« Zpět

Úvěrů ze spoření bude méně

| 24. září 2010 - 10:11 | Zprávy | Stavební spoření

Financovat koupi či renovaci bydlení zvýhodněným úvěrem od stavební spořitelny může být již brzy mnohem těžší než dnes. Spořitelny kvůli vládním omezením v systému stavebního spoření budou mít méně peněz na půjčky. Opoziční politické strany chtějí návrh napadnout u soudu, spořitelny zatím vyčkávají. Změny ve stavebním spoření schválila vláda na nočním jednání ze středy na čtvrtek.

Stavební spořitelny čekají úbytek nových klientů, nalákat zpět je chtějí reklamou a novými produkty


Podle návrhu by se měl státní příspěvek za letošní rok danit 50 procenty, a to u všech smluv o stavebním spoření. Pro následující léta vláda počítá se snížením státního příspěvku ze současných maximálních tří tisíc korun na dva tisíce korun. Navíc se budou nově danit i úroky ze stavebního spoření včetně bonusových.
„Realizace vládou navržených opatření znamená do budoucna především snížení schopnosti stavebních spořitelen poskytovat úvěry na bydlení v takových počtech či objemech jako dnes,“ řekl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.
To potvrzují i jednotlivé spořitelny. „Nově nastavené podmínky jsou méně atraktivní a klienti na to budou jistě reagovat. Teoreticky se skutečně může stát, že by se snížil objem finančních prostředků ve správě spořitelen,“ řekl marketingový ředitel ČMSS Rostislav Trávníček. Ten ale nepředpokládá, že by v reakci na změny v podmínkách stavebního spoření měli klienti uskutečňovat masové výběry, a tím skokově snížit objem peněz.
„Někteří klienti zřejmě odejdou, příliv nových klientů zřejmě nebude tak velký, jak jsme byli zvyklí v minulých letech, ale systém by měl zůstat funkční,“ řekla Hana Vaněčková, mluvčí stavební spořitelny Modrá pyramida. Spořitelny se shodují v tom, že i přes zdanění a snížení státní podpory bude stavební spoření dostatečně atraktivní pro klienty, aby v něm pokračovali nebo si zakládali nové. „Efektivní zúročení již nebude 6,5 až 7 procent, ale třeba jen 3,5 až 4 procenta. Přesto by v systému mělo zůstat dost spořících klientů,“ řekla Vaněčková. S tím souhlasí i Trávníček. Spořitelny se navíc budou snažit nalákat nové klienty na jinak zvýhodněné stavební spoření. „Pro nejbližší měsíce chystáme produktové inovace. Stavební spoření podpoříme i marketingovou kampaní,“ řekl Trávníček. Novinky v této oblasti chystá i Modrá pyramida.
Podle spořitelen by hlubším zásekem do systému bylo uvažované zavedení účelovosti, tedy podmínka určující, že stavební spoření může být použito pouze na bydlení. „Proto, aby systém mohl fungovat, potřebuje takzvané přátelské klienty, tedy lidi, kteří si jen spoří. Bez nich by systém měl problémy s financováním,“ řekl Trávníček.
Na tento potenciální problém upozornila ve Zprávě o finanční stabilitě Česká národní banka. Podle ní totiž podíl vkladů se splatností tři měsíce, tedy ukončené smlouvy, které mohou klienti ukončit a nepřijít o výhody, činí již 70 procent. V polovině června přitom proúvěrovanost stavebních spořitelen činila v průměru 66,5 procenta. Tato úroveň se tak již nebezpečně blíží rizikové hranici, kdy by spořitelnám mohly dojít peníze, pokud lidé začnou masivně vybírat vklady z doběhlých smluv.
Vládní návrh o změnách ve stavebním spoření chce ČSSD pro jeho retroaktivitu napadnout u soudu. Podporu tomuto návrhu zvažují i komunističtí poslanci. Spořitelny zatím žalobu neplánují.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.