« Zpět

Stavební spoření zažívá renesanci

| 11. června 2010 - 14:36 | Zprávy | Stavební spoření

Rozhovor s Manfredem Kollerem, místopředsedou představenstva Českomoravské stavební spořitelny


* Tarif Atraktiv s úrokovou sazbou úvěru 3,7% p.a. zvítězil ve Zlaté koruně už potřetí za sebou. Čekali jste takový úspěch?
 Samozřejmě nás velmi těší, že právě tarif Atraktiv opět získal Zlatou korunu, přikládáme vítězství v této prestižní soutěži velký význam. Rád bych také vysvětlil, proč se právě tento tarif těší takové oblibě. Už dnes si totiž naši klienti uzavřením smlouvy o stavebním spoření otevírají dveře k pozdějšímu výhodnému úvěru na bydlení. Klient bude mít nejen naspořeno, ale spořením si vytvoří i nárok na úvěr s ročním úrokem v garantované výši 3,7 procenta. Takový úrok bude zcela bezkonkurenční. A právě proto se dnes klientům přímo nabízí, aby v tarifu Atraktiv začali spořit.
* Proč jsou úvěry ze stavebního spoření pro klienty v poslední době tak atraktivní?
 Pro klienty je rozhodující úroková jistota, díky níž mohou dlouhodobě počítat s nízkou pevnou úrokovou sazbou z úvěru. Stejné poznatky jsou z Německa, kde má stavební spoření mnohem delší historii. Klienti tamějších stavebních spořitelen využívají samozřejmě všech předností stavebního spoření, tzn. jak v úvěrové, tak ve spořicí fázi. A protože jsou úroky z vkladů u ostatních finančních produktů hodně nízko a úročení vkladů u stavebních spořitelen je dnes mimořádně příznivé, tak vklady na účtech účastníků stavebního spoření dosahují rekordní výše. Ale zhodnocení úspor není jediným ani hlavním důvodem velkého zájmu. Zásadní skutečností je, že si klienti smlouvou o stavebním spořením zajišťují dlouhodobě nízkou neměnnou úrokovou sazbu z úvěru. V důsledku toho zažívá stavební spoření renesanci a z ekonomické krize stavební spořitelny vycházejí jako vítězové.
* Změnily se v souvislosti s krizí podmínky pro poskytování překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření?
 Hospodářská krize s sebou vždy přináší nárůst počtu nezaměstnaných. Vysoká nezaměstnanost má pochopitelně vliv na úvěrový trh. Banky jsou vystaveny většímu riziku, splácení úvěrů je pro lidi v době krize složitější. Za poslední rok musely banky přehodnotit svá úvěrová rizika a zohlednit je v ceně, takže úvěry rozhodně nejsou levnější. U úvěrů ze stavebního spoření to ale funguje jinak, protože úrokové sazby u poskytovaných úvěrů nejsou závislé na trhu. Klient má na výhodný úvěr nárok a tento úvěr je pak úročen fixním úrokem. Stavební spoření tedy nebylo vývojem krize výrazně ovlivněno.
* Bude expanze stavebního spoření dále pokračovat, nebo má toto spoření své nejlepší roky už za sebou?
 Pro další roky počítáme opět s růstem, stavební spoření má na trhu v České republice silnou pozici. Trend renesance stavebního spoření je však patrný v celé řadě zemí. V tomto roce vykazuje velké nárůsty trh v Německu. A například v Rakousku uzavřeli vloni nejvíce smluv za celou dobu poskytování stavebního spoření. Po delší době to také bylo více smluv, než kolik se uzavřelo u nás v ČR.
* Jaký vývoj a výsledky vy sami očekáváte v letošním roce?
 Předpokládáme, že letošní výsledky prodeje stavebního spoření budou pozitivní a dosáhneme dalších nárůstů, ostatně první čtyři měsíce pro nás byly růstové. V úvěrové oblasti jsme dokonce překročili naše cíle, ale s odhadem na celý rok musíme vyčkat, co přinesou příští měsíce. Nyní všichni vnímáme to, že celá ekonomika je ovlivněna zvláštními vlivy, které ubírají hospodářství na dynamice. Zažili jsme například extrémně dlouhou zimu, řeckou krizi, krizi evropské měny či povodně. S našimi obchodními výsledky jsme aktuálně velmi spokojeni.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.