« Zpět

Stavební spoření nedědit, žádá ministr Janota

| 17. září 2009 - 12:45 | Zprávy | Stavební spoření

Ministr financí Eduard Janota se ve snaze co nejvíce ulevit státní kase nehodlá vzdát svého záměru ušetřit také na výdajích, které plynou na podporu stavebního spoření. Vedle již dříve diskutovaného návrhu na plošné snížení státní podpory u všech smluv chce docílit také toho, aby již nebylo možné dále pokračovat ve spoření u zděděné smlouvy po úmrtí jejího původního majitele.

Ministr financí Eduard Janota hledá způsob, jak omezit přísun státních peněz do stavebního spoření.

Návrh vyplývá z takzvaného Janotova balíčku na snížení schodku státního rozpočtu.
Informaci o možném zamezení dědění smlouvy stavebního spoření jako první přinesl server Týden. cz.
Zrušení možnosti pro dědice pokračovat ve spoření by mohlo platit již od příštího roku. V současné době stavební spoření přechází na pozůstalého manžela nebo manželku. Pokud to není možné, koná se dědické řízení, kdy se dědicové musí na rozdělení pozůstalosti dohodnout. Na jednoho z nich pak stavební spoření přechází. Pokud se ale dědicové nedohodnou, smlouva o stavebním spoření zaniká.
To chce ale ministr změnit a navrhuje, že bude možné dědit pouze naspořenou částku, úroky a poměrnou část státní podpory. Vzhledem k vysoké státní podpoře je pokračování ve stavebním spoření pro dědice mnohdy zajímavé. A to zvláště v případě, kdy dědic nemá vlastní stavební spoření. Přibývá totiž klientů, kteří se snaží na jednu smlouvu střádat co nejdéle.
„Pokud klienti naléhavě nepotřebují úvěr na bydlení, mnoho z nich má tendenci spořit déle, než je požadované pěti nebo šestileté minimum na získání státní podpory,“ potvrdila Hana Vaněčková, tisková mluvčí Modré pyramidy stavební spořitelny.
Zástupci stavebních spořitelen si nemyslí, že Janotův požadavek omezit dědická práva po klientech spořitelen bude mít zásadní vliv na státní rozpočet.
„Od roku 2004 platí, že účastník stavebního spoření může čerpat státní podporu nejvýše 3000 korun ročně. Pokud by tuto maximální státní podporu za daný rok klient v rámci své vlastní smlouvy již vyčerpal, na další podporu u zděněné smlouvy již nemá nárok,“ upozornil Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.
Státní příspěvek ke zděděné smlouvě by tak získal jen ten, kdo vlastní stavební spoření nemá.
Zamezení dědění, respektive pokračování ve zděděné smlouvě, není jediným plánem ministra, jak na stavebním spoření ušetřit.
Před třemi týdny se rozpoutala poměrně bouřlivá diskuse nad návrhem ministra Janoty snížit státní podporu u všech smluv - tedy i dříve založených - na dva tisíce korun ročně. To vyvolalo negativní reakci nejen stavebních spořitelen, ale i politiků.
Všichni se shodovali na tom, že problémem je ona retroaktivita. Tedy, že nový zákon by postihl i smlouvy založené za jiných (dřívějších) podmínek. Otázkou totiž je, zda takové ustanovení není protiprávní.
Méně peněz
Výdaje státu na podporu klesají Od roku 2005 částka vyplácená na státní podpory u stavebního spoření klesá Zatímco před čtyřmi roky bylo vyplaceno na stavebním spoření přes 16 miliard korun, letos to podle odhadů nebude více než 13 miliard korun V současné době mají stavební spořitelny na tuzemském trhu asi 5,3 milionu klientů. Toto číslo ale klesá, proto se budou nadále snižovat i výdaje státu na podporu spoření

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.