výsledků průzkumu je Zlatá koruna dlouhodobě nejznámější soutěží finančních produktů. 7 % Čechů si ji vybaví spontánně, 34 % podpořeně.

 

„Soutěž Zlatá koruna porovnává finanční produkty již 16 let, není tedy divu, že si za ty dlouhé roky vybudovala své jméno. Po celou dobu jsme na soutěži usilovně pracovali, což je vidět v každém aspektu soutěže. Každý rok se zabýváme rozšířením a odborností Finanční akademie, zdokonalujeme hodnotící model, inovujeme kategorie. V letošním roce jsme vytvořili zcela novou kategorii FinTech a založili odbornou porotu, FinTech akademii. A rozhodně neusínáme na vavřínech a budujeme Zlatou korunu dál,“ zmínil zakladatel a ředitel soutěže Zlatá koruna, Dr. Pavel Doležal.

 

Existenci finančních soutěží vítá i ministryně financí, Alena Schillerová. Každý seriózní projekt, který se podílí na finančním vzdělávání, může zásadním způsobem pomoci nejen všem občanům, ale i celému finančnímu sektoru. Finanční gramotnost obyvatel považuje za jeden ze základních pilířů ochrany spotřebitele na finančním trhu a dodává: „Jen na jednoduchou otázku, kolik bude po jednom roce na účtu peněz při 2% úročení a počátečním vkladu 100 Kč, nedokázala v průzkumech odpovědět správně téměř polovina oslovených.“

 

„Čísla z průzkumu obyvatel vypovídají jasně, znalost Čechů v oblasti finančních soutěží není vysoká. Většina lidí si spontánně nevybaví žádnou celostátní soutěž věnující se finančním produktům. Finanční soutěž Zlatá Koruna si dlouhodobě vede nejlépe. “ říká Tomáš Macků, Research & Communication Director v Ipsosu. Zajímavostí je, že po Zlaté koruně se nejlépe jako soutěž finančních produktů umístila Účtenkovka, která se však finančními produkty nezabývá. V žebříčku najdeme i Druhou skutečnou nejznámější soutěží se stala Banka roku, na kterou si vzpomněly 2 % respondentů. Stejné procento lidí uvedlo také Sportku, Sazka dopadla dokonce o procento lépe. Závěry tohoto průzkumu snad ještě více dokazují, že i samotné rozpoznání, co je finančním produktem, je pro značnou část populace problém. Orientace v úrokových sazbách, výší splátek a pojišťovacími produkty je pro ně pak španělskou vesnicí.

 

Výstupy výzkumné agentury Ipsos:

 

O soutěži Zlatá koruna

Od roku 2003 probíhá pod záštitou ministrů financí ČR a guvernéra ČNB soutěž Zlatá koruna, která každoročně oceňuje nejlepší finanční produkty na českém trhu. Letos se koná již její 16. ročník.

 

Letošní rok se soutěže zúčastnilo celkem 212 produktů od 81 finančních společností. Soutěž Zlatá koruna si získala vysoké renomé zejména tím, že produkty hodnotí Finanční akademie složená z více než 370 odborníků. Ta také rozhoduje o Novince roku. Zlatá koruna také uděluje ve spolupráci s výzkumnou agenturou IPSOS Cenu za společenskou odpovědnost.

 

Soutěž Zlatá koruna byla v letošním roce rozšířena o novou kategorii FinTech, jejímž cílem je sledování aktuálních trendů na poli digitalizace a inovace finančních služeb. Jednotlivé projekty hodnotila zcela nová odborná porota, FinTech akademie.

 

Významnou součástí soutěže je hlasování o Cenu veřejnosti, kdy nejoblíbenější finanční produkty volí veřejnost prostřednictvím webových stránek Zlaté koruny. Od roku 2008 je hlasování rozšířeno o Cenu podnikatelů, kde soutěží nejoblíbenější finanční produkty pro malé a střední podnikatele. Každoročně je v hlasování veřejnosti odevzdáno až 100.000 hlasů.

 

Výsledky hodnocení v soutěži Zlatá koruna pomáhají veřejnosti snadněji se orientovat v nabídce finančních produktů, motivují klienty k tomu, aby se více zajímali o vlastnosti jednotlivých produktů a lépe porozuměli nabídkám finančních společností. Další informace a výsledky soutěže Zlatá koruna najdete na www.zlatakoruna.info.

 

Partneři soutěže Zlatá koruna 2018

Generální partner a organizátor: pdMEDIA s.r.o.

Partneři: Česká mincovna, IPSOS, TOP HOTELS GROUP, Imper, JK Jitka Kudláčková, Adams Barbershop, vinařství Dobrá nálada, Centrum individuální péče při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, Galard, Pražská energetika, Car4Way, Attendu

Hlavní mediální partner: Mediální skupina Vltava Labe Media, Deník a denik.cz

Mediální partneři: Česká televize, ifleet.cz, peníze.cz, Finmag, epravo.cz, Czech & Slovak Leaders Magazine

Odborní partneři: Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců ČR, Evropská asociace finančního plánování ČR, Unie společností finančního zprostředkování a poradenství, Asociace penzijních společností ČR, Asociace hypotečních makléřů, Asociace pro kapitálový trh ČR, Asociace českých pojišťovacích makléřů, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Navigátor bezpečného úvěru, Hospodářská komora ČR, Business & Professional Women ČR, Česká fintech asociace

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.