« Zpět

Význam stavebních spořitelen pro ekonomiku státu roste

| 15. dubna 2010 - 11:08 | Zprávy | Stavební spoření

Manfred Koller, místopředseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny, nejvýkonnější na našem trhu: Myslím, že finanční a ekonomické krize přivedla klienty k tomu, že dnes mnohem více než dříve upřednostňují jistotu a dlouhodobě fixovanou úrokovou sazbu. Pravděpodobně z tohoto důvodu naše úvěrové obchody letos tak kvetou. Není to pro nás ale až takovým překvapením, je to trend posledních měsíců.

Manfred Koller, místopředseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny, nejvýkonnější na našem trhu  
* Letošní rok začal pro Českomoravskou stavební spořitelnu velmi dobře. Překvapil vás pokračující růst úvěrů ze stavebního spoření a čím si velký zájem klientů vysvětlujete?
 Myslím, že finanční a ekonomické krize přivedla klienty k tomu, že dnes mnohem více než dříve upřednostňují jistotu a dlouhodobě fixovanou úrokovou sazbu. Pravděpodobně z tohoto důvodu naše úvěrové obchody letos tak kvetou. Není to pro nás ale až takovým překvapením, je to trend posledních měsíců.
* Trh s byty prochází velkou stagnací a situace se mnoho nezlepší. Myslíte, že ceny bytů půjdou letos ještě dolů? Jak celkově vidíte nejbližší budoucnost trhu s byty a vaši pozici?
 Trh s byty stagnuje, ale to se netýká jen Česka, například v Německu je situace ještě extrémnější. A důvod stagnace? Za prvé je to zmiňovaná ekonomická krize. Za druhé to, že v posledních letech jsme v České republice zažívali velmi vysoký růst cen bytů. A tato kombinace, hospodářská krize s vysokou cenou, je důvodem, proč se toho zrovna teď na trhu moc neděje. Je přitom v této době velmi těžké odhadovat vývoj. Na trhu je možno momentálně pozorovat snižování cen. Část bytů se neprodává, jenom se pronajímají a dílem zůstávají byty prázdné, nikdo je nechce.
* V čem je stavební spoření jako produkt v této době pro klienty přitažlivé?
 V současnosti je stavební spoření velmi atraktivní. Základní úroková sazba ČNB se v Česku nachází na historicky nejnižší úrovni. Stavební spoření tak představuje vůbec nejatraktivnější formu ukládání peněz. Aktuálně k tomu máme pro nové klienty skvělou nabídku, smlouvu zdarma. Také ke stávajícím klientům směřujeme jedinečnou nabídku prostřednictvím našich directmarketingových akcí.
* Myslíte si, že stavební spoření a stavební spořitelny samy splnily očekávání, s nimiž ne tak dávno na tehdy zcela nedotčený český trh přišly?
 Ano, stavební spořitelny toto očekávání naplňují. Za prvé to potvrzuje velká obliba stavebního spoření. Jen málo produktů dosáhlo na trhu během tak krátké doby srovnatelného úspěchu. Zároveň je zřejmé, co stavební spořitelny dokázaly, jak zásadní je jejich příspěvek financování bydlení. Význam stavebních spořitelen pro ekonomiku státu roste, což potvrzuje i výkon, který právě za současné situace odvádějí. Stavební spoření opravdu své poslání plní.
* Pro rozmach stavebního spoření je klíčová podpora státu. Nyní chce opět stát na stavebním spoření výrazně šetřit. Jaké argumenty byste proti tomu postavil?
 Podívejme se na situaci, kdy chtěl stát ušetřit a opravdu na snížení státní podpory došlo. Náklady v následujících šesti letech byly přitom vyšší než v roce 2003, kdy se o snížení státní podpory rozhodovalo. Stavební spořitelny jsou dnes zásadní součástí trhu financování bydlení a plní přesně to, co se od nich očekávalo a co bylo vyjádřeno přijetím zákona o stavebním spoření. Domnívám se, že měnit něco za takové situace na podpoře pro bydlení by byl chybný krok. Že se o státní podpoře diskutuje, je důležité. Stát vyplácí nemalé prostředky, k tomu je však třeba dodat, že náklady na státní podporu se rok od roku snižují.
