« Zpět

Stavební spoření z pohledu Zlaté koruny

| 24. listopadu 2009 - 15:32 | Zprávy | Stavební spoření

Kategorie stavební spoření očima porotců soutěže Zlatá koruna v roce 2009. Produkty v soutěži hodnotí Finanční akademie, kterou tvoří 300 odborníků různého profesního zaměření. Co porotci nejvíce ocenili na vítězných produktech kategorie stavební spoření? ATRAKTIV úvěr 3,7% p.a., který letos získal Zlatou korunu, obhájil své loňské vítězství. Stejně tak letos stříbrná Nízká hyposplátka byla stříbrná i loni. Navíc letos byla také třetí v hlasování o Cenu veřejnosti. Úvěr Družstevní byt získal letos bronzovou korunu také již podruhé, poprvé to bylo v roce 2007.


1. ATRAKTIV úvěr 3,7% p.a. / Českomoravská stavební spořitelna
ATRAKTIV úvěr 3,7 % garantuje výhodnou úrokovou sazbu 3,7 % p. a. po celou dobu trvání úvěru ze stavebního spoření. Nízký je i roční poplatek za vedení úvěrového účtu, který činí jen 290 korun. Popularitu produktu dokládá fakt, že se počet i objem úvěrů ze stavebního spoření v tarifu ATRAKTIV u Českomoravské stavební spořitelny za poslední dva roky zvýšil na čtyřnásobek.
2. Zelený úvěr Nízká hyposplátka/ Raiffeisen stavební spořitelna
Zelený úvěr Nízká hyposplátka je plnohodnotnou alternativou hypotéky. Překlenovacím úvěrem lze zároveň s bydlením financovat pořízení úsporných a ekologických systémů pro vybavení bytu. Zprostředkování ekologického poradenství je součástí nabídky. Úvěr ze stavebního spoření je úročen garantovanou nízkou sazbou 3,5 %, doba splácení je až 23 let.
3. Družstevní byt/ Wüstenrot – stavební spořitelna
Překlenovací úvěr Družstevní byt umožňuje financovat pořízení družstevního bydlení či koupi bytu v rámci privatizace až do výše 2 mil. Kč bez zajištění zástavním právem k nemovitosti. Řeší situaci specifické skupiny klientů, kteří nemohou zajistit úvěr pořizovaným bytem, resp. musí při privatizaci uhradit kupní cenu předem.
Slovo poroty:
* Jaroslava Šindelářová, AFIZ (Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky)
Úvěr ATRAKTIV 3,7 % p.a. považuji za zajímavý hlavně pro jednu z nejnižších úrokových sazeb, kterou si tento úvěr udržuje dlouhodobě již druhým rokem. Produkt je ukázkovým příkladem výhodnosti úvěru ze stavebního spoření na financování bydlení. Porovnáme-li celkové náklady tohoto úvěru s celkovými náklady u hypotečních úvěrů, pak výhody jsou jednoznačně na straně Atraktivu. Uvažuje-li klient již při sjednání smlouvy o získání úvěru a předpokládá, že by ve velmi krátké době mohl naspořit požadovaných 40% z cílové částky a mít tak nárok na řádný úvěr, pak výše úrokové sazby u řádného úvěru ve výši 3,7% p.a. může být pro klienta jedním z rozhodujících momentů.
* Vladimír Nejezchleba, místopředseda rady USF ČR (Unie společností finančního zprostředkování a poradenství České republiky)
Jako představitel odborné veřejnosti jsem nejvíce ocenil vlastnosti produktu Nízká hyposplátka Raiffeisen stavební spořitelny. Oceňuji, že Nízká hyposplátka je postavena tak, aby konkurovala hypotečním úvěrům jak délkou splácení, tak výší měsíčního zatížení. Hlavní předností tohoto produktu  je nízká úroková sazba 3,5 %, která je pevně stanovena po celou dobu splácení. Pokud vezmeme v úvahu splácení závazku na deset a více let v nejistém ekonomickém prostředí s nepříznivým vývojem inflace, je jistota pevné splátky a nízkého úroku  úvěru na bydlení nedocenitelnou předostí. Cílovou skupinou tohoto produktu mohou být zejména mladí lidé financující své první bydlení. Ti nepochybně ocení, že s Nízkou hyposplátkou mohou mnohem lépe finančně plánovat svoji budoucnost.
* Alena Růžková, Byt magazín
Na produktu Družstevní byt nejvíce oceňuji, že přišel u nás s nabídkou zatím dost neobvyklou – půjčkou do výše dvou milionů korun bez zástavy nemovitosti, která je zajištěna jedním či dvěma ručiteli. Úvěr lze splácet až 25 let a k tomu je garantovaná nízká úroková sazba po celou dobu splácení. U prodeje družstevních bytů jde o specifický problém, který tento úvěr řeší. Předmětem prodeje u těchto bytů jsou práva a povinnosti vyplývající z členství v bytovém družstvu, jejichž součástí je i nájem bytu. Tržní hodnota takového družstevního podílu je přitom často rovna ceně bytu kupovaného do osobního vlastnictví. Problémem je, že jednotlivý byt v družstevním vlastnictví nelze dát do zástavy a právě to zejména mladým lidem zavíralo cestu k vysokým úvěrům.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.