« Zpět

TPA Horwath: zpráva o vývoji akvizic a fúzí v roce 2013

| 24. ledna 2014 - 12:04 | Zprávy

České firmy pokračují v trendu nákupu společností na českém trhu i v zahraničí. Podle poradenské společnosti TPA Horwath došlo v roce 2013 k nárůstu oznámených akvizičních transakcí o 49 % oproti roku 2012. Pokračuje také trend akvizic realizovaných společnostmi s českými vlastníky, a to jak na domácím trhu, tak v zahraničí. Nejčastěji probíhaly tyto transakce v odvětví průmyslových produktů a služeb, v energetice a zajímavostí byly transakce na mediálním trhu a ve finančním sektoru.

Podle odborníků TPA Horwath je tento výrazný nárůst důsledkem několika faktorů. „Jednak je stále významný počet transakcí motivován věkem původních zakladatelů a nemožností převzetí vlastnictví a řízení firem v rámci rodiny nebo profesionálního managementu,“ vyjmenovává Igor Mesenský, partner TPA Horwath. V řadě případů došlo ke sladění cenových očekávání prodávajících a nabídek kupujících, do kterých se promítly pozitivní hospodářské výsledky na straně prodávaných společností. A zároveň lehce optimistické ekonomické prognózy do budoucna umožňovaly investorům nabídnout zajímavé kupní ceny.
 
Vliv na vyšší počet transakcí měla i aktivita private equity investorů, např. fondů Genesis, Onyx Capital, Riverside apod., a také odchod významných zahraničních společností z České republiky, kdy např. španělská Telefónica O2 prodala místního operátora, francouzská DANONE prodala benešovský závod, rakouské AVE prodalo business v několika zemích střední a východní Evropy či TTS Tooltechnic Systems prodala českou společnost TTS Polak. V současné době zahraniční vlastník prodává společnost Vitana.
 
„Nezanedbatelný podíl má také aktivita domácích investorů. Firmy vlastněné českými vlastníky nakupovaly a nakupují jak na domácím trhu, tak v zahraničí. Pro řadu firem je už český trh malý a mají manažerské i finanční zdroje pro expanzi a je pozitivní, že do akvizic se v poslední době zapojují již i středně velké české společnosti,“ uvedl další významný faktor Igor Mesenský.
 
 
Pozn. Data 2005-2013 vždy leden až prosinec
Zdroj: TPA Horwath Corporate Finance, Merger&Market monitorující transakce s velikostí USD 5 mil. a vyšší
 
K realizaci transakcí došlo nejčastěji v méně cyklických oborech – v průmyslových produktech a službách a také v energetice. Silnou akviziční vlnou prošel vloni tuzemský mediální trh, kdy bylo celkem oznámeno šest transakcí. Zajímavostí jsou pro loňský rok čtyři realizované transakce ve finančním sektoru, kde přitom v předchozích letech takováto aktivita nebyla. Naopak překvapením není stále nízký zájem o sektor stavebnictví.
 
 
Zdroj: TPA Horwath Corporate Finance, Merger&Market monitorující transakce s velikostí USD 5 mil. a vyšší
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.