« Zpět

Systém stavebního spoření je stabilní a funkční

| 18. září 2008 - 15:28 | Zprávy | Stavební spoření

Liška je dnes s velkým náskokem největší stavební spořitelnou v České republice, největším poskytovatelem úvěrů na bydlení a také se dá říci, že se po patnácti letech stala největším poskytovatelem finančních služeb.

ČLEN PŘEDSTAVENSTVA ČESKOMORAVSKÉ STAVEBNÍ SPOŘITELNY MANFRED KOLLER:

* Liška vstoupila na český trh před patnácti lety. Čím je nyní?

Liška našim klientům přináší mnoho pozitivních věcí, v ČR je vnímána velice kladně, skoro každý ji zná.

* Čeho si z těchto skutečností vážíte nejvíce?

Že jsme během této krátké doby získali dva milióny klientů. Osobně si také vážím velice silné motivace našich spolupracovníků, bez nichž bychom tyto výkony nikdy nezvládli.

* V uplynulých patnácti letech prošlo stavební spoření několika cykly. Mohl byste je stručně postihnout?

Na začátku bylo stavební spoření, jehož poslání je už vlastně obsaženo v jeho názvu. Zprvu však bylo pokládáno pouze za spořicí produkt. Potom přišla doba, kdy se stavební spoření stávalo produktem pro malé renovace bytů. Dnes je stavební spoření určeno pro veškeré bytové financování, kdy současně víte, jak bude při splácení úvěrů měsíc co měsíc, až do konce splatnosti, vypadat vaše úvěrové zatížení. To je základní myšlenka stavebního spoření, a proto také stát státní podporu zaváděl. A myslím, že dnes dělá dobré obchody.

* Z vaší patnáctileté bilance – poskytli jste téměř 704 tisíc úvěrů v hodnotě 174,3 miliardy korun, uzavřeli na 5468 tisíc smluv s celkovou cílovou částkou přes 1049 miliard korun. Co z toho nejvíce oceňujete?

Oceňuji vše, čeho jsme dosáhli. Už z toho je zřejmé, jak je důležité stavební spoření pro financování bydlení. Jsou to peníze, které dáváme k dispozici do bytové výstavby, je to také důležitá součást české ekonomiky. Často se mě lidé ptají na aktuální vývoj hypotečního trhu v Americe, který existoval jako konkurenční systém ke stavebnímu spoření. A právě v posledních dnech se ukázalo, že tím, že stát musel převzít oba největší americké subjekty hypotečního financování, tento systém v podstatě ztroskotal. A také se ukázalo, že český stát učinil správné rozhodnutí, když se rozhodl pro klasické stavební spoření. Pro kolektivní systém, kde je klient motivován k tomu, aby dlouhodobě spořil a aby si také bral úvěr na řešení bytových potřeb.

* To je aktuální sdělení i v souvislosti s tím, že se nyní opět objevují úvahy o další revizi systému stavebního spoření především ve vztahu ke státní podpoře. Váš názor?

Nemovitostní krize v USA a dalších zemích v plné míře odhalila problémy anglosaského způsobu hypotečního financování. Naproti tomu systém uplatněný v ČR je stabilní a plně funkční. Jedním z jeho pilířů je stavební spoření. Lidé díky úsporám a úvěrům řeší bez obav z dopadů výkyvů ekonomiky své bytové potřeby. Objemy poskytovaných úvěrů rostou, stavební spoření plní svou funkci. Je překvapivé, že právě za této situace se objevují úvahy jdoucí proti funkčnosti i stabilitě tohoto systému.

* Patnáct let skončilo, další vize pro Lišku?

Svoji pozici největšího poskytovatele úvěrů na bydlení chceme dále rozšiřovat. Také se chceme stát největším specialistou pro zajištění na stáří, specialistou na vše, co navazuje na stavební spoření. A proto jsme do nabídky zahrnuli další produkty. Systematicky pracujeme na tom, aby naši spolupracovníci byli vybaveni jako mobilní banka. Ostatně naši spolupracovníci už v České republice takovou bankou jsou, tedy bankou, která přináší klientovi produkty až domů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.