« Zpět

Stavební spořitelny půjčily do května 25,3 mld. Kč,meziročně méně

| 14. června 2010 - 10:05 | Zprávy | Stavební spoření

Stavební spořitelny poskytly letos ke konci května úvěry za 25,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o 3,4 procenta. Vyplývá to z údajů tuzemských stavebních spořitelen. Stejně tak nižší zájem přetrvává o nové smlouvy o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek. Tahounem úvěrového trhu zůstává Raiffeisen stavební spořitelna s nárůstem objemu úvěrů o téměř polovinu. Růst zaznamenala i Wüstenrot stavební spořitelna. Ostatním spořitelnám úvěrové obchody poklesly. Některé spořitelny se snaží prodej úvěrů i podpořit. Například Modrá pyramida své hypoúvěry nabízí od 10. června s nižší úrokovou sazbou.


Počet nově uzavřených smluv od ledna do května klesl meziročně o zhruba 2400 na zhruba 362.000, cílová částka u nových smluv stoupla o zhruba čtyři miliardy na 111,5 miliardy korun. Cílová částka přitom vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit, nebo půjčit na bydlení. Její výši nelze překročit, ale je možné ji navýšit.
Za celý loňský rok spořitelny poskytly úvěry za 66,4 miliardy korun, což znamenalo pokles o 11 procent. Uzavřely zhruba 887.000 smluv včetně navýšení cílové částky, přičemž předloni to bylo přes milion smluv.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.