« Zpět

Třetinu nehod zavinili pěší

| 18. srpna 2009 - 11:01 | Zprávy

Za prvních sedm měsíců letošního roku zemřelo v kraji při střetu s automobily deset chodců, což je o jednoho méně než ve stejném období loni. Počet nehod se však stále snižuje. Většina se jich stává na přechodech.  Deset chodců zemřelo v prvních sedmi měsících letošního roku na středočeských silnicích. 

Za prvních sedm měsíců letošního roku zemřelo v kraji při střetu s automobily deset chodců, což je o jednoho méně než ve stejném období loni. Počet nehod se však stále snižuje. Většina se jich stává na přechodech.
Střední Čechy - Deset chodců zemřelo v prvních sedmi měsících letošního roku na středočeských silnicích. I když je to pouze o jednoho méně než loni, střetů chodců s motoristy nadále ubývá.
Od ledna do konce července policisté v regionu evidovali 183 kolizí aut s chodci, v porovnání se stejným obdobím loňského roku je to o 30 méně. Jde o pokles počtu těchto nehod o čtrnáct procent. Podle policie je to výsledek především prevence. „Jedním z našich hlavních úkolů je prevence v dopravě,“ řekl mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek.
V celém Česku zahynulo na silnicích 64 chodců, loni za stejné období jich bylo 100.
Novinka v silničním zákoně týkající se hlášení nehod policii, jež v kraji snížila za sedm měsíců počty evidovaných nehod na polovinu, nehraje v případě srážek s chodci velkou roli. Většinou totiž končí zraněním či úmrtím, a proto je policie vyšetřuje vždy bez ohledu na výši škody.
Jedna z posledních smrtelných nehod se stala v červenci v Nehvizdech v okrese Praha-východ. Osmiletý chlapec zemřel pod koly auta na silnici třetí třídy. Podle policejní mluvčí okresu Praha-východ Štěpánky Zatloukalové první výsledky vyšetřování ukazují, že chlapec vběhl pod projíždějící automobil.
Nejvíce nehod je na přechodech Chodci letos zavinili třetinu střetů s motoristy. „Většina nehod se stává na přechodech. Například na víceproudé silnici v jednom pruhu auto před přechodem zastaví a v dalším už ne,“ poznamenala mluvčí kladenské policie Michaela Nováková. Přímo v Kladně letos její kolegové vyšetřovali sedm nehod s chodci, všechny se obešly bez vážnějších zranění. Mezi rizikové ulice tam podle Novákové patří Třída ČSA a také Vítězná ulice.
„Než člověk vstoupí na přechod, musí se rozhlédnout a přejít jen tehdy, když řidič jedoucí k přechodu stihne zastavit,“ citoval ze zákona odborník na dopravu Stanislav Huml. Částečně pak tedy může za srážku špatný odhad. „Vstoupit na přechod pět metrů před autem, to řidič nemá šanci zastavit,“ podotkl Huml. Podle něj je pak velmi obtížné rozhodovat o tom, kdo za srážku může.
Mezi chodce patří i bruslaři Z 61 chodců, kteří letos zavinili dopravní nehodu, jich bylo jedenáct opilých. Loni to bylo sedm z 68. „Nezodpovědnost roste na silnicích u všech účastníků silničního provozu,“ podotkl Jakub Vinčálek.
Mezi chodce řadí policie také in-line bruslaře. Proto by i oni, stejně jako pěší, měli dodržovat pravidla provozu na pozemních komunikacích. „Na chodníku se pohybují vpravo, na silnicích vlevo,“ připomněla Blanka Sunkovská z oddělení BESIP ministerstva dopravy. „Před jízdou by neměli pít alkohol, neměli by jezdit se sluchátky na uších a neměli by zapomínat, že brzdná dráha na kolečkových bruslích je podstatně delší než na kole,“ dodala Sunkovská. Za nejhorší prohřešek považuje to, když na in-linech vyrazí matka s kočárkem.
V policejních statistikách ubývá i nehod cyklistů. Od ledna do června loňského roku evidovala policie v kraji 114 havárií aut s cyklisty, letos jich bylo ve stejném období o 29 méně, tedy 85. Nehody také zatím mají méně tragický dopad, zatímco loni při nich zemřeli čtyři lidé na kole, letos dva.
***
* Odškodnění Chodci a cyklisté mají nárok na odškodnění z povinného ručení řidiče, který nehodu zavinil. O náhradu škody se musí sami pojišťovně přihlásit. Musí se postarat, aby byla nehoda dobře zdokumentovaná a oznámená pojišťovně. Jestliže je poškozený jen majetek do 100 tisíc korun, vyplní účastníci záznam o nehodě na takzvaný euroformulář sami jako u automobilových nehod. Pokud to zranění neumožňují, může poškozený později u policie zjistit, kdo ho poškodil a kde je dotyčný pojištěn. Pak je možné u této pojišťovny nárok uplatnit. V případě, že řidič z místa nehody zmizí, škoda se standardně hradí z garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP). Poškození se na ČKP musejí také obrátit sami.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.