« Zpět

Střední Evropa letos poroste rychleji

| 13. října 2014 - 12:26 | Zprávy

Podle nejnovější studie Raiffeisen Bank International (RBI) země střední Evropy porostou slušným tempem, ale naopak tomu bude ve východní Evropě. Střední Evropa letos poroste o 3 %, zato v Rusku a na Ukrajině vypukne recese. Zklamáním je rovněž vývoj v Rakousku.

„Ve střední a východní Evropě letos vidíme smíšený obrázek. Ve střední Evropě zůstává růst poměrně robustní a očekáváme růst tohoto regionu o tři procenta v letošním i příštím roce,“ uvádí hlavní ekonom Raiffeisen Bank International Peter Brezinschek. RBI prognózu pro Českou republiku nemění oproti té předešlé a nechává ji na 2,6 %. Podle studie ekonomiky střední Evropy porostou o něco rychleji. Avšak nepříliš pozitivní vývoj hlásí Rakousko, kde je ekonomická nálada slabší než v hlavních zemích eurozóny a v letošním roce poroste tamní ekonomika méně než o procento.
 
Ekonomika Ukrajiny se propadne o sedm procent
RBI snížila odhad růstu ruské a ukrajinské ekonomiky, protože výhled pro obě země zůstává velmi nejistý. Ruská ekonomika by tak letos měla klesnout o 0,3 % a příští rok o dalších 0,5 %. „Ukrajina pak musí reorganizovat celou strukturu ekonomiky. Letos se podle našich odhadů ekonomika Ukrajiny propadne o sedm procent a v roce 2015 o další dvě procenta,“ tvrdí Peter Brezinschek.
 
Pokles ekonomiky i v jihovýchodní Evropě
RBI snížila odhad růstu HDP v Rumunsku z dosavadních 3,5 % na 2 %. V Chorvatsku se ani příští rok, už posedmé v řadě, nepodaří vrátit k růstu. Peter Brezinschek vysvětlil, že: „Na většinu zemí v regionu má slabší než očekávané oživení eurozóny větší dopad než narušení obchodních vztahů s Ruskem“.
Raiffeisen Bank, RBI, ekonomika, střední a východní Evropa, Rusko, Ukrajina
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.