« Zpět

Stavební spořitelny na krizi ještě vydělávají

| 24. listopadu 2008 - 12:14 | Zprávy | Stavební spoření

Zatímco hypoteční banky jsou nuceny kvůli finanční krizi šlapat na brzdu a hypotéky buď zdražovat nebo omezovat nejrizikovější typy, stavebních spořitelen se krize téměř netýká. Půjčují totiž jen ty peníze, které si u nich uložili samotní klienti. V tomto ohledu mají stavební spořitelny proti hypotečním bankám výhodu...

Zatímco hypoteční banky jsou nuceny kvůli finanční krizi šlapat na brzdu a hypotéky buď zdražovat nebo omezovat nejrizikovější typy, stavebních spořitelen se krize téměř netýká. Půjčují totiž jen ty peníze, které si u nich uložili samotní klienti.

V tomto ohledu mají stavební spořitelny proti hypotečním bankám výhodu. Spořitelny mají totiž stále dostatek vlastních finančních zdrojů, které půjčují klientům na bydlení. Nemusejí si tak samy půjčovat na bankovním trhu a díky této nezávislosti jsou finanční krizí nedotčeny.

Paradox obchodu s hypotékami

Výsledkem pak je, že zatímco hypoteční banky zaznamenají letos proti loňsku propad, stavební spořitelny půjčí klientům naopak více než vloni. Hypoteční banky v loňském roce půjčily přes 142 miliard korun. Letos se očekává, že i bez ohledu na finanční krizi se tento objem propadne o deset až patnáct procent.
Nějaká další procenta meziročního propadu bude mít na svědomí i finanční krize. Kupříkladu za prvních devět měsíců letošního roku hypoteční banky poskytly půjčky za 90,4 miliardy korun, což je o 15,4 procenta méně než ve stejném období vloni.
V současné době tak v poskytování hypoték dochází k paradoxní situaci. Na jedné straně kvůli krizi banky musejí být opatrnější – omezují nejrizikovější stoprocentní hypotéky (hypotéky, které pokryjí celou odhadní cenu nemovitosti) a zdražují i klasické hypotéky. Na straně druhé si ale banky zase nemohou dovolit podmínky hypoték tolik zhoršovat kvůli klesajícímu zájmu lidí.

Stabilní systém

Naproti tomu stavební spořitelny jsou ve zcela jiné situaci. Vloni poskytly na bydlení úvěry v objemu 74 miliard korun. Letos to může být o 15 až 20 procent více. Podle Asociace českých stavebních spořitelen poskytly spořitelny letos za prvních devět měsíců úvěry na bydlení v objemu 58 miliard korun, což znamená meziroční nárůst 13 procent. Současná situace kolem krize jim ale nahrává, což může objem jejich poskytnutých úvěrů ještě dále zvýšit.
Systém stavebního spoření je jedinečný v možnosti zaručení budoucího úvěru za pevně stanovených podmínek. Taková nabídka je možná mimo jiné i kvůli vysokým bezpečnostním pravidlům úvěrování, na kterých je systém stavebního spoření postaven. Od počátku je to striktní požadavek na zapojení vlastních finančních zdrojů klienta. Pro stabilitu systému je také důležitá podmínka, že řádný úvěr může klient získat nejdříve po dvou letech od vstupu do systému spoření v závislosti na tom, jak hodně a rychle střádá.

Žádný problém s likviditou

Stavební spoření díky tomu, že k úvěrování využívá jenom vklady svých účastníků a úvěry poskytuje opět pouze jen svým klientům, je dokonale zabezpečený systém odolávají téměř jakýmkoliv finančním turbulencím zvenčí. Pro to, aby takový systém dobře fungoval, je třeba zajistit dostatečný příliv peněz – tedy nastavit takové podmínky, aby domácnosti byly motivovány do stavebního spoření vstupovat. O to se stará státní podpora, která je nezbytnou součástí stavebního spoření. Finanční podpora je proto zcela klíčovým motivem i stimulem celého systému.
Díky tomuto systému je ve stavebním spoření dostatek peněz pro úvěrování klientů. Stavební spořitelny proto nemají žádný problém s likviditou, jako je tomu v poslední době u některých bank v USA a v Evropě.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.