« Zpět

Stavebním spořitelnám se daří, letos už půjčily přes 14 miliard

| 9. dubna 2010 - 9:49 | Zprávy | Stavební spoření

Zájem o půjčky stavebních spořitelen přes pokračují krizi na nemovitostním trhu oživuje a spořitelnám se daří víc půjčovat. Potvrzují to výsledky bank od počátku letošního roku. Za první čtvrtletí stavební spořitelny půjčily lidem 14,05 miliardy korun, což v meziročním srovnání znamená nárůst o 4,5 procenta. V samotném březnu pětice tuzemských stavebních spořitelen poskytla celkem úvěry za 5,686 miliardy korun. Celý trh tak narostl o 2,7 procenta.

Banky
Stavební spořitelny těží z pořádkumilovnosti Čechů.
Opravy bytů a domů lidé přestali odkládat

„Stavební spořitelny těží z toho, že lidé sice odsouvají nákup nového bydlení, protože se obávají ztráty zaměstnání a nejistých příjmů. Ale opravu střechy nebo rekonstrukce svého bydlení odkládat nemohou a ani nechtějí“ říká Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. Podle něj oživení bude pokračovat i v dalších měsících roku a v konečném součtu by úvěry celoročně zaznamenají mírný růst.
Vyberte si stavební spoření zde
Vloni úvěry ze stavebního spoření propadly zhruba o desetinu na 65,7 miliardy korun, i tak ale už šlapalyna paty hypotékám. Představitelé stavebních spořitelen přitom dávají najevo, že letošní poměr nových úvěrů na bydlení by se mohl dokonce obrátit v jejich prospěch.
„Nabízíme relativně výhodné úroky. Zároveň sílí zájem lidí přeúvěrovat hypotéku půjčkou ze stavebního spoření v situaci, kdy jim končí fixace. A máme také silný kmen klientů, kteří s námi spoří dlouhodobě a můžeme jim úvěry nabízet. Stavební spořitelny letos poskytnout větší objem úvěrů než hypoteční banky,“ míní Manfred Koller, místopředseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny. Podle jeho odhadu hypotéky letos zaznamenají další propad.
Výsledky hypotečních bank ještě známé nejsou, za první dva měsíce ale trh zaznamenal dvouciferné propady. Banky proto začaly zlevňovat a minimální úrok je už kolem čtyř a půl procenta Podle bankéřů se ale zatím trh nerozhýbal. „Mírné oživení poptávky čekáme spíše v druhé polovině roku,“ říká Radko Belada z Komerční banky, která například snížila úroky na 4,65 procenta.
o více než roce včera přišla s akční nabídkou i Česká spořitelna. Úvěr s pětiletou fixací a minimální splatností 20 let nabízí o 0,2 procenta levněji, a to od 4,49 procenta. Jde o typ hypotéky, který spořitelna zavedla v září. Klient na nich získá slevu ve výši jednoho procentního bodu na polovinu úvěru. Musí si ale koupit pojištění a nesmí odejít k jiné bance.
Na trhu jsou i hypotéky s aktuální pohyblivou sazbou pod 4 procenta od UniCredit Bank a Oberbank.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.