« Zpět

Stavební spoření - obecná charakteristika

16. února 2004 - 11:40 | Zprávy | Stavební spoření

 

Stavební spoření- obecná charakteristika
Stavební spoření je určeno fyzickým osobám ke střednědobému a dlouhodbému financování investice do nemovitosti určené k bydlení, např. výstavbu nebo přestavbu domu či bytu, koupi domu či bytu, apod. Stavební spoření kombinuje spořící a úvěrový produkt.
Účastník stavebního spoření uzavře se stavební spořitelnou smlouvu o stavebním spoření na určitou cílovou částku (peněžní částka, které si přeje účastník stavebního spoření dosáhnout). Po uzavření smlouvy poukáže úhradu za uzavření smlouvy (poplatek) a začne spořit. Jednotlivé platby na účet stavebního spoření je možno ukládat buď pravidelně (např. měsíčně), nebo nepravidelně, případně zvolit spoření jednou za rok. U smluv uzavřených do 31. prosince 2003 stát přispívá účastníku stavebního spoření částkou výši 25 % z ročně uspořené sumy, nejvýše však 4500 Kč na osobu a jeden rok. U smluv uzavřených později činí státní příspěvek 15 % z uspořené částky, nejvýše však 3000 Kč na osobu a rok.
Vklady a státní podpora jsou úročeny ročně dle zvolené tarifní varianty. Úroky z vkladů fyzických osob jsou osvobozeny od placení daní.
Pokud po určité době spoření účastník naspoří z cílové částky částku stanovenou pro zvolenou tarifní variantu a splní další podmínky pro přidělení cílové částky (doba spoření a hodnotící číslo), vzniká mu nárok na přiznání úvěru ze stavebního spoření, s jehož pomocí lze financovat bytové potřeby. Maximální výše tohoto úvěru je rozdíl mezi mezi cílovou částkou a zůstatkem účtu stavebního spoření. Podmínkou je doložení schopnosti účastníka úvěr splácet (ověření bonity dlužníka). Úvěr i vklady účastníka jsou účelově vázány na investice do bydlení.
Účastník, který po 5 letech (u smluv uzavřených před 31. 12. 2003), respektive po 6 letech (u smluv uzavřených později) nemá zájem o využití výhodného úvěru, může smlouvu o stavebním spoření vypovědět. Od stavební spořitelny získává zpět svůj vklad, k tomu státní podporu, úroky z vkladů a úroky ze státní podpory. Tuto celkovou částku může použít k libovolnému účelu.