« Zpět

Stavební spořitelny půjčily v roce 2009 o 66 miliard méně

| 22. ledna 2010 - 10:33 | Zprávy | Stavební spoření

Žádné překvapení. Úvěry ze stavebního spoření poklesly v minulém roce oproti roku 2008 o 11 %. Vzhledem k tomu, že rok 2008 byl rekordní a minulý rok ve znamení krize, nejde o krizová čísla. S ohledem na průběžné měsíční údaje nejsou celkové roční výsledky překvapením. 

Žádné překvapení. Úvěry ze stavebního spoření poklesly v minulém roce oproti roku 2008 o 11 %. Vzhledem k tomu, že rok 2008 byl rekordní a minulý rok ve znamení krize, nejde o krizová čísla. S ohledem na průběžné měsíční údaje nejsou celkové roční výsledky překvapením. Pokles úvěrových obchodů o 11 procent oproti velmi úspěšnému roku 2008 považujeme za dílčí úspěch stavebního spoření ve složitých podmínkách hospodářské recese, uvedl pro ČTK tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.
Velké rozdíly jsou mezi jednotlivými stavebními spořitelnami. Zatímco Stavební spořitelna České spořitelny poskytla úvěry o zhruba polovičním objemu roku 2008, stavební spořitelny Wüstenrot a Raiffeisen vykázaly nárůst.
Hledáte informace o stavebním spoření?
Porovnejte nabídky stavebních spořitelen
Zájem o stavební spoření v loňském roce celkově poklesl. Stavební spořitelny uzavřely loni cca 887 tisíc smluv (včetně navýšení cílové částky). V roce 2008 to bylo přes milion smluv. Počet nových smluv oproti 2008 navýšily jen spořitelny Modrá pyramida a Wüstenrot.
A výhled na rok 2010? Poptávka po stavebním spoření by se neměla příliš měnit také proto, že českému bytovému fondu chybí podle dostupných údajů stále ještě asi 500 miliard korun k dosažení kvalitního standardu bydlení, uvedl Šedivý.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.