* Stavební spořitelny také procházejí vývojem. Vaše spořitelna je na špici, pokud jde o poskytování širokého okruhu finančních služeb vedle produktů stavebního spoření. Do jakých oblastí hodláte své aktivity rozšiřovat a co vás k tomu vede?
 Zaměřujeme se na čtyři obchodní pole. Prvním je financování bydlení. Naše portfolio zahrnuje všechny produkty, které jsou pro tuto oblast podstatné. V druhém obchodním poli jde o zhodnocování úspor a investování. Sem patří i naše podílové fondy. Třetí obchodní pole se dotýká velmi důležité oblasti zajištění na stáří. Právě zde bude muset stát v nejbližších letech hodně změnit. Další oblast, kde chceme být aktivní, tvoří standardní bankovní produkty, které k naší produktové nabídce rozhodně patří. Ve všech čtyřech obchodních polích jsme aktivní a chceme se v nich dále profilovat.
* Velký objem obchodů se v poslední době přesunuje na přeúvěrování. Nedaly by se některé příčiny, které k přeúvěrování vedou, odstranit již ve smlouvách a jak vidíte další vývoj v oblasti refinancování úvěrů.
 I v tomto obchodě by měl fungovat a také funguje reálný trh a obsah smluv tomu odpovídá. Hypoteční úvěry na bydlení se v ČR sjednávaly s relativně krátkou fixací úrokových sazeb. To je určitě důvodem, proč trh refinancování nabývá na významu. Krátkodobá fixace úrokových sazeb byla správná v době, kdy šly úrokové sazby dolů. Dnes úrokové sazby nabírají opačný trend. A protože se dlouhodobě zvyšují, tak by právě teď mělo být pro klienty zajímavé získat garantovanou, pevnou úrokovou sazbu. Ideálně na celou dobu trvání úvěrového případu. Tak atraktivní jako dnes však úrokové sazby dlouho nebudou.
* Připravujete pro tento rok nějaké nové produkty, na co se chcete letos zaměřit a jakých výsledků byste chtěli v letošním roce dosáhnout?
 Pokud jde o smlouvu o stavebním spoření, tak jsme limitováni jejím základním nastavením. Využíváme však produktových variant a vybraným skupinám předkládáme specifické nabídky, jakou je dnes například smlouva zdarma. A další produkty z naší nabídky, které na stavební spoření a jeho úvěry navazují? Také zde pracujeme na novinkách, ale bylo by předčasné hovořit o podrobnostech. S novinkami určitě přijdeme.
* Co znamená pro Českomoravskou stavební spořitelnu účast v soutěži Zlatá koruna a zúčastníte se této soutěže i letos?
 Ohlasy veřejnosti svědčí o tom, že Zlatá koruna je uznávanou prestižní soutěží. A my jsme opravdu pyšní na to, že si právě v této soutěži připisujeme v posledních letech opakovaně vítězství. Využíváme toho v naší komunikaci, v naší reklamě a prezentujeme ocenění na veřejnosti. Účast ve Zlaté koruně je pro nás samozřejmostí.
***
Manfred Koller (52), místopředseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny, vystudoval podnikovou ekonomii na vysoké odborné škole v Heilbronnu. Profesionální dráhu spojil s největší evropskou stavební spořitelnou, německou Bausparkasse Schwabisch Hall. V letech 1999 až 2000 byl také ve vedení maďarské stavební spořitelny Fundamenta. Od roku 2001 je členem dozorčí rady Bausparkasse Schwabisch Hall. Ve vedení ČMSS je od ledna 2003.
 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.