« Zpět

Stavební spoření: uspořenou částku se vyplatí ještě zvýšit

| 10. listopadu 2008 - 12:07 | Zprávy | Stavební spoření

Ke konci roku 2008 se o své stavební spoření bude zajímat přibližně milion klientů, kteří začali spořit v roce 2003. Tehdy platily výrazně výhodnější podmínky státní podpory a samy spořitelny nabízely úročení ve výši přibližně 2,5 procenta ročně.

Po pěti letech vázací lhůty mají zákazníci, kteří spoření uzavřeli v roce 2003, naspořeno přibližně 35 procent cílové částky. Ta dosahovala u smluv uzavíraných před pěti lety průměrně 211 000 korun. Vyplývá to ze statistik stavební spořitelny Wüstenrot.
"Možností jak pokračovat ve výhodném spoření v případě dosažení cílové částky je její zvýšení. Střadatel pak může spořit dále, podmínky poskytování státní podpory se přitom nemění," říká Helena Dušková, tisková mluvčí stavební spořitelny Wüstenrot. Pokud střadatelé peníze ještě nepotřebují, mohou dál pokračovat ve spoření až do naspoření cílové částky. Po celou dobu budou platit podmínky původní smlouvy. Tedy původní úrok i státní podpora v maximální výši 4500 korun ročně.
V případě, že zákazníci chtějí naspořené peníze využít, musejí o jejich výplatu požádat svou stavební spořitelnu. Potřebné dokumenty najdou na jejích webových stránkách. Vyplacené peníze potom mohou použít na cokoli. Vzhledem k tomu, že banky omezují poskytování "100procentních" hypoték nebo zvýhodňují žadatele, kteří mají vlastní úspory, je rozumné peníze ze stavebního spoření použít skutečně na financování bydlení. Výhodnou variantou pro majitele stavebního spoření s končící vázací lhůtou může být uzavření smlouvy o úvěru ze stavebního spoření. Výhodnost samotného úvěru záleží na konkrétní úrokové sazbě, kterou najde ve své smlouvě o uzavřeném stavebním spoření. Peníze z úvěru ale musí použít na účely spojené s bydlením.
Výhoda státního příspěvku na stavební spoření ale ztrácí na významu s objemem naspořených peněz. Nicméně se vyplatí zejména možnost půjčit si peníze po naspoření 30 až 50 procent cílové částky podle podmínek jednotlivých spořitelen. Cena takového úvěru je často nižší než srovnatelný hypoteční úvěr. V současnosti například úročení úvěrů ze stavebního spoření nepřesahuje čtyři procenta. Nevýhodou je nutnost dlouhodobě spořit před tím, než je možné si úvěr pořídit, i skutečnost, že spořitelna zákazníkům půjčí pouze rozdíl mezi aktuálními úsporami a původní cílovou částkou.
Právě tato omezení ale stojí za výhodnými podmínkami úvěrů ze stavebního spoření. Počet zájemců o stavební spoření letos roste jen pomalu, celkový počet uzavřených smluv se zmenšuje.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.