« Zpět

Tři čtvrtiny lidí nevěří, že volby mohou něco podstatného změnit

| 14. října 2013 - 13:39 | Zprávy

Podle výzkumu, který uskutečnila Zlatá koruna ve spolupráci s agenturou IPSOS, tři čtvrtiny lidí nevěří, že by nadcházející volby přinesly v naší zemi nějaký obrat k lepšímu. Pouze čtvrtina lidí vkládá určité naděje na změnu do nových politických stran a hnutí. Výzkum proběhl v souvislosti s Fórem Zlaté koruny, které se koná 15. října v TOP HOTELu Praha pod názvem Ekonomika versus politika aneb Volby 2013.

„Náš výzkum byl vzhledem k Fóru Zlaté koruny zaměřen převážně na ekonomické otázky, o nichž si myslíme, že jsou pro naši zemi v současné době nejdůležitější. Před těmito volbami se jim bohužel nevěnuje tolik pozornosti jako v minulosti, kdy tvořily hlavní témata voleb. Přestože jsou v tomto směru tyto volby specifické, výzkum nám potvrdil, že veřejnost ekonomické problémy nadále zajímají, lidé na jejich řešení mají zájem a ke způsobu jejich řešení zaujímají poměrně vyhraněná stanoviska,“ říká k výzkumu Pavel Doležal, ředitel Zlaté koruny.
 
Podle výzkumu oproti minulým volbám v roce 2010 hrají při rozhodování voličů ekonomické programy stran menší důležitost. Zájem o ně projevuje 55 % dotazovaných, před minulými volbami to bylo 68 %. Významně oproti minulým volbám poklesl podíl těch, pro které jsou ekonomické programy stran jedním z hlavních kritérií při rozhodování, komu dát svůj hlas. Nyní takto hodlá volit pouhých 12 % dotazovaných, zatímco v roce 2010 to bylo 27 %, u vysokoškoláků dokonce 42 %.
 
Pokud jde o další ekonomický vývoj, 74 % lidí nevěří tomu, že se Česká republika v průběhu příštího roku dostane z recese. Na druhou stranu se 58 % dotázaných domnívá, že i po volbách je zapotřebí pokračovat v reformách. Reformy by se v prvé řadě měly týkat trhu práce, což si přeje 52 % dotazovaných, 33 % si shodně přeje pokračovat v reformě veřejných financí a zdravotnictví.
 
Za hlavní priority příští vlády pokládá 64 % lidí řešení nezaměstnanosti, 35 % boj s korupcí a 34 % zamezení dalšímu zadlužování. Na dalším místě je to řešení sociálních otázek, pro něž se vyslovilo 24 % respondentů.
 
„Česká populace je ke světu domácí politiky už dlouho dost nedůvěřivá, to se bohužel nezmění ze dne na den. Pouze 20 % populace věří tomu, že předčasné volby pomohou zásadněji změnit politickou a ekonomickou situaci v naší zemi k lepšímu, doufejme, že budou mít pravdu,“ komentuje výsledky Tomáš Macků, ředitel výzkumu a komunikace agentury Ipsos. 
 
Pro znovuzavedení progresivní daně z příjmu se vyslovilo 71% lidí. V roce 2010 si progresivní zdanění přálo 58 % lidí.
 
Velmi skeptický je postoj Čechů k zavedení eura. Proti urychlení postupu pro přijetí eura se vyslovilo v tomto výzkumu 87 % dotázaných. V názorech na tuto otázku se u jednotlivých skupin obyvatelstva neprojevují významnější rozdíly.
 
Více než polovina lidí (56 %) by souhlasila s tím, aby nově zvolená Poslanecká sněmovna schválila zákon o vyrovnaném rozpočtu.
 
Většina lidí podle průzkumu nevěří, že se v příštím volebním období podaří zlepšit nelichotivé postavení, které zaujímá Česká republika na celosvětovém žebříčku korupčního prostředí. V lepší vývoj věří 17 % populace, 68 % změnu k lepšímu neočekává.
 
Exkluzivní výzkum pro Zlatou korunu realizovala agentura Ipsos, která se dotazovala reprezentativního vzorku dospělé internetové populace ČR ve věku 18-65 let, tento vzorek tvořilo 1070 respondentů. Dotazování proběhlo ve dnech 18.-24. září 2013.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.