« Zpět

Trest za auta bez ručení

| 15. října 2008 - 11:03 | Zprávy

Pojistitelům došla trpělivost se statisíci motoristů, kteří neplatí povinné ručení. Od ledna hodlá Česká kancelář pojistitelů (ČKP) hříšníkům bez pojistek znepříjemnit život peněžními sankcemi: řidiči zaplatí pokutu za každý den bez povinného ručení.

Novinka na silnicích: řidiči zaplatí pokutu za každý den bez povinného ručení

Pojistitelům došla trpělivost se statisíci motoristů, kteří neplatí povinné ručení.
Od ledna hodlá Česká kancelář pojistitelů (ČKP) hříšníkům bez pojistek znepříjemnit život peněžními sankcemi.

Jak? Řidiči uhradí do garančního fondu ČKP poplatek za každý den, kdy nebudou mít své vozidlo pojištěné pro případ havárie. Například nepojištěný motocykl to „bude mít“ denně za dvacet korun. Ovšem majitel tahače bez ručení si už musí od nového roku na každý den připravit tři stovky.
V Česku nemá povinné ručení zhruba 850 tisíc vozidel. To znamená, že každé deváté registrované vozidlo je bez pojištění. V drtivé většině případů jde o starší ojetiny.
Nepojištěné vozy ročně způsobí na českých silnicích až pět tisíc nehod s půlmiliardovou škodou.
Úspěšnost vymáhání pohledávek od nepojištěných viníků je však sotva třetinová. Takže zbývající náklady platí poctiví motoristé v ceně svého povinného ručení. A pojistitelé se rozhodli tuto praxi změnit, protože závazky jejich fondu strmě rostou. „Dosud nesly rozhodující část nákladů garančního fondu pojišťovny, které byly nuceny tyto náklady promítat do ceny pojištění. A tak na škody způsobené nepojištěnými motoristy nepřímo přispíval každý poctivý plátce povinného ručení,“ vysvětluje výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec.
Přimět všechny řidiče v Česku, aby platili povinné ručení, se dlouhodobě nedaří. A to přes stále přísnější sankce.
ČKP všechny vlastníky nepojištěných vozidel vyzve, aby zaplatili příspěvek. Tito řidiči pak musí buď zaplatit, nebo zrušit registraci svého vozu, či uzavřít pojistku. Jinak jim hrozí žaloba a exekuce.

Bez povinného ručení: sankce

Která vozidla jsou nepojištěná, vyplývá z porovnání centrální databáze vozidel a databáze pojištěných vozidel.
Příspěvek do garančního fondu, který se bude platit zpětně, ovšem nenahrazuje pojištění a zároveň nechrání před udělením pokuty za provozování nepojištěného vozidla, upozorňuje řidiče ČKP. Pokuta navíc může dosáhnout až 40 tisíc korun. „Nejdražší pojištění je to, které nemáte,“ dodává Hradec.
Vyhnout se potížím a placení příspěvku se řidiči mohou dvěma způsoby. A to tak, že si sjednají povinné ručení, nebo vyřadí nepoužívaný automobil nebo motocykl z centrálního registru vozidel.
Od zavedení poplatků, pro něž se ČKP inspirovala ve Finsku a Švédsku, si kancelář pojistitelů slibuje méně nepojištěných vozidel na českých silnicích, a tím i snížení počtu nepojištěných škod. Zavedení povinných příspěvků by vedle toho mohlo mít také dopad na ceny povinného ručení, jejichž růst by mohl zpomalit. V Česku je nyní registrováno přibližně 850 tisíc vozidel bez povinného ručení. Část z nich jsou ovšem nepojízdná stará auta, která jejich majitelé nevyřadili z centrálního registru vozidel. Přesto na českých silnicích jezdí 200 až 300 tisíc vozidel bez zákonného pojištění.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.