« Zpět

Zájem lidí o stavební spoření klesá

| 16. října 2009 - 9:40 | Zprávy | Stavební spoření

Tuzemské stavební spořitelny zažívají horší rok. Nejenže si od nich Češi méně půjčují, ale po pěti letech se snižuje i zájem o spoření. Úvěry ze stavebního spoření klesly za letošní tři čtvrtletí meziročně o 13 procent a od jara klesá i zájem o nové smlouvy. Za prvních devět měsíců lidé uzavřeli zhruba 593 tisíc nových smluv včetně navýšení cílové částky. Loni za stejné období uzavřeli více než 684 tisíc smluv.

Bankovnictví
Úbytek zájmu o nové smlouvy zesílil konkurenční boj na trhu Ministerstvo financí zatím neví, jak hodlá podporu snížit
Tuzemské stavební spořitelny zažívají horší rok. Nejenže si od nich Češi méně půjčují, ale po pěti letech se snižuje i zájem o spoření. Úvěry ze stavebního spoření klesly za letošní tři čtvrtletí meziročně o 13 procent a od jara klesá i zájem o nové smlouvy. Za prvních devět měsíců lidé uzavřeli zhruba 593 tisíc nových smluv včetně navýšení cílové částky. Loni za stejné období uzavřeli více než 684 tisíc smluv.
„Nejistota a obava ze ztráty zaměstnání se podepisuje na menším zájmu o nové smlouvy o spoření. Lidé se více než kdy jindy rozmýšlejí, jestli takový závazek budou schopni utáhnout,“ říká Vladimír Staňura, šéf Českomoravské stavební spořitelny, největší z pětice stavebních spořitelen. Peníze na stavebním spoření lidem díky současné státní podpoře vynášejí zhodnocení kolem 7 procent ročně. Podmínkou je ale šestiletá doba spoření. Při dřívějším výběru lidé o příspěvek přijdou.
Hrozí omezení dotace Nové smlouvy se spořitelnám letos nehrnou, i když nad podporou stavebního spoření se znovu vznáší nejistota. Ministr financí Eduard Janota chtěl omezit výhody stavebního spoření už ve svém úsporném balíčku pro rozpočet na příští rok. Jeho návrh z něj sice vypadl, ale ministr se myšlenky nevzdává. Výhody stavebního spoření se chystá snížit v další fázi ozdravování státních financí, a to od roku 2011.
„Nijak interně se o tom zatím nebavíme, zaměřujeme se na státní rozpočet na příští rok. Snížení příspěvku s retroaktivní platností, to bylo v prvním návrhu. Co bude obsahem nových návrhů, to v tuto chvíli nevím,“ řekla včera HN Klára Hájková, náměstkyně ministra financí.
Janota se tento měsíc vyjádřil, že by chtěl na jaře přijít s druhým úsporným balíčkem, ve kterém by chtěl snížit například povinné sociální výdaje státu a příspěvek na stavební spoření.
Jeho záměr má podporu i guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy. „Obecně podpora jednoho sektoru či produktu pokřivuje trh. Určitě stojí za to se o tom bavit, případně podporu omezit a zároveň tím ušetřit. Ale je potřeba brát zřetel na to, že existuje nějaký závazek státu,“ řekl minulý týden HN Tůma.
V minulosti debaty o omezení státní podpory přivedly do spořitelen rekordní počet klientů. „Obvykle to tak je, tentokrát ale lidé zatím váhají. Většina lidí ale uzavírá nové smlouvy až v prosinci. Uvidíme, jak na diskusi kolem stavebního spoření budou klienti nakonec reagovat,“ uvedl Staňura.
Podpora spoření se už jednou kvůli velkým výdajům státu měnila. Po několikaletých diskusích se v roce 2004 příspěvek na spoření snížil z maximálních čtyř a půl tisíce na tři tisíce korun a doba povinného spoření pro získání příspěvku se prodloužila z pěti na šest let. Státní rozpočet to ale vyšlo draho. Kdo mohl, uzavíral výhodnější smlouvy do „zásoby“. Před změnou v roce 2003 lidé uzavřeli dva a půl milionu nových smluv, v dalším roce to bylo necelých 320 tisíc.
Místo očekávané úspory náklady státu na spoření vzrostly. Státní dotace v minulých letech dosahovala v průměru 15 miliard korun a vloni přesáhla 14 miliard korun. Právě proto Janota chce změny ve spoření, které by řešily problém vysokých nákladů na existující smlouvy, ale konkrétní návrhy ministr i jeho spolupracovníci drží „pod pokličkou“.
Snahy rozetnout tento začarovaný kruh působí ale na stavební spořitelny jako červený hadr na býka. Podle nich taková retroaktivita možná není a existuje už nález Ústavního soudu, který to znemožňuje. „Když smlouva platí, tak musí platit i s podmínkami dohodnutými při jejím uzavření. Víme, že ministerstvo financí takto uvažuje, ale podle právních výkladů, které máme k dispozici, takový zásah státu možný není,“ říká s tím, že takové snahy by zřejmě skončily u soudu.
Letošní úbytek nových smluv zesílil konkurenční boj o klienty. Tradiční předvánoční kampaně spustily ve velkém už o měsíc dřív. Díky nabízeným bonusům mají noví klienti část nebo celý poplatek za uzavření smlouvy zdarma. Ten je standardně 1 procento z cílové částky. Spořitelny loví nové klienty všemi možnými způsoby. Například Raiffeisen začala nabízet nové smlouvy v COOP prodejnách na severní Moravě.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.