« Zpět

Účet za povodně: 1,5 miliardy

| 3. července 2009 - 11:53 | Zprávy

Počet pojistných událostí se u letošních povodní odhaduje na 13 000. Třetí nejničivější povodně v dějinách Česka, tak zní poslední verdikt pojišťoven. Podle včerejších odhadů České asociace pojišťoven (ČAP) se vyplatí za škody minimálně okolo 1,5 miliardy korun.

Počet pojistných událostí se u letošních povodní odhaduje na 13 000

Třetí nejničivější povodně v dějinách Česka, tak zní poslední verdikt pojišťoven. Podle včerejších odhadů České asociace pojišťoven (ČAP) se vyplatí za škody minimálně okolo 1,5 miliardy korun. Počet pojistných událostí by se mohl pohybovat okolo 13 tisíc.

Podle vyjádření zástupců pojišťoven by se aktuální čísla škod už neměla příliš zvyšovat. „Přestože stále ještě přibývají nová hlášení, většina lidí škody na majetku už oznámila. Do této chvíle máme nahlášeno asi 6300 škod v objemu zhruba 400 milionů korun,“ řekla včera Dagmar Koutská z oddělení komunikace České pojišťovny.
O mnoho lépe na tom není ani pojišťovna Kooperativa. Ta zatím eviduje škody za téměř 300 milionů korun. „Ohlášeno máme zatím více než 1300 škod, největší objemy jsou samozřejmě hlášeny z Moravskoslezského kraje,“ uvedla Marcela Strouhalová z úseku marketingu a vývoje produktů pojišťovny Kooperativa.

Odhady škod v posledních dnech rychle narůstaly Získat relevantní odhad pojistných škod bylo v posledních dnech velice obtížné, protože neustále přibývala nová hlášení a u těch starších se zase zpřesňovaly škody.
„Zatímco původně naši likvidátoři odhadovali škody jen okolo několika desítek milionů korun, během pár dní už vyšplhaly přes sto milionů korun. Poslední aktuální odhad hovoří o 116 milionech korun,“ uvedla Renata Svobodová, tisková mluvčí České podnikatelské pojišťovny.

Poměrně výrazně odhad škod navýšila také ČSOB pojišťovna. Ta původně předpokládala, že bude vyplácet jednotky až desítky milionů korun. „V současné době máme nahlášeny škody okolo 80 milionů korun,“ upřesnil včera Tomáš Hejda, mluvčí ČSOB pojišťovny.

Celkové škody, které letošní povodně na severní Moravě, ve Slezsku a v jižních Čechách napáchaly, se odhadují na zhruba šest miliard korun. Definitivně tím tak končí názory, že by tyto povodně ještě nemusely překročit škody, které způsobil tající sníh v roce 2006. Tehdy šlo o více než miliardu korun.

Samozřejmě nejničivějšími povodněmi v dějinách Česka byly ty, které udeřily v roce 1997 a 2002. V roce 1997 byla zasažena především Morava a část východních Čech. Celkové škody tehdy přesáhly 63 miliard korun. Smutným vítězem jsou povodně z roku 2002, které napáchaly nejvíce škod v jižních, středních a severních Čechách. Nechaly za sebou celkový účet ve výši asi 73 miliard korun.

Letošní povodně jsou svým rozsahem výrazně menší a přestože nastaly v roce hospodářské krize, nebudou mít na celou ekonomiku výraznější vliv. „U povodní je třeba sledovat dva efekty, které jdou proti sobě. Škody na majetku lidí, firem, poničená infrastruktura ovlivňují HDP negativně. Proti tomu ale půjde nutná obnova majetku, kdy lidé, firmy a obce budou investovat do nových věcí. To zase působí pozitivně. Celkově se tyto vlivy vyrovnají a HDP vůbec nic nepozná,“ uvedla Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.