« Zpět

Transfer a oceňování zdrojů uvnitř obchodních bank

| 21. srpna 2015 - 10:00 | Zprávy

Zdroje banky (její pasiva) jsou z velké části tvořeny vklady klientů. Tato depozita jsou získávána na úrovni obchodních míst banky. Z toho vyplývá, že některé pobočky mají nedostatek, jiné přebytek vlastních zdrojů na financování svých aktivních obchodů. Banky tudíž tyto zdroje musí interně oceňovat a přesouvat uvnitř svojí obchodní sítě.

Metody oceňování zdrojů uvnitř banky vycházejí z následujících parametrů:
- počet poolů, kdy pool je označení pro společný fond peněžních prostředků, které mají stejné charakteristiky, co se týče délky splatnosti nebo druhu měny,
- struktura úrokové sazby, použitá v poolu  - může být stejná pro nákup a pro prodej, tj. pro depozita přijímaná i poskytovaná, nebo je kótován nákup a prodej (nižší sazba pro depozita přijímaná, vyšší sazba pro depozita půjčovaná).
- jestli útvar banky (pobočka) používá vlastní zdroje ke krytí vlastních obchodních potřeb a zda přerozdělováním pouze dokrývá nedostatek svých primárních zdrojů (netto metoda) nebo zda odevzdává útvaru treasury veškeré získané zdroje a na všechny svoje aktivní obchody opět od treasury zdroje dostává.
 
Nejpoužívanější metody oceňování zdrojů jsou:
- jednoduchý pool, kdy všechny volné zdroje jsou soustřeďovány v jednom poolu. Tyto zdroje jsou vykupovány i přidělovány za jednu sazbu, která se mění podle potřeb banky. Přeceňovány jsou také zdroje dříve poskytnuté. Není rozlišována časová struktura úvěrů (krátkodobé, střednědobé nebo dlouhodobé), které jsou získanými zdroji kryty. Jedinou výhodou jednoduchého poolu je jeho jednoduchost. Mezi jeho nevýhody patří např. že: 
1. neodráží časovou strukturu a hodnotu peněz, 
2. neumožňuje měřit ziskovost jednotlivých obchodů, ale jenom poolu jako celku nebo že 
3. úrokovou sazbu nelze rozložit na rizikovou a na bezrizikovou složku.
 
- vícenásobný pool rozlišuje peněžní zdroje z časového hlediska a podle měn. Každý pool má stanovenu zvláštní vnitrobankovní  úrokovou sazbu, což  umožňuje rozlišovat časovou hodnotu peněz.
- metoda přiřazování finančních zdrojů konkrétnímu obchodnímu případu umožňuje stanovit úrokové rozpětí mezi obchodem a jeho zdrojem úrokové rozpětí a riziko změny úrokové sazby tak přenést na treasury.
 
Vnitrobankovní úrokové sazby jsou pro konkrétní časové období určovány vnitrobankovní úrokovou křivkou, která odráží náklady příležitosti.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.