« Zpět

Zájem o úvěry ze spoření klesl

| 10. května 2010 - 9:32 | Zprávy | Stavební spoření

Za leden až duben letošního roku stavební spořitelny poskytly o tři procenta méně úvěrů než vloni. Zájem lidí o stavební spoření v dubnu výrazně ochladl, a to i přes snahu tuzemských spořitelen nalákat nové klienty na zvýhodněné nabídky. Lidé si minulý měsíc nejen méně půjčovali, ale neměli zájem si ani navyšovat cílové částky svých účtů.


Ještě v prvním čtvrtletí přitom objem poskytnutých úvěrů meziročně narostl o čtyři procenta. Pak ovšem přišel duben, a meziroční růst se opět změnil v pokles. Za první čtyři měsíce se tak trh stavebního spoření propadl o tři procenta. Od ledna do dubna české stavební spořitelny poskytly úvěry za více než 19,6 miliardy korun.
„K tomuto výsledku přispěly dva faktory. Jednak to byl úvěrově slabší letošní duben a pak také mírné oživení, které začalo vloni ve druhém čtvrtletí,“ vysvětlil tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Jiří Šedivý.
Vybírejte stavební spoření z nabídky zde
Podle něj lze v letošním roce v nejlepším případě očekávat co do objemu úvěrů ze stavebního spoření výsledky srovnatelné s uplynulým rokem. „Stavební spořitelny nejsou nucené poskytovat klientům úvěry za každou cenu, a to se musí ve statistikách odrazit,“ upozornil Šedivý.
Stavební spořitelny mají podle něj již „velmi slušnou proúvěrovanost“, to znamená vyšší podíl úvěrů vůči vkladům. V rámci celého trhu se tento ukazatel pohybuje okolo 65 procent. „Některé spořitelny ale mají tento poměr na úrovni 80 procent,“ dodal Šedivý.
Spousta slev a lákadel Meziroční pokles v objemu poskytnutých úvěrů za první třetinu letošního roku spořitelny vykázaly i navzdory četným slevám a nejrůznějším výhodám, jež klientům v případě půjček na bydlení nabízejí.
Například do konce června je možné zdarma uzavřít smlouvu u Modré pyramidy stavební spořitelny. Pro nejmenší nabízí spořitelna bezplatně smlouvy až do konce letošního září.
Do konce měsíce června nabízí výhodu v případě úvěrování i Českomoravská stavební spořitelna. V jejím případě se jedná o bezplatné překlenovací úvěry u žadatelů o refinancování půjček.
Během května a června mohou smlouvu o stavebním spoření zdarma získat také klienti do 15 let v případě Stavební spořitelny České spořitelny.
Spořitelna Wüstenrot nabízí uzavření smlouvy bez poplatku do konce letošního května.
Tahounem úvěrového trhu zůstává Raiffeisen stavební spořitelna s nárůstem objemu úvěrů téměř o polovinu. Růst zaznamenala i Wüstenrot stavební spořitelna (zhruba o 21 procent). Ostatním spořitelnám úvěrové obchody poklesly. Za celý loňský rok přitom stavební spořitelny poskytly úvěry za 66,4 miliardy korun, což znamenalo meziroční pokles o 11 procent. Uzavřely zhruba 887 tisíc smluv včetně navýšení cílové částky, přičemž předloni to bylo přes milion smluv.
Pokles hypoték je ještě větší Hůře než stavební spořitelny ale vloni dopady hypoteční banky, které poskytly úvěry v objemu 74,4 miliardy korun. O rok dříve však rozpůjčovaly 117,3 miliardy korun. Hypoteční banky tak vloni meziročně propadly o více než 36 procent.
Ani v letošním roce se hypotečním bankám zatím příliš nedaří. Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj poskytly za letošní první kvartál úvěry v objemu 16 miliard korun. A to je o 1,8 miliardy korun méně než vloni. Meziroční pokles činí deset procent.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.