« Zpět

Top-Pojištění.cz: Povinné ručení zdraží průměrně o 7 pct

| 30. října 2008 - 12:09 | Zprávy

Řidiči, kteří v tomto roce nezpůsobili dopravní nehodu, budou v průměru platit příští rok za povinné ručení o dvě procenta víc než letos. Zaplatí tak navíc desítky korun ročně. Pojišťovny v průměru zvyšovaly základní sazby o sedm procent. Za jízdu bez nehody dostávají řidiči každý rok pětiprocentní bonus.

Některé pojišťovny navíc klientům nabídly další mimořádný bonus. Řekl to Pavel Ronovský, jednatel portálu Top-Pojištění.cz, který zveřejnil přehled sazeb povinného ručení pro rok 2009.

"Většině řidičů se tedy sazby zvýší a ani vyšší pětiprocentní bonus toto navýšení nepokryje," uvedl Ronovský. U pojišťoven Triglav a Wüstenrot činí podle něj dva roky maximální možná výše bonusu 60 procent, u ostatních je to pak 45 procent plus akční bonusy pro dobré řidiče mezi pěti až 15 procenty.

Pojišťovny zveřejňují ceny povinného ručení v těchto dnech. Původně monopolní systém se přeměnil na povinné smluvní pojištění a také většina smluv je rozprostřena do celého roku. "Zhruba 25 procent motoristů se může do 20. listopadu rozmyslet, zda budou pokračovat od 1. ledna 2009 u své pojišťovny, nebo svoji současnou pojistku vypoví a přejdou k pojišťovně jiné," informoval Ronovský.

V letošním roce zahájily prodej povinného ručení Hasičská vzájemná pojišťovna, pojišťovna AXA a Slavia pojišťovna, takže toto pojištění poskytuje již 13 pojišťoven. Většina pojišťoven už nyní takzvaně segmentuje, tedy stanovuje sazby podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru nebo dalších kritérií. Od letošního podzimu takto rozlišuje klienty i největší hráč na trhu, Česká pojišťovna. Jedinými pojišťovnami, které nepoužívají segmentační kritéria, tak jsou pojišťovny Kooperativa a Triglav. Porovnání nabídek pojišťoven se tak stává pro normální motoristy více nepřehledné, podotkl Ronovský.

Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, stoupl v letošním prvním pololetí o 148.000 na 6,145 milionu aut. Velké přesuny klientů mezi pojišťovnami se ani letos nekonaly. Domácí pojišťovny zaznamenaly v prvním pololetí roku poměrně výrazný meziroční nárůst škod v povinném ručení. Tento údaj je přitom jedním z faktorů ovlivňujících sazby povinného ručení.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.