« Zpět

Stavební spoření: Janota chce příspěvek snížit všem

| 24. srpna 2009 - 10:51 | Zprávy | Stavební spoření

Od Nového roku místo tří tisíc jen dva. Příspěvek na stavební spoření by se od Nového roku mohl o třetinu snížit. Ale pozor, všem! Střádalům, kterým už smlouvy běží, i těm, kteří do vlaku stavebních spořitelen teprve naskočí. Je to jeden z úsporných návrhů ministra financí Eduarda Janoty, který předkládá vládě v rámci škrtů v rozpočtu na příští rok. 

Od Nového roku místo tří tisíc jen dva. Příspěvek na stavební spoření by se od Nového roku mohl o třetinu snížit. Ale pozor, všem! Střádalům, kterým už smlouvy běží, i těm, kteří do vlaku stavebních spořitelen teprve naskočí. Je to jeden z úsporných návrhů ministra financí Eduarda Janoty, který předkládá vládě v rámci škrtů v rozpočtu na příští rok. „Změna by platila retroaktivně. To znamená, že i pro staré smlouvy by od 1. ledna příštího roku platily zpřísněné podmínky,“ uvedl ministr pro MF DNES. Zdůraznil, že je to zatím pouze úvaha.
Pokud by se podmínky měnily jen pro nově příchozí, stát by nic neušetřil, naopak. Lidé by si ještě narychlo začali zakládat nové smlouvy podle starých podmínek.
Janota navrhuje ušetřit příští rok třetinu peněz na příspěvcích na stavební spoření, tedy téměř pět miliard korun.
„Je to velmi na hraně, změna by znamenala hrozbu stížností k Ústavnímu soudu,“ připouští Janota. Podobné opatření podle něj udělalo Maďarsko, které už nezvládalo financovat svůj státní dluh a potřebovalo šetřit. „Retroaktivita je zakázaná ústavou, ale přípustná je takzvaná nepravá retroaktivita. Jestli se o ni v tomto případě jedná, nelze za současné situace říci,“ uvedl mluvčí Ústavního soudu Michal Spáčil.
Janota má připravenou i variantu, kdy by snížení příspěvku platilo jen pro nově uzavírané smlouvy. Jenže to by nepřineslo žádné úspory, naopak. „Hrozím se toho, že se výdaje rozpočtu naopak zvýší. Každý, kdo stavební spoření ještě nemá, si ho do doby, než bude změna schválena, pořídí, protože je to nejlepší způsob spoření i pro ty, kteří nechtějí nic stavět,“ konstatuje Janota. Právě to se stalo, když stát od roku 2004 snížil maximální příspěvek ze 4,5 na tři tisíce korun.
„Nelíbí se nám to hlavně proto, že podpora stavebního spoření se obecně ve státních výdajích vytrvale snižuje. Na druhou stranu chápeme, že se stát v době recese snaží šetřit, a čekali jsme, že se o snížení podpory stavebního spoření začne mluvit,“ reagoval tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.
Janotovo řešení je poměrně radikální. ČSSD by podporu stavebního spoření nezkracovala, ale navrhuje rozšířit jeho využití i na studentské půjčky. Se změnou zákona narazila letos v Senátu. Občanští demokraté by v rámci úspor chtěli alespoň zdanit úrok ze spoření. Ten je dnes od daně osvobozen. „Měnit právní stav ve věci státního příspěvku u starých smluv je nemravné,“ soudí poslanec ODS Michal Doktor.
Stavební spoření lidé téměř z poloviny využívají na rekonstrukci a modernizaci bydlení, druhým nejoblíbenějším účelem je koupě nového bytu nebo domu. Výhody stavebního spoření jsou tři: státní příspěvek, nezdaněné úroky a možnost odepsat si z daní úroky z úvěru na bydlení.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.