« Zpět

Účet k podnikání: dobře počítejte, co potřebujete

| 3. listopadu 2008 - 11:28 | Zprávy

Pro každého podnikatele je vhodný jiný typ účtu. Při volbě podnikatelského konta je třeba brát v úvahu několik okolností. Důležitou roli hraje výše poplatků, které měsíčně bance zaplatíte. Některé banky nabízejí vedení účtu zdarma. Podmínkou bývá stanovená minimální výše příchozích plateb nebo zůstatek na účtu.

Než začnete porovnávat nabídky, zamyslete se ale především nad tím, jaké služby budete reálně využívat (k čemu je například živnostníkovi balíček za 300 korun měsíčně, ve kterém má sice 20 transakcí, když „udělá“ měsíčně maximálně deset transakcí, pozn. red).

Bilance plateb

Podívejte se na současný výpis z účtu a zjistěte si, kolik máte za měsíc příchozích plateb, kolik platíte faktur, jak často vkládáte hotovost na pobočce, jaké jsou podmínky získání úvěru atd. Podle těchto parametrů porovnejte nabídku několika bank. Náklady na vedení účtu se mohou ročně lišit i v řádu tisíců. Čas strávený porovnáváním nabídek se vám určitě vyplatí.

Blízkost

Poplatky však nejsou jediným parametrem, velmi důležitá je také blízkost pobočky k sídlu vaší firmy, abyste s každou návštěvou banky nemuseli projíždět přes celé město tam a zpět.

Více měn

Pokud jednáte se zahraničními partnery a některé platby provádíte v jiných měnách, hledejte banku, která vám umožní mít na jednom účtu více měn. Nemusíte tedy kvůli eurům nebo dolarům zakládat speciální účty a platit za každý z nich další poplatek. Navíc máte pro všechny měny jedno číslo účtu, takže při vystavování faktur nemůže dojít k žádnému omylu.

Rychlost převodů

Informujte se také, jak rychle bude banka převádět peníze z účtu na účet. Některé banky dělají tyto transakce on-line, takže platby dorazí na druhý účet okamžitě. U některých bank může převod z účtu na účet trvat až tři dny.

Propojení na účetnictví

Další výhodou, kterou nabízejí některé podnikatelské účty, je přímé propojení na váš účetní systém prostřednictvím speciální aplikace. To opět přináší značné zjednodušení, časovou úsporu a transparentnost.

Internet

Porovnávejte rovněž srozumitelnost, pružnost a možnosti zabezpečení v internetovém bankovnictví.

Pojistka přes mobil

Pokud chcete pro elektronické bankovnictví využívat mobilní telefon, vezměte jej s sebou také, na pobočce vám nahrají na SIM kartu potřebnou aplikaci.

Pozor na berňák

Bez ohledu na to, pro jaký účet se nakonec rozhodnete, mějte na paměti registrační povinnost. Finančnímu úřadu musíte nahlásit všechna čísla bankovních účtů využívaných k podnikatelské činnosti.
Při založení podnikatelského účtu budete ve většině bank potřebovat minimálně jeden doklad totožnosti, listinu osvědčující vaše oprávnění podnikat (například živnostenský list) a počáteční vklad.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